Es publica “AstronautA”, un llibre per a divulgar i posar en valor les pioneres de l’exploració espacial
Amelia Ortiz: “només un 13% dels astronautes han sigut dones”
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació (Magnànim) acaba d’editar AstronautA, pioneras de la exploración espacial, d’Amelia Ortiz Gil, astrònoma en l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, amb pròleg de l’astronauta de l’Agència Europea de l’Espai (ESAD) Pedro Duque. El llibre és el número 4 de la col·lecció Urània, dedicada a la divulgació científica, sota la direcció de Vicent J. Martínez i compta amb el disseny de Javier Pérez Belmonte i il·lustracions de Pau Valls.
Les esperances i els anhels de les pioneres
En aquest, com en molts àmbits professionals, la participació femenina es va trobar al principi amb rebuig i va ser necessari el suport decidit de fortes personalitats i la capacitat de dones pioneres per a superar les barreres. Encara que cada vegada hi ha major consciència que és necessari aconseguir d'alguna manera la paritat entre astronautes, només un 13% de les persones que han viatjat a l'espai fins a l’actualitat han sigut dones, segons les dades que ha facilitat l’autora de l’assaig.
El llibre Astronauta conté les esperances i els anhels de les pioneres que, amb perseverança i tossudesa, es van negar a acceptar que l’orde social establit les deixara fora de l’exploració espacial, tal com John Glenn declarà en 1962 davant de la comissió d’investigació del Congrés dels Estats Units que estudiava la possible discriminació de la NASA contra les dones del Mercury 13.
Des de Tereshkova fins a les astronautes actualment en actiu, com la italiana Samantha Cristoforetti, el camí a l'espai per a les dones ha estat farcit de problemes, trobades afortunades i divertides anècdotes que converteixen la seua història, contada en aquest llibre, en una lectura molt amena.
La divulgació astronòmica a través de la seua autora, Amelia Ortiz Gil
Amelia Ortiz Gil és doctora en Ciències Físiques. Després de dedicar uns quants anys a la investigació en distints camps de l’astronomia, actualment el seu treball se centra en la divulgació d’aquesta ciència, que du a terme com a astrònoma en l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València. Se li ha atorgat el Premi Jaume I de Ciència i Investigació de l’Ajuntament d’Alberic (la Ribera Alta) el 2018 per la seua trajectòria professional i una carrera acadèmica brillant. La societat planetària europea Europlanet li va atorgar el 2019 el premi Public Engagement per les seues contribucions al disseny de recursos accessibles per a comunicar l’astronomia a públics amb capacitats diverses, en particular a persones amb problemes de visió.