VALENCIA PROVINCIA | SOCIETAT

La Maerà d'Antella: En què consisteix el nou patrimoni de la humanitat que té la Comunitat Valenciana?

ESMERALDA SERNA - 05/12/2022 | Fotograf: Fermín J. García

És una tradició que compta amb huit segles d'antiguitat

La Maerà d’Antella ja forma part dels patrimonis culturals immaterials de la humanitat i és un dels 11 símbols del territori valencià reconeguts per la UNESCO.

El municipi valencià d'Antella va recuperar en 2012 la tradició de transportar troncs per les aigües del Riu Xúquer com durant 8 segles s'ha practicat en aquest municipi turístic de la comarca de La Ribera.

En què consisteix la "maerà" d'Antella?

La festa rememora l'ofici dels gancheros i el transport fluvial de la fusta, activitat que es va desenvolupar des de segle XII fins a finals dels anys 60, al Xúquer, el Cabriol i altres rius valencians. Posteriorment, aquesta activitat va ser recuperada amb motiu de la XXVII trobada de Centres d'Ensenyament en Valencià que va tindre lloc a Antella en 2012.

Des de llavors, la festa se celebra anualment a càrrec de la la Associació Cultural Maeros del Xúquer. Els gancheros o maeros, abillats amb indumentària tradicional, guien els troncs fins a l'Assut d'Antella. En 2021 es van transportar 20 tones. L'eina utilitzat són els ganxos, llargues vares de fusta amb punta de ferro i garfi. Antella va ser punt de pas, i en el segle XV, de recompte de troncs, on s'assecaven, mesuraven i classificaven.

La fusta anava destinada a diversos usos, des de la construcció d'embarcacions, edificacions, indústria moble o fabricació caixes de taronges. El seu recorregut va des de l'illa de la Argoletja fins a Sumacàrcer (primer dia) i des de l'Assut de Carcaixent fins a les comportes d'Antella (segon dia).

Aquesta travessia correspon al curs inferior del riu Xúquer i en aquesta zona el riu aconsegueix el segon nivell de cabal més alt d'Espanya, després del riu Ebre.