La Mancomunitat de la Ribera Alta exporta el seu model de gestió turística a l'Equador
El coordinador general de la mancomunitat equatoriana, Pedro Encalada, ha conegut de primera mà el pla turístic de la mancomunitat valenciana amb la finalitat d’absorbir coneixements i experiències que es puguen aplicar al Pueblo Cañari (l’Equador)
Txema Peláez, president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, així com personal tècnic de l’entitat supramunicipal, han estat les persones encarregades de presentar les respectives polítiques turístiques
El Fons Valencià per la Solidaritat ha realitzat un intercanvi de coneixements i experiències en l’àmbit turístic entre la Mancomunitat de la Ribera Alta -entitat local sòcia del Fons- i la Mancomunidad del Pueblo Cañari de l’Equador, contrapart amb qui coopera el Fons amb l’objectiu de potenciar el turisme d’aquest territori equatorià i, per tant, impulsar socioeconòmicament la zona, millorant així la qualitat de vida dels veïns i de les veïnes dels municipis del sud que formen part de l’entitat supramunicipal.
En aquest context, el coordinador general de la Mancomunidad del Pueblo Cañari, l’enginyer Pedro Encalada, ha realitzat una jornada de treball amb Txema Peláez, president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, així com amb personal tècnic, on s’han centrat en l’exposició de les polítiques turístiques que l’entitat supramunicipal valenciana està desenvolupant. De manera específica, i entre altres, s’ha traslladat el pla de dinamització turística i s’ha analitzat la implantació de diferents accions al territori equatorià, tenint en compte les diferències entre les zones. També, Encalada ha pogut conéixer l’estructura política i tècnica de la mancomunitat, així com la seua organització descentralitzada, incidint en el departament de Turisme.
A més, la Mancomunitat de la Ribera Alta ha mostrat diferents productes i experiències de l’àmbit turístic -com ara naturals, culturals o gastronòmiques- que presenta aquest territori valencià, exposant així el procés de la cadena de valor turística.
El Fons Valencià i la Mancomunidad del Pueblo Cañari de l’Equador: aliança per impulsar socioeconòmicament la zona mitjançant el turisme
A la Mancomunidad del Pueblo Cañari de l’Equador, de la qual formen part els municipis de Biblián, Cañar, El Tambo i Suscal, el Fons Valencià coopera des de fa 10 anys en la consolidació del territori com a destí turístic amb l’objectiu de promocionar econòmicament i social aquesta zona i incrementar la qualitat de vida de la ciutadania d’aquesta regió. En aquests anys, el Fons ha cooperat amb la mancomunitat en una gran quantitat d’accions per generar un producte turístic de qualitat amb repercussió a la zona. Entre altres accions destaquen: realització d’un pla de dinamització turística; instal·lació de senyalística i equipament; creació de rutes turístiques; acompanyament i capacitacions per a la millora dels serveis i per a la implementació d’establiments que generen ocupació i milloren l’experiència turística; o la millora en zones degradades. La col·laboració dels ajuntaments i mancomunitats que formen part del Fons ha sigut fonamental en la millora de la vida del veïnat cañarense, realitzant tot aquest treball baix els paràmetres d’un desenvolupament just i sostenible.
El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 138 entitats locals valencianes sòcies (129 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.
La relació entre els municipis del sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.