La Mancomunitat de la Ribera Alta i signa sengles convenis de col·laboració per a la digitalització del patrimoni local amb els Ajuntaments de Carlet i de Carcaixent
La Mancomunitat de la Ribera Alta i els ajuntaments de Carlet i Carcaixent han formalitzat sengles acords marc per a la digitalització del patrimoni cultural i naturals dels municipis, i la seua difusió a través de la plataforma Riberana. L’acte ha contat amb la presència del secretari autonòmic d’Innovació i Transformació Digital, Jordi Juan, qui ha participat també en la presentació de la Guia del Departament de Digitalització, editada per la Mancomunitat de la Ribera Alta.
Aquestos convenis són un marc per a la digitalització del patrimoni local, i estableixen unes bases per al treball conjunt de les dues administracions (la local i la comarcal), per a facilitar el treball dels tècnics i establir equips conjunts, compartir recursos i informació, documentació prèvia elaborada per cada Ajuntament i accelerar tràmits i accessos.
En el cas de Carlet, el conveni destaca la digitalització i canvi de format del fons audiovisual de la desapareguda Tele Carlet, amb més de 2500 cintes analògiques BETA i VHS. En paraules del president de la Mancomunitat, Txema Pelàez “es tracta d’un gran repte, que tindrà com a resultat la preservació i difusió d’aquest fons”. Pelàez també va destacar que uns altres elements del patrimoni local de Carlet ja han estat digitalitzats, com el Paratge dels Pinets, visible a Riberana, i l’ermita de Carlet, amb una visita virtual que prompte serà publicada.
Per part de l’alcaldessa de Carlet, Maria Josep Ortega, es va agraïr la tasca de la Mancomunitat i del departament de Digitalització, “per a recuperar aquesta memòria del poble de Carlet, amb programes i testimonis de gent que faran emocionar a moltes veïnes i veïns”.
El conveni de Digitalització amb Carcaixent afavorirà també la incorporació d’una altra de les poblacions més destacades de la Ribera, per nombre d’habitants, amb un patrimoni molt lligat al conreu i comercialització de la taronja i l’esplendor de l’època modernista. El president del la Mancomunitat destacava que «A Carcaixent hi ha diverses línies possibles de treball, com l’actual casa consistorial, l’Ermita de Sant Roc, Ternils, o el patrimoni citrícola i modernista del municipi». L’alcalde del municipi, Paco Salom, posava de relleu l’important patrimoni citrícola del municipi, com una gran riquesa del municipi i de la comarca «i que gràcies a este projecte podrem donar a conèixer més enllà de les nostres fronteres i posar en valor totes les seues dimensions, no sols patrimonials, sinó també socials i econòmiques, fonamentals per entendre la nostra història més recent». L’alcalde de Carcaixent també ha volgut agrair al regidor de Cultura i Patrimoni, Pasqual Boqueta, per la implicació de l’àrea en el projecte, «feina que ha permés que hui estiguem ací signant esta col·laboració tan important», ha afegit.
Els treballs per a les digitalitzacions dels nous elements començaran d¡ací un mes, i aniran incorporant-se al repositori de patrimoni de Riberana, un espai que continua creixent gràcies al servei permanent del departament de Digitalització de Patrimoni iniciat gràcies a la participació al projecte Interreg Europe CD-ETA-
Uns altres ajuntaments com Alzira, Montserrat o Montroi han formalitzat per escrit aquest acord amb la Mancomunitat de la Ribera Alta. La Mancomunitat oferirà a la resta de municipis de la comarca la possibilitat de formalitzar aquestos convenis. Elements de 15 localitats diferents ja estan representats al repositori de Riberana, per a treballar en la seua difusió i preservació.