elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Meliana compleix els objectius amb el funcionament del porta a porta

Meliana compleix els objectius amb el funcionament del porta a porta
  • La FVMP alerta dels incompliments en matèria de residus

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) s'ha adreçat a tots els ajuntaments acabats de constituir després de les eleccions per a traslladar-los l'alerta primerenca, emesa el 8 de juny per la Comissió Europea, respecte del compliment dels objectius de recollida separada i reciclatge dels residus sòlids urbans (RSU) dels municipis d'Europa. Un informe que alerta del més que probable incompliment de l'Estat espanyol dels objectius fixats per la Unió Europea per al 2025 i les conseqüències que això comportarà en sancions i la limitació d'accés als fons europeus.

Com destaca la portaveu adjunta de Compromís, Rosa Peris: “A Meliana, el govern anterior de Compromís ja ens vam agafar molt seriosament aquest tema i vam prendre decisions importants per a avançar en la línia del compliment. De fet, a 16 de juny, amb la implantació del sistema de recollida porta a porta, érem un dels municipis del País Valencià que millor separava els residus en origen, i el que millor ho feia a l’àrea metropolitana de València”. D’acord amb l’informe, en el 2020 la taxa mitjana de reciclatge dels residus municipals de l’Estat espanyol es va situar en el 36,4%, mentre que l’objectiu de la Unió Europea per al 2025 és del 55%. Pel que fa a la taxa d’abocament de l‘Estat espanyol en el 2020 era del 52%, mentre que l’objectiu europeu per al 2025 és només del 10%. Un informe que evidencia que hui encara som un estat addicte a l’abocador. Per tal de capgirar la situació, la Unió Europea fa tres recomanacions generals principals: fomentar la reutilització de residus i envasos, desenvolupar infraestructures de tractament de residus, especialment per als bioresidus, i aplicar restriccions al dipòsit en abocadors, com ara establir impostos que incentiven l'augment del reciclatge.    

En aquest sentit, la regidora incideix: “Els informes ressalten la importància de prendre mesures per a millorar la gestió de residus a Espanya i augmentar les taxes de reciclatge, precisament el que vam fer des del govern per tal d’aconseguir ja, després de sis mesos de funcionament del porta a porta, un 52% de recollida separada en origen, que es converteix en més d’un 70% després que els residus passen per les plantes de l’EMTRE”. Entre les mesures, des d’Europa proposen coordinar esforços entre les autoritats locals i les organitzacions encarregades de la recollida de residus, en el nostre cas l’EMTRE, i supervisar la separació del fem que fan la ciutadania i les empreses i, alhora, fer pública la informació, tal com han estat fent tant l’EMTRE, amb els informes trimestrals, com l’Ajuntament amb la publicació dels resultats mensuals. El sistema porta a porta permet fer-ne un seguiment per domicilis.

Es parla d’establir metes o indicadors que garantisquen una recollida adequada per tal que els municipis que les complisquen reben beneficis fiscals, mentre que aquells que no ho facen podrien fer front a restriccions pressupostàries. La fins ara responsable municipal de Medi Ambient recorda: “Precisament aquest és un aspecte que vam estar parlant amb l’EMTRE per tal que es tinga en compte en la taxa TAMER aquells ciutadans i ciutadanes, i aquells municipis, que ho fan bé”. Un tema que ja està en estudi amb una comissió específica.

Promoure la reducció de la quantitat de residus generats, fomentar la reutilització d'objectes i evitar l'ús de productes no reciclables és una altra de les mesures. Ací és molt important el paper dels ecoparcs, que a Meliana en són tres: el fix, el mòbil de l’EMTRE i el municipal que s’instal·la cada dijous al mercat. També educar les persones sobre la importància de separar correctament els residus mitjançant la creació de materials de comunicació clars i la difusió de bones pràctiques de reciclatge. “Un aspecte -incideix la regidora- en què tenen un paper molt important els dos educadors ambientals que s’hi ha incorporat al servei municipal; la pàgina web www.melianasostenible.com; els diferents materials que s’han anat editant, com ara els vídeos, les cartes i els fulls informatius; i altres elements de suport”.

La Comissió Europea recomana també establir un sistema de pagament basat en la quantitat de residus generats per part d'empreses i llars. Això incentiva la recollida de més residus reciclables i la reducció de la quantitat de fem produïda.  Finalment, Peris conclou: “Per això, l’Ajuntament de Meliana ja hem aprovat una taxa del fem reduïda per al 2024, entre un 15% i un 20%, per a aquells domicilis que estan afavorint l’augment de la recollida separada dels residus. Per tant, a Meliana hem avançat en totes les recomanacions de la Comissió”. Com a estímul, també s’ha fet la campanya dels FemBons, que ha possibilitat que les persones que estan fent funcionant el sistema porta a porta hagen rebut fins a 30 € en bons comercials.

Pujar