El Magnànim tradueix “Sofriments socials” del filòsof francés Emmanuel Renault
ELPERIODIC.COM - 25/05/2022El llibre aborda des de la teoria crítica la superació de la invisibilització de les persones menyspreades i violentades
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba d’editar Sofriments socials. Sociologia, psicologia i política, una traducció de Francesc J. Hernàndez del llibre original d’Emmanuel Renault, amb pròleg del sociòleg Benno Herzog. El llibre és el número 42 de la col·lecció Novatores dirigida per Anacleto Ferrer.
A parer de Renault, la història de la humanitat és una pugna contínua contra els sofriments socials, contra els patiments que són evitables perquè tenen el seu arrel en l'organització particular de les societats. El filòsof francés ofereix una documentada anàlisi de la noció de “patiment social” i de les seues possibilitats per realitzar una crítica social.
Les ciències socials i de les humanitats contra el sofriment humà
Per mitjà d’un examen crític dels models teòrics pels quals la sociologia i la psicologia, així com l'economia política, la medicina social i l'antropologia mèdica, han intentat descriure el sofriment, Renault mostra que el sofriment social és un objecte susceptible d'ésser definit rigorosament. D’aquesta manera, a l'època del capitalisme neoliberal, una concepció rigorosa del sofriment social permet contribuir a una reactivació de la crítica adaptada a la forma actual de la qüestió social, a les lluites pel reconeixement i a la superació de la invisibilització de les persones menyspreades i violentades. Convertir en objecte de coneixement el sofriment social retorna, a parer de Renault, a les persones que més pateixen la capacitat de reivindicar i d'actuar col·lectivament per transformar les condicions de la seua existència.
Emmanuel Renault, nascut el 1967, estudià filosofia i economia. Ha sigut professor a la Universitat de Bordeus i a l’Ecole Normale d’Arts i Humanitats de Lió. A hores d’ara és professor del Departament de Filosofia de la Universitat de París-Nanterre. Ha publicat estudis sobre marxisme, teoria crítica i reconeixement. De la seua important obra Souffrances sociales (La Découverte, 2008) ha fet una versió actualitzada que s’ha publicat en anglés (Rowman & Littlefield, 2017) i, ara, en valencià.