VALENCIA PROVINCIA | SOCIETAT

Presa de possessió del nou arquebisbe de València: ritus ancestrals i curiositats que no coneixies

LAURA HERRERAS - 08/12/2022

Mons. Enrique Benavent arriba aquest divendres per presidir la Diòcesi de València i ho fa en un ritu de presa de possessió que dura dos dies i que compta amb ritus, alguns molt antics, i d'altres incorporats més recentment

Sabies que a la catedral hi ha una cadira -la càtedra- on només s'asseu l'Arquebisbe quan presideix les celebracions? O què la Diòcesi compta amb un col·legi de consultors que té la responsabilitat de cuidar l'Església o la diòcesi quan està sense arquebisbe? Són algunes de les curiositats que relatem en aquest reportatge amb motiu de la presa de possessió de Mons. Enrique Benavent com a Arquebisbe de València.

L'arribada d'un nou arquebisbe ve marcada per una sèrie de ritus, alguns de molt antics, d'altres incorporats més recentment. El ritu de presa de possessió comença la vigília, aquest divendres, quan Mons. Enrique Benavent  arribe des de la Seu anterior i el dissabte 10 de desembre, tindrà lloc la cerimònia de presa de possessió, a la Catedral de València, un acte obert a tots els ciutadans que vulguen participar-hi, tal com ha explicat a elperiodic.com en una entrevista el delegat de Litúrgia de la Diòcesi de València, Edgar Esteve.

Així, aquest divendres al matí arribarà el nou arquebisbe des de la Seu anterior a la primera parròquia de la diòcesi de València. En procedir de la diòcesi de Tortosa, farà la seua entrada per la població de Benavites i serà rebut per membres de l'arxidiòcesi, autoritats com el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, veïns i feligresos.

Com a curiositat, aquesta és una tradició moderna de la Diòcesi que va començar quan l'Arquebisbe Agustí García-Gasco Vicente va venir des de Madrid i va parar al primer poble de la Diòcesi, Villagordo del Cabriel i així li han seguit la resta d'Arquebisbe. En el cas de Mons. Enric Benavent, en venir des de Tortosa, el primer poble amb què es troba és Benavite.

Un altre dels ritus més destacats serà el de l'arribada al Monestir del Puig, on està entronitzava la imatge de Santa Maria dels Àngels del Puig, la primera patrona de València com la va nomenar Jaume I en considerar-la causa determinant de la conquesta. Per això, el monestir és un lloc especialment significatiu que recorda el renaixement de la presència cristiana a les nostres terres i la marcada devoció mariana de tota la comunitat diocesana.

Aquest mateix dia també arribarà Mons. Enrique Benavent al Seminari de Moncada on serà rebut pel cardenal Cañizares: “Aquest moment té un caràcter simbòlic com la seua tornada a casa ja que ell va ser formador en aquest seminari”, explica Edgar Esteve. Posteriorment arribarà a València, al Col·legi Jesús Maria on acudiran també les autoritats.

Cal destacar que en aquest col·legi estava abans era un convent i ací va passar la nit Sant Tomàs de Villanueva quan va arribar a València per prendre possessió com a arquebisbe ja que les portes de la ciutat ja estaven tancades i aquest convent era el més proper.

Però, sens dubte, l'acte més important tindrà lloc dissabte quan siga rebut a la Catedral de València: “Allà es llegiran les lletres apostòliques per les quals el Papa l'ha nomenat nou Arquebisbe i Mons. Enrique Benavent prendrà possessió simbòlicament a la càtedra , la cadira més gran que hi ha a la catedral i que només la fa servir l'arquebisbe quan presideix la celebració”. L'acte està obert al públic i el Delegat de Litúrgia ha convidat els ciutadans a sumar-s'hi. El ritu acabarà amb l'Himne de la Coronació de la Mare de Déu dels Desemparats i des d'aquell moment la Diòcesi de València ja tindrà el seu nou Arquebisbe.

MÉS FOTOS