Mingo el titella, de la Xina al paper
Després de la seua gira xinesa, la companyia de titelles El ball de sant Vito presenta el llibre Gori gori, publicat per Edicions 96
Tres dies de funcions al People’s Art Theatre de Beijing, un dels teatres més importants de la Xina, han servit a la companyia valenciana per comprovar que els seus titelles i les seues històries són universals. El públic que va omplir el teatre on es celebrava el Beijing International Puppet Festival, que hagué de penjar el cartell de “Sold out”, va aplaudir amb entusiasme l’espectacle, va alabar l’esforç dels titellaires per traduir i interpretar el text en xinés i va qualificar la història com a “encantadora”, “sorprenent” i “emocionant”.
Ara, l’última història que ha creat El ball de sant Vito es fa més universal encara en convertir-se en un llibre. És el cas de Gori gori, publicat per Edicions 96, que trasllada al paper l’espectacle de titelles que la companyia va bastir per explicar als més menuts, de manera honesta i respectuosa, el procés de dol quan perdem un ésser estimat i com afrontar-lo. Manel Mengual i Xavi Learreta, components d’El ball de sant Vito, aconsegueixen explicar la mort d’una manera delicada i poètica, sense deixar de banda el seu característic sentit de l’humor.
És una història aparentment petita i modesta, però que aconsegueix emocionar-nos per la seua delicadesa i sensibilitat i ens posa davant dels ulls els grans temes que mouen l’ésser humà: l’amor, l’amistat... i també la mort.
El llibre, un àlbum il·lustrat, mostra les fotografies dels meravellosos titelles i l’escenografia de l’obra, que dialoguen perfectament amb un text breu i expressiu, amb una composició molt acurada. La construcció de l’escenografia és un treball artesanal de la pròpia companyia i de Joan Alfred Mengual, que s’encarrega del dibuix i la pintura. L’artista de Cullera també ha col·laborat dissenyant i tallant els titelles de fusta, amb els quals El ball de sant Vito recupera la tradició valenciana del titella de guant. Tot plegat amb la intenció de compondre unes imatges que sobten per la gran expressivitat que adquireixen els titelles, i que omplen el llibre de subtileses. L’àlbum destaca per l’ús de les textures i d’una gamma cromàtica suau i harmoniosa.
El projecte de traslladar un espectacle teatral a un àlbum il·lustrat ha estat un repte. Es tractava de condensar els múltiples matisos d’una representació escènica en unes poques pàgines impreses sense perdre l’esperit de l’obra i respectant el to de la idea original, però tractant d’aconseguir que la història gràfica i textual funcione de manera autònoma i potent, al marge de l’espectacle.
El llibre Gori gori comença ara el seu viatge. Per una banda, com a suport imprès de l’espectacle teatral, i també de manera independent, en les presentacions de la Plaça del Llibre de València (28 d’octubre) i al Museu internacional de Titelles d’Albaida (1 de desembre). Però hi haurà moltes altres ocasions de conèixer Mingo, Tereseta, la Cucafera, el Iaio i esta història, valenciana, que traspassa les nostres fronteres.