Es presenta a Potries l’engrescador projecte de menjadors escolars rurals i sostenibles destinat al món rural de la Vall d’Albaida i la Safor
El projecte naix de l’empenta de Marta Feliu, una cuinera agroecològica vinculada al món rural de les comarques centrals, qui pretén donar una alternativa alimentària sostenible, ecològica i local als centres rurals agrupats de les dues comarques
El proper dijous 27 de febrer la Fonda d’Entitats de Potries (C/ de les Eres, 2) serà l’escenari de la presentació d’un projecte que pretén garantir una alimentació de qualitat per a la comunitat educativa i, a la vegada, donar suport a les persones productores locals, agricultores, ramaderes i artesanes, de les comarques de la Safor i la Vall d’Albaida. L’esdeveniment «A l’escola, UN MENJADOR TRES VOLTES BO, bo per a la salut, bo per al territori, bo per al planeta», es tracta de la primera jornada d’impuls dels menjadors escolars de qualitat en el món rural, i està organitzat per Justícia Alimentària i l'Ajuntament de Potries.
Marta Feliu, realitzadora d'activitats per a la conscienciació d’un canvi de sistema alimentari en les escoles –de la mà les organitzacions CERAI i Justícia Alimentària–, amb una trajectòria vinculada a la producció agroecològicai a l’elaboració d’aliments artesans, inicia l’aventura «A l’escola, tres voltes bo» després d’haver-se especialitzat en gestió de cuina sostenible per a la restauració escolar. A la llista d’anys de trajectòria dins d’aquest món se li suma el certificat de professionalitat d’operacions bàsiques de cuina, el curs de menjadors escolars ecològics de la SEAE, ser formadora en cursos de seguretat alimentària per a la xicoteta elaboració agroalimentària i a obradors compartits, l’experiència en cuina de col·lectivitats a Cuinatur –empresa castellonenca de cuina sostenible escolar– i, a més, ser tècnica en activitats socioculturals. Marta és l’eix que vehicula totes aquestes eines i les col·loca a la taula i sobre el territori, amb un clar reclam per prendre partit, perquè les agents implicades en aquest procés sàpiguen valorar la proposta amb tots els seus matisos i, si volen, puguen ajudar a fer possible el projecte.
A l’esdeveniment hi són convidades totes les persones que puguen estar implicades en aquest procés. Tant les persones productores i elaboradores d’aliments agroecològics de la Safor i la Vall d’Albaida, com les mares i pares (AMPES) i el professorat dels diversos Centres Rurals Agrupats (CRA) d’aquestes comarques, com les persones vinculades a institucions públiques que vulguen saber-ne més o adherir la seua localitat a aquesta futura xarxa de menjadors escolars sostenibles i arrelats a les productores agroecològiques locals. També està convidada a assistir qualsevol persona que vulga saber-ne més d’aquest projecte o vulga informar-se per incitar al seu centre educatiu a sumar-se a una iniciativa alimentària innovadora.
La programació començarà a les 15.30 hores, quan s’obriran les portes per rebre a les participants a l’acte. A les 16 hores es farà la benvinguda per part de Raquel Álvarez, membre de Justícia Alimentària, qui conduirà la jornada. Posteriorment, Assumpta Domínguez, alcaldessa de Potries, i Ximo Mora, mestre del CRA Benicadell realitzaran una presentació de les característiques de les escoles rurals. Després Marta Ribó, membre de Justícia Alimentària i part de l’Escola d’AMPES d’alimentació, contextualitzarà el model alimentari i explicarà per què els menjadors escolars són una oportunitat de transformació amb la presentació del programa socioeducatiu «Escola de Famílies d’Alimentació sana i sostenible». A continuació, Sarai Fariñas, membre de CERAI, parlarà sobre els Consells Alimentaris Escolars i sobre el programa «La Sostenibilitat al Plat, educar cap a una alimentació més justa i sostenible a través dels menjadors escolars». I per finalitzar la primera part, Marta Feliu, cuinera agroecològica, conclourà amb l’exposició dels recursos, les oportunitats i els reptes per a un canvi en el sistema alimentari dels menjadors escolars del territori rural amb la presentació del projecte «Menjadors Sostenibles a les Escoles Rurals de La Safor - La Vall d'Albaida».
Després del descans hi haurà una taula d’experiències on hi participaran persones implicades en projectes i experiències d’AMPES de transició ecològica al seu poble. Per un costat, Mariajo Imaz, en representació de l’ajuntament d’Orduña (País Basc), i Susana Isla i Nadia Paza, membres de l’AMPA del CEIP del poble, exposaran com funciona la cuina central d’Orduña, alimentant a les escoles i revitalitzant el sector primari. Per l’altre. José Antonio Álvarez, president de la FAPA d’Ourense, i Maria Ángeles Vázquez, secretària de la FAPA i supervisora dels menjadors que duu l’organització, mostraran com és l’experiència de la FAPA d’Ourense (Galícia) i la gestió del menjador escolar per les famílies. Per últim, hi haurà un taller participatiu sobre què volem per al nostre territori de la mà de Lara Carbó, educadora social de Potries. La jornada es fa amb el suport de Justícia Alimentària, CERAI, el Llibrell, l’Ajuntament de Potries i la Generalitat Valenciana.
En definitiva, una exposició dinàmica sobre com ajudar a la comunitat educativa i a la comunitat productora del món rural de les dues comarques a través d’una nutrició correcta, saludable i vinculada al territori. Un projecte que pretén assentar persones al territori i pretén establir una economia circular al món rural. Tot això, teixint relacions de confiança entre la comunitat educativa (AMPES, alumnat, professorat) i les productores agroecològiques locals (guardianes i cuidadores del territori que alimenten a la població). Un projecte també circular que retroalimentaria totes les parts, la part social, l’econòmica i l’educativa, i asseguraria la qualitat d’un servei públic bàsic beneficiant a totes les implicades en el sector educatiu i en el sector primari.