VALENCIA PROVINCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La mostra coproduïda pel MuVIM sobre l'editorial Ruedo Ibérico s'exhibirà de manera permanent a Cuenca

ELPERIODIC.COM - 03/10/2023

La Fundació Antonio Pérez de la Diputació de Cuenca obri una nova sala expositiva que acollirà esta recopilació amb les publicacions de l'editorial, que va narrar dos dècades de la història d'España aliena a la censura de la dictadura

El diputat de Cultura, Paco Teruel, destaca la “fructífera col·laboració” entre la corporació de Cuenca i la Diputació de València, que està cristal·litzant en “projectes compartits” com la mostra ‘Eros clandestí’ que exhibix el MuVIM

L'exposició ‘Ruedo Ibérico. Un exili intel·lectual en temps del franquisme’ s'exhibirà de manera permanent en la nova sala de la Fundació Antonio Pérez, pertanyent a la Diputació de Cuenca. La mostra, una coproducció amb la Diputació de València que es va presentar en el MuVIM al juny de 2022, va consolidar la relació iniciada un any abans entre els serveis culturals de les diputacions de Cuenca i València, que es va plasmar amb diferents mostres del museu valencià en espais de la Fundació Antonio Pérez en terres manxegues.

En opinió del diputat valencià de Cultura, Paco Teruel, qui s'ha desplaçat a Cuenca al costat del director i el cap d'exposicions del MuVIM, Rafa Company i Amador Griñó, el projecte de Ruedo Ibérico posa de manifest “una fructífera col·laboració que està cristal·litzant en iniciatives culturals compartides, cas de ‘Eros clandestí’, un projecte intimista sobre la llibertat d'estimar coproduït per les dos diputacions i que exposem en el MuVIM fins al mes de desembre”.

Respecte a la mostra sobre l'editorial Ruedo Ibérico que podrà visitar-se de manera permanent a Cuenca, el responsable de Cultura de la Diputació de València ha destacat que és “una exposició sorprenent que ja vam tindre la sort de disfrutar en el MuVIM i que ara, fruit de l'extraordinari treball que està realitzant la Fundació Antonio Pérez, es convertix en una instal·lació estable on poder conéixer, de manera didàctica, importants episodis de la història d'España”.

En l'acte d'obertura de la nova sala, situada en el museu d'art abstracte que la fundació té en la ciutat manxega, van participar la diputada de Cultura de la Diputació de Cuenca, Marian Martínez, el director de la Fundació Antonio Pérez, Jesús Carrascosa, i la conservadora cap de la fundació, Mónica Muñoz, junt amb el diputat de Cultura de la corporació valenciana, Paco Teruel, i els responsables tècnics del MuVIM.

‘Ruedo Ibérico’

L'exposició ‘Ruedo Ibérico. Un exili intel·lectual en temps del franquisme’ presenta una recopilació de fons de la biblioteca i l'arxiu de la Fundació Antonio Pérez, en la qual figuren les publicacions de l'editorial Ruedo Ibérico, els Quaderns i alguns documents originals que, durant anys, Antonio va anar atresorant; així com una selecció de pintures, dibuixos i gravats dels fons de la col·lecció permanent d'alguns d'aquells artistes que van participar, donant un enfocament diferent d'una editorial que va suposar un desafiament crític a la repressió intel·lectual que es vivia a España.

Molts van ser els col·laboradors que van participar al llarg de la història de l'editorial, cas de Manuel Castells, Joaquín Leguina, Pascual Maragall, que van aportar la seua signatura al costat de la d'uns joves Manolo Miralles, Antonio Saura, José Ortega, Ricardo Zamorano o José María Gorriz, els qui van posar la seua qualitat estètica al servei de la revista, fruit de l'amistat que mantenien amb Antonio Pérez. Sense oblidar, és clar, el bon fer del valencià José Martínez Guerricabeitia, natural d'el Villar del Arzobispo i la persona que va fer possible la gran qualitat tècnica de les publicacions.

Ruedo Ibérico va aconseguir, durant dos dècades, que la història més recent d'España fora comptada des d'una perspectiva aliena a la censura de la dictadura. Un pont de diàleg entre l'oposició en l'exili i la que actuava a España, entre la cultura silenciada i la perseguida.

MÉS FOTOS