VALENCIA PROVINCIA | FESTES

Moros i Cristians 2023: Aquests són els municipis de València que celebren aquesta majestuosa festa

ESMERALDA SERNA - 27/06/2023

Torna la llum i el color, la música, els imponents vestits i la pólvora als carrers de les ciutats i municipis que celebren aquesta recreació històrica

La música de les timbales, els imponents vestits i vestits, la llum i majestuositat de les desfilades, l'arrelament i tradició dels Moros i Cristians en la Comunitat Valenciana. Unes festes que són, sens dubte, símbol del territori valencià i que cada any suposen una celebració única que ens porta a viatjar cap a una altra època.

A la província de València són molts els municipis i ciutats que es visten de festa durant l'estiu per a dur a terme aquesta recreació històrica als seus carrers.

Des d'Aldaia, passant per Torrent, Ontinyent, Riba-roja o Alaquàs, el calendari fester comença aquest mes de juliol després de l'arribada de l'estiu i finalitzarà a principis d'octubre, amb l'entrada de la tardor.

A continuació, farem un repàs per les festes de Moros i Cristians més destaques de València.

Aldaia

Els Moros i Cristians d'Aldaia donaran el tret d'eixida a les seues festes aquest dissabte 1 de juliol. Encara que la gran entrada i la magnífica desfilada en el qual veure els vestits i vestits que lluiran les comparses enguany serà el dissabte 15 de juliol, a partir de les 22.00 hores, i comptarà amb el següent itinerari: Carrer Església - Plaza Constitución - Avinguda Blasco Ibáñez.

Manises

La gran celebració de Moros i Cristians torna a Manises a partir del 30 de juny. Música, vestuari espectacular, sorprenents maquillatges, desfilades increïbles que irradien color i màgia.

Rememoraran els enfrontaments entre els dos bàndols amb una gran varietat d'activitats que ompliran la nostra ciutat de festa durant aquests dies.

Torrent

La programació de les festes de 2023 arrancarà el pròxim 1 de juliol, quan se celebre el tradicional sopar de càrrecs amb orquestra i revetla en l'Àgora de Parc Central. La setmana gran donarà inici el dia 24 de juliol amb l'Ofrena i Pregó, que seran seguits el dimarts 25 de juliol amb la 1a Trabucà.

El dia 26 els més xicotets seran els protagonistes amb la celebració del seu particular ‘Entradeta infantil’, mentre que el 27 la pólvora tornarà a prendre els carrers de Torrent en la 2a Trabucà.

I el dissabte 29 de juliol es viurà un dels dies més especials i esperats de les festes patronals amb l'entrada de bandes i la Gran Entrada Mora i Cristiana, tot un espectacle plagat de color i música.

Benigànim

Des de 1976 se celebren a Benigànim les festes de Moros i Cristians, van ser les comparses Barbarela, Huracain’s i Mariners les que van reimplantar de nou aquesta festa.

Ara la festa està consolidada i la formen deu comparses, 4 mores: Marrakets, Taifes, Sultans i Tuaregs. I cinc cristianes: Templers, Almogavers, Arquers, Bandolers i Pirates.

A la fi d'agost se celebra l'entrada de moros i cristians, el dijous abans la “Nit de l’olla”, diumenge les ambaixades mora i cristiana al Castell del Parc.

Godella

Les festes de Godella comencen, oficialment, el dia 16, i s'allarguen fins al 24 d'agost, dia de Sant Bartolomé, encara que el patró de la localitat és Sant Sebastià.

Durant aqueixos dies tenen lloc multitud d'activitats entorn de la festa, encara que destaquen sens dubte els seus Moros i Cristians que omplin els carrers de la ciutat amb el desfilades informal el dia 22 i l'oficial el 23. La pólvora també és protagonista amb diferents mascletaes i el magestuoso castell el dia 24 com a fi de festa, des del paratge conegut popularment com el Balcó de l'Horta, enmig de l'horta.

Ontinyent

Ontinyent compta amb una de les festes de moros i cristians més arrelades del nostre territori, en honor al Santíssim Crist de l'Agonia.

El primer diumenge, el tercer del mes d'agost, s'organitza el Desdejuni de la Llàgrima i el Pregó de les Festes, i durant els dies que segueixen no deixen de tindre lloc activitats. En arribar el dijous les bandes de música celebren la seua entrada, i a la nit arriba la desfilada dels Alardos. El divendres a la vesprada tenen lloc les Entrades Cristiana i Mora. El dissabte toca Diana i Contraban amb les comparses de Mariners i Contrabandistes, i a la nit els focs artificials i les desfilades són els protagonistes.

El diumenge hi ha Diana de Gala, Missa Major i un homenatge als ancians seguit de processó. Finalment, el dilluns següent s'ompli del rugir dels arcabussos en les Ambaixades

Paiporta

Paiporta es vist de festa a l'agost per a celebrar les seues festes populars en honor a Sant Roc. Una celebració en la qual no poden faltar les majestuoses desfilades de Moros i Cristians que ja s'han convertit en tota una tradició més que esperada per tots els veïns i visitants.

Riba-roja

Una altra edició d'aquesta magnífica festa. Els Moros i Cristians torna a prendre els carrers de la localitat plens de música i color.

El dissabte 26 d'agost a partir de les 23.00 hores es realitzarà el gran Pregó al Castell de Riba-roja de Túria.

Divendres 1 de setembre a les 22.30 hores al Castell es realitzaran les Ambaixades Mora i Cristiana

L'entrada Mora i Cristiana la viurem el dissabte 2 de setembre a les 22.30 hores en l'Avinguda de la Pau.

Vilanova de Castelló

Les Festes Patronals i de Moros i Cristians se celebren a la fi d'agost en honor dels patrons el Santíssim Crist dels Prodigis, la Verge dels Dolores i els Sants de la Pedra.

Una esplendorosa desfilada recorre els carrers de la localitat per al delit de tots els veïns, que esperen, un any més, a gaudir amb aquesta festa històrica que s'ha convertit en un imprescindible del municipi.

Alaquàs

Les festes de Moros i Cristians se celebren a Alaquàs entre finals d'agost i principis de setembre. Unes festes emmarcades dins de les celebracions de les festes majors de la localitat.

Dels Moros i Cristians destaca la gran desfilada dels bàndols moro i cristià, així com la tradicional conquesta del Castell, que reuneix a centenars de persones cada any per a rememorar aquest moment històric.

Catarroja

Se celebren durant els dos caps de setmana del mes de setembre, dins de les festes patronals de Sant Miquel, i compten amb 9 filaes entre els dos bàndols: 5 en el bàndol moro i 4 en el cristià.

Té dos objectius clars, la participació de la dona i la promoció del valencià, i les seues representacions històriques són una oportunitat per a fer conéixer la història local.

La música és un altre aspecte fonamental, per això en la Gran Entrada de Moros i Cristians participen cada any entre quinze i vint particions musicals en les seues esquadres.