VALENCIA PROVINCIA | SOCIETAT

Cens d'ADN caní: la campanya d'una comarca valenciana per a acabar amb la femta de gossos als carrers

ESMERALDA SERNA - 24/11/2022

A través d'aquesta iniciativa es pretén censar a quasi 30.000 gossos

La Mancomunitat de l'Horta Sud ha posat en marxa una campanya per a crear un cens d'ADN caní a la comarca amb l'objectiu de millorar la identificació dels animals en cas de robatori o pèrdua, a més de controlar la pràctica incívica de l'abandó de la femta canina en la via pública.

Per al president de la Mancomunitat de l'Horta Sud, José Francisco Cabanes, "estem davant una iniciativa important per als ajuntaments ja que confeccionant un únic cens comarcal s'eviten picardies com les de recollir o no els excrements depenent si estic en un municipi amb cens d'ADN o no", i afig que "volem reconéixer als propietaris que són cívics i cuiden de les seues mascotes i que mantenen netes els nostres carrers detectant als que no compleixen i creguen mala fama a tots els propietaris de gossos", ha explicat.

A més, el també alcalde de Sedaví ha destacat que és "una bona iniciativa fer-ho des de la Mancomunitat per a evitar que hi haja pobles amb cens d'ADN i altres que no" ja que s'ha detectat en els municipis que ja compten amb aquest sistema que aqueix buit "afavoreix les pràctiques incíviques".

A través d'aquesta iniciativa es pretén censar a quasi 30.000 gossos, que segons els registres, hi ha a la comarca. Mitjançant una prova senzilla, ràpida i indolora, com és prendre una mostra d'ADN a través de la saliva amb un bastoncillo, l'animal quedarà inscrit en l'eina.

Quant a les sancions, des de la Mancomunitat han traslladat que s'està treballant en la realització d'una ordenança conjunta per a tots els municipis que conformen la comarca, amb la finalitat que totes siguen de la mateixa quantia, independentment de la localitat en la qual s'imposen.

Quins són els passos a seguir perquè la nostra mascota estiga en el cens d'ADN caní?

L'entitat supramunicipal costejarà el procés de creació del cens genètic caní per ADN en els 20 pobles de l'Horta Sud. Fins a l'últim dia del 2022, les persones propietàries de cans podran sol·licitar el bo gratuït per a la realització de la prova d'ADN. La sol·licitud es realitzarà de manera telemàtica a través de la pàgina web i l'únic requisit és estar empadronat en qualsevol dels 20 municipis de la comarca.

Una vegada validada pels ajuntaments la sol·licitud dels propietaris de gossos, l'usuari rebrà el bo a través d'un SMS que podrà canviar en qualsevol de les més de 60 clíniques veterinàries de l'Horta Sud adherides al programa. Per a la realització de les proves en les clíniques el termini finalitza el pròxim 31 de gener de 2023. Després de la finalització del període voluntari i gratuït els propietaris de gossos hauran d'abonar el preu de la prova marcat en 36,40 euros.

La Mancomunitat de l'Horta Sud treballa també amb els ajuntaments en l'homogeneïtzació de les ordenances de tinença d'animals de cadascun d'ells per a estendre l'obligació que les mascotes estiguen registrades en el nou cens d'ADN caní. Aquesta nova ordenança, que aprovaran tots els consistoris, establirà també la mateixa sanció per als comportaments incívics de no recollir la femta dels animals. La femta abandonada als carrers podran ser comparades amb el nou cens i d'aquesta manera es podrà localitzar als infractors.

MÉS FOTOS