La Mancomunitat participa en el Llibre Blanc dels Arxius Valencians
El servei d'arxiu de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida ha participat en l'elaboració del Llibre Blanc dels Arxius Valencians, una publicació, editada per l'Associació d'Arxivers i Gestors de Documents Valencians, i que té com a objectiu descriure la situació dels arxius del nostre territori i marcar les línies per a la seua evolució, així com analitzar l'impacte de les noves tecnologies.
En concret, el servei d'arxiu de la Mancomunitat ha col·laborat amb la redacció de "La realitat i les propostes de política territorial: els arxius dels pobles". En aquest article, les arxiveres comarcals, Lina Bataller i Neri Arques, fan un repàs a la situació dels arxius mancomunats i en concret de la situació a la Vall d'Albaida, a més de reflexionar al voltant de les noves tecnologies i l'aparició de l'administració electrònica.
El conseller de Cultura de la Mancomunitat, Fede Vidal, declara que "el servei d'arxiu porta més de 20 anys treballant a la comarca. És un orgull que les nostres arxiveres comarcals hagen sigut convidades a participar d'aquest projecte i que la Vall d'Albaida siga tinguda en compte per a reflectir la situació dels arxius a la Comunitat Valenciana i marcar les necessitats i evolució d'aquests. Com a arxiver, considere que assolim un important repte que ens marca l'administració electrònica, on els professionals dels arxius haurem d'estar des de la gènesi del document per a aconseguir els reptes marcats" explicava.
Actualment la Mancomunitat presta aquest servei als 33 municipis de la Vall d'Albaida, fent possible que molts d'aquests compleixen la llei d'arxius que obliga des de 2005 a que totes les localitats de més de deu mil habitants disposen de personal amb la titulació adequada i, la resta, mancomunen el servei. Encara que a la Vall d'Albaida, només Ontinyent supera els deu mil habitants, el treball de la Mancomunitat i la predisposició dels alcaldes i alcaldesses ha fet possible que la comarca puga tenir un arxiu en condicions, base indispensable per a dotar a l'administració de transparència i bon govern.
D'aquesta manera, els pobles més menuts poden comptar amb arxivers itinerants a través d'un servei per mòduls. Cada municipi, després d'un informe, contracta a la Mancomunitat unes hores determinades, segons les seues necessitats. L'arxivera pot anar diverses vegades al mes, segons l'estat de l'arxiu, la grandària del municipi o els fons incorporats que puguen fer que hi haja un augment de feina.