Potries albergarà les IV Jornades de Focs Tradicionals el proper 23 d'abril
El proper dia 23 d'abril, l'Associació d'Amics de la Cordà de Potries i la Federació d'Agrupacions CRE (FEDERCRE), amb el suport de l'Ajuntament de Potries, organitzaran al municipi la "IV Trobada de Focs Tradicionals", que cada any aglutina als membres d'aquesta Federació a un municipi valencià, i que l'any passat es va desenvolupar a Corbera (Ribera Baixa) i enguany s'ha emplaçat a Potries (La Safor).
Les agrupacions CRE, com l'A. Amics de la Cordà de Potries, son entitats sense ànim de lucre,que s'organitzen a diferents municipis per poder acomplir amb la reglamentació vigent en matèria d'explosius i focs d'artifici no professionals i "poder mantenir les manifestacions de caràcter cultural, que formen part de la nostra tradició com a pobles i de forma general com a valencians, com ara les despertaes, les passejades de foc, els correfocs o les cordaes. La reglamentació vigent només permet la celebració d'aquests característics actes ludicofestius sempre que hi haja una organització de CREs (Consumidors Reconeguts com a Experts), que haja format als seus membres amb cursos homologats per la Generalitat Valenciana, i que organitzen els events amb uns criteris preestablerts i amb una direcció i control per par dels Responsable de Grups CRE", explicava el President de l'Associació d'Amics de la Cordà de Potries, Jesús Gras.
Amb l'objectiu de mantenir les tradicions locals, com ara la cordà a Potries, es varen formar aquestes entitats, a tot arreu del territori valencià que prompte decidiren la necessitat de formar una federació, FEDERCRE, que "permetera coordinar-se i aglutinar forces per a ser representatius davant les administracions:, autonòmica i espanyola, per tal de reglamentar usos de caràcter etnocultural dels esdeveniments pirotècnics i mantenir les tradicions locals vives i en essència les nostres festes. Les falles de València no serien el mateix sense les despertaes, i les nostres festes sense les codaes, i precisament aquesta unió d'esforços ha aconseguit una reglamentació específica que permeta mantindre viva una part de la nostra història", comentava Gras.
La Trobada tindrà lloc durant tot el dia 23, i a més de diverses activitats complementàries i de trobada de les pròpies entitats, comptarà amb una exposició sobre la història d'aquestes manifestacions, amb el suport del Museu Valencià d'Etnologia i s'organitzarà una mostra de les 4 manifestacions festives reconegudes: despertà, passejada, correfoc i cordà". Jesús Gras convida a "totes les saforenques i saforencs, i persones de tot arreu, a vindre a gaudir de totes les manifestacions culturals del foc que tindrem, algunes ja conegudes per a nosaltres, però d'altres que segur molts coneixeran per primera vegada, com les passejades de foc a les processons, que es realitzen especialment a les zones de l'horta de València. És una oportunitat magnífica per descobrir algunes tradicions d'altres territoris i gaudir de les nostres pròpies, tot en un ambient de festa i sana diversió".