VALENCIA PROVINCIA | MEDI AMBIENT

El projecte ‘València Biovaloriza’ comença els treballs d'extracció de biomassa forestal per a generar energia neta

ELPERIODIC.COM - 11/09/2024

Més de 200 hectàrees de terreny forestal dels termes de Llíria, Serra i Requena seran gestionats tant per a la prevenció d'incendis com per a l'obtenció de biomassa com a font d'energia verda

La Diputació de València ha donat ja llum verda a les accions d'extracció de biomassa forestal que formen part del projecte València Biovaloriza, liderat per l'àrea de Medi Ambient de la institució provincial i en el qual participen també la Mancomunitat de Camp de Túria, Mancomunitat d'Interior Terra del Vi, els municipis de Llíria i Serra i la Universitat Politècnica de València (UPV).

Així, un equip tècnic del programa, en el qual estan representades les diferents entitats implicades en el projecte, treballa ja al costat del personal de l'empresa pública Tragsa, la qual s'encarregarà d'executar els treballs en més de 200 hectàrees de terreny forestal públic de Serra, Llíria i Requena.

El diputat de Medi Ambient, Avelino Mascarell, explica que “s'han seleccionat estes parcel·les a conseqüència dels estudis tècnics dirigits per la UPV utilitzant models i ferramentes avançades de gestió forestal” i assenyala que “les actuacions estan coordinades amb la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori com a responsable de l'ordenació i gestió Forestal en la Comunitat Valenciana”.

Mascarell, qui a més de dirigir l'àrea provincial de Medi Ambient, també és responsable de Prevenció de Riscos Forestals i de Desenrotllament Rural i President del Consorci Provincial de Bombers de València, afirma que “mitjançant este programa col·laboratiu coordinem esforços i definim estratègies transversals entre les àrees d'impuls d'economia local, medi ambient i prevenció” i destaca que “l'aprofitament sostenible dels recursos forestals pot ser clau per a incentiva la gestió forestal i per a generar energia neta de forma rendible, o almenys més econòmica”.

En este sentit, Mascarell subratlla que “el programa té prevista la instal·lació de noves calderes en instal·lacions municipals que utilitzen la biomassa extreta de les zones forestals com a font d'energia renovable, tancant així el cercle mitjançant l'aprofitament dels recursos forestals que es retiren en les tasques de prevenció d'incendis”.

La utilització de les més de 1.000 tones de biomassa suposarà un important estalvi econòmic per als municipis gràcies a l'ús de recursos ja existents en el territori. A més, esta nova demanda de consum de productes forestals permetrà potenciar les plantes de pèl·lets, com la ja existent a Serra, i fomentar estudis per al possible ús de la biomassa en la construcció d'estructures. “El nostre compromís amb el medi ambient i els pobles valencians és total, com ho és la nostra estratègia. Treballarem també en la generació de mercat i l'atracció d'inversions basades en la bioindústria perquè este projecte pilot siga el primer de molts altres”, incidix el diputat.

València Biovaloriza és un projecte liderat per la Diputació de València en la qual treballen conjuntament la Universitat Politècnica de València, les mancomunitats de Camp de Túria i d'Interior Terra del Vi, així com els municipis de Llíria i Serra.

Esta iniciativa pionera en la prevenció d'incendis compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Importància de gestionar la massa forestal

Un dels pilars del projecte València Biovaloriza és la prevenció d'incendis mitjançant la gestió forestal i el posterior aprofitament dels residus com a biomassa.

Els treballs se centraran en la reducció de la massa forestal en zones d'alt risc d'incendis, de manera que les muntanyes estiguen protegides davant un eventual foc, ja siga evitant la seua propagació o mitigant d'alguna manera els seus efectes.

Avelino Mascarell ressalta que “la gestió sostenible de la muntanya, integrant els aspectes ambientals amb les activitats econòmiques, socials i culturals, permet conservar el medi natural al mateix temps que és capaç de generar ocupació, millorant així la qualitat de vida i expectatives de desenrotllament de la població rural”.

Així, un dels efectes esperats és que zones amb sobreabundància de pi puguen recuperar la seua biodiversitat, en facilitar el desenrotllament d'espècies autòctones com el ginebre i la carrasca, que són arbres que tenen un creixement més lent i als quals el pi impossibilita el seu complet desenrotllament.