Potries comunica a la Generalitat la intenció d’eliminar el futur polígon del seu planejament urbanístic
L’alcalde denuncia que “el recent informe d’impacte ambiental posa d’excusa un possible polígon de Potries, encara per aprovar, per a justificar l’impacte paisatgístic de la CV-60”
Dilluns 24 de juliol es feia pública la Declaració d’Impacte Ambiental del departament de qualitat i educació ambiental de la Generalitat Valenciana, en què s’estima “acceptable” el projecte bàsic “Connexió CV-60 amb la N-332. Tram Palma de Gandia - Gandia”, situat en els termes municipals de Palma de Gandia, Beniflà, Potries, Beniarjó, Rafelcofer, Almoines, Bellreguard, La Font d’En Carròs i Gandia.
Entre totes les consideracions administratives i ambientals, l’informe fa un resum del període d’informació pública i el procés de consulta a les diferents administracions afectades. Així, entre els informes dels ajuntaments afectats, s’indica la conformitat dels ajuntaments de Gandia, Oliva i Beniflà amb el projecte, que els ajuntaments de Beniarjó i La Font d’En Carròs no s’oposen, i que els ajuntaments d’Almoines, Rafelcofer i Ador no estan conformes.
“En cap cas es parla de Potries”, manifesta l’alcalde de la població (Sergi Vidal), “quan sí que es va formular un informe d’al·legacions al projecte, enviat en temps i forma el 18 d’agost de 2021”. Potries va expressa la seua disconformitat amb el projecte d’ampliació de la CV-60 al·legant una avaluació ambiental desfasada, un traçat car econòmicament i territorialment, uns objectius no aliniats amb les estratègies de mobilitat de l’Estat i la Comunitat, i un deficitari procés de participació.
Tanmateix, la Declaració d’Impacte Ambiental emesa sí que fa referència a Potries i el seu Ajuntament en altres apartats. Diu que “la mayor parte del trazado […] afecta a terrenos cuya transformación está propuesta por el ayuntamiento (Potries)” i que “la previsión de otras actuaciones en este ámbito (como […] el polígono industrial de Potries) conllevarían igualmente un alteración del paisaje y de los elementos que lo conforman y constituirían afecciones sobre este mismo ámbito”.
Vidal denuncia que “el recent informe d’impacte ambiental posa d’excusa un possible polígon de Potries, encara per aprovar, per a justificar l’impacte paisatgístic de la CV-60”. De fet, la tramitació del Pla General d’Ordenació Urbana de Potries, on es dibuixava el possible polígon, porta paralitzada en la Generalitat Valenciana des d’agost de 2019. “Per això hem decidit traslladar formalment a la Generalitat la possibilitat d’eliminar este sector de sòl industrial, perquè no siga un impediment en la continuació de la tramitació del Pla General”, comunica l’alcalde.
“El PGOU de Potries és un document importantíssim per al futur del nostre poble, que fa molt de temps que està en dansa, que ha passat per molts processos de participació col·lectiva i veïnal, fins i tot més dels necessaris legalment, i ara està parat en la Conselleria de Territori des de fa quatre anys. Conté qüestions ambientals, patrimonials i urbanístiques massa importants com per a què un possible polígon industrial el paralitze. Ja trobarem altres solucions perquè Potries puga tindre possibilitats de desenvolupament industrial. No anem a permetre que s’use d’excusa esta qüestió per a justificar un projecte com el de la CV-60. De fet, la recent DIA no és la primera oportunitat que usen, els qui estan a favor de la destrucció de l’horta històrica de la Safor, per a carregar contra nosaltres. Per això, des del primer moment en què es va detectar la interferència que es produïa entre la projecció d’un reduït polígon per a Potries i la CV-60, el govern de Potries durant l’anterior legislatura ja va prendre esta decisió, que ara comuniquem formalment a la Generalitat”, apunta l’alcalde.