Meliana i Foios i Albalat dels Sorells reforcen l'aposta per les comunitats energètiques locals dins del programa VIU-HO
Meliana, ha presentat un projecte conjunt de més de 227.000 € d'inversió en quatre instal·lacions fotovoltaiques en sostres d'edificis públics m2
Foios ha oferit els 1.100 m2 de sostre del col·legi Rei en Jaume I, per a la seua primera Comunitat Energètica Local
Albalat dels Sorells suma tres instal·lacions municipals d'autoconsum en poc més 9 mesos
Meliana, Foios i Albalat dels Sorells segueixen el full de ruta marcat per lestràtègia VIU-HO. Una de les parts fonamentals d'aquest pla global, és l'aposta per a la reducció de les emssions de CO2 i altres gasos contaminants per l'ús d'energies no renovables. En eixe sentit, tots tres municipis estan reforçant la implantació dels models d'instal·lacions d'autoconsum i comunitats energètiques locals (CEL) en l'àmbit privat, però també en l'àmbit públic: és a dir, potenciar la instal·lació de plantes fotovoltaiques en edificis municipals, com a tasca principal per incentivar, des de l'administració pública, l'ús de les energies renovables.
Així doncs, l'Ajuntament de Meliana, està a l'espera de rebre l'autorització per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques en quatre edificis públics: els edificis de primària i infantil del CEIP El Crist, i els edificis del Centre Cultural Rausell i el Centre Integral de Majors (Llar de Jubilats). En total s’instal·laria una potència de 125,23 kW i suposarà una inversió de 227.101,18 €. Les quatre instal·lacions formen part d'un projecte que ha de resoldre l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica i finançat amb fons FEDER.
D’altra banda, l’ajuntament melianenc està interessat a potenciar les comunitats energètiques locals i, en aquest sentit, està en contacte amb la Cooperativa Elèctrica de Meliana per tal d’impulsar-ne una a la zona est del nucli urbà.
Per la seua part, l’Ajuntament de Foios ha posat en marxa dues instal·lacions fotovoltaiques, una finançada amb el programa de Serveis i Obres Muicipals (SOM) de la Diputació de València i l’altra finançada amb el Pla Reacciona, també de la Diputació. La primera de les instal·lacions està situada sobre el sostre dels vestidors de la piscina coberta, amb una potència de 27kW per a autoconsum, i l'altra de les instal·lacions es situa sobre el sostre del col·legi Rei en Jaume I, de 20kW de potència, també per autoconsum.
A més, l’Ajuntament ja ha posat en marxa la comunitat energètica local (CEL) de Foios, per la qual cosa ha oferit els 1.100 m2 de sostre del col·legi Rei en Jaume I, per a la primera instal·lació de la CEL.
Altres propostes programades a mig termini són el muntatge de plaques al sostre de l’escorxador i un projecte de més envergadura com és cobrir una part del pàrquing del Sector Sud per a poder comptar amb un recinte cobert que també s’utilitzaria de sostre en el qual poder adequar les plaques fotovoltaiques.
I pel que fa a Albalat dels Sorells, dins del projecte “Albalat 0,0”, depenent de la regidoria de Medi Ambient, el municipi ha culminat recentment la instal·lació de 10 kW d’autoconsum al col·legi “el Castell”, la inversió del qual, estarà amortitzada en poc més de 3 anys. A més a més, en els últims 6 mesos s’han posat en marxa dues plantes més: al Centre Cívic hi han instal·lats 10 kW d’autoconsum i a l’escoleta municipal s’hi han instal·lat 28 kW d’autoconsum compartit. A banda, ja està instal·lada la segona comunitat energètica local (CEL), a la cooperativa agrícola, i ja s'ha iniciat el procés de creació de la tercera comunitat del municipi, què s'ubicarà a la part sud-est de la població i, d'aquesta manera, l'ajuntament preveu donar cobertura a tot el nucli urbà.
Finalment, els tres alcaldes coincideixen en assenyalar que l'aposta en les energies renovables i en el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS), marcats per l'agenda 2030 de le nacions unides (NNUU), són estratègies que fomenten la millora de la qualitat de vida dels nostres conciutadans i, el que és més important, suposa un estalvi en la factura energètica què millora l'economia de les persones.