La mostra de les Torres de la Ribera en 3D s’exposa a la Casa de les Comportes d’Antella
És la sisena població de la Ribera que visita l’exposició
La Mancomunitat de la Ribera Alta i l’Ajuntament d’Antella presenten l’exposició “Torres de la Ribera en 3D”, aprofitant que la torre d’Antella és un dels elements que pertany a la mostra. El lloc triat ha estat l’emblemàtica Casa de les Comportes. L’exposició inclou la maqueta realitzada a partir d’impressió 3D de 8 torres de la Ribera. El treball és el resultat d’una digitalització en 3D amb milers de fotografies de Dron i terrestre, i l’obtenció de models digitals que permeten la seua impressió a escala.
Paqui Momparler, presidenta de la Mancomunitat, ha destacat que “la Mancomunitat de la Ribera Alta s’ha encarregat de fer realitat un projecte molt important de preservació i de difusió digital del patrimoni de la Ribera. Obrim el patrimoni a la ciutadania: amb Antella, ja són 6 els municipis on s’ha pogut contemplar aquesta exposició itinerant”. A més, ha afegit que “les torres àrabs són Bé d'Interès Cultural, són un símbol i exemple de la riquesa de la nostra història i de la nostra cultura”.
Per part de l’Ajuntament d’Antella, la seua alcaldessa, Eugenia Garcia, ha volgut agrair a la Mancomunitat el seu treball, i ha destacat que la mostra inclou un símbol d’Antella com és la Torre “símbol de dues cultures, l’àrab i la cristina, com també ho és l’emblemàtic espai de la Casa de les Comportes on es trobem” i ha convidat a la gent a visitar la mostra durant el mes d’agost.
A l’acte han participat els cronistes d’Antella, Ramón Estarlich i Marina Estarlich, qui ha destacat que les torres van perdre la funció militar i defensiva després de l’expulsió dels moriscos. La d’Antella va quedar enclavada en el nucli urbà i “va estar integrada dins de la casa senyorial del baró d’Antella, com figura a la carta pobla del municipi”. Ramon Estarlich ha exposat l’interés històric i arquitectònic de l’exterior i interior de la Torre d’Antella, especialment dels seus pisos superiors, amb la talaia, i una singular escala de caragol.
La mostra inclou la impressió en polímer de les torres d’Antella, de propietat privada, així com el castell d'Alfarb, torre Racef en Almussafes, torre de la Plaça i torre Mussa en Benifaió, torre d’Alèdua en Llombai, el Castell de Montroi i la Torre dels Coloms en Alzira.
Les Torres, declarades Bé d’Interés Cultural, estan datades des dels segles IX fins al XV., s’ha incorporat a la impressió un treball de pintura per part d’un equip de restauradors. La mostra compta amb panells braille, i QR amb vídeos, textos i elements 3D virtuals de les torres.
L’exposició estarà oberta al públic de dilluns a divendres, de 10 a 13 hores.