VALENCIA PROVINCIA | MEDI AMBIENT

Localitzen 4 Mauremys leprosa al Pont Sec

ELPERIODIC.COM - 27/12/2022

Del 13 al 19 de setembre, el Projecte Emys d'Acció Ecologista-Agró va tornar al Carraixet per a estudiar la població de tortugues​ d'aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que sobreviu en el Pont Sec. Concretament convocàrem, amb la col·laboració de l'Associació Cultural Macarella de Bonrepòs i Mirambell, ​quatre jornades de voluntariat durant les quals, gràcies al més de mig centenar de persones que van participar, aconseguirem localitzar 4 exemplars autòctons de M. leprosa i dues tortugues exòtiques i invasores (Trachemys scripta).

En la seua dotzena temporada, esta iniciativa de ciència ciutadana també ha viatjat al Pont Sec per continuar amb l'estudi i seguiment de la població de tortugues d'aigua ibèriques (M. leprosa) que iniciàrem l'any 2013 en este màgic racó del Barranc del Carraixet.

Concretament, el dimarts 13 de setembre va arrancar la primera jornada de voluntariat durant la qual instal·larem 5 mornells que revisarem posteriorment el dijous 15, dissabte 17 i dilluns 19 de setembre. A estes trampes afegírem altres 9 de menor dimensió que col·locarem el segon dia de cens i que també estudiàrem en les dues sessions restants.

En total, gràcies a l'ajuda de vora setanta persones, es van localitzar 4 M. leprosa. Malauradament, també​ identificàrem i retirarem del medi més​ de 260 carpes (Cyprinus carpio), 70 carrancs americans (Procambarus clarkii) ​​i dues tortugues de florida (T. scripta) que van ser traslladades al Centre de Recuperació de Faun​a Silvestre La Granja del Saler (Generalitat Valenciana).

Des d'Acció Ecologista-Agró volem agrair la participació de totes i tots els voluntaris que han fet possible l'edició 2022 del Projecte Emys al Barranc del Carraixet. Així com la implicació i el compromís de la resta de persones que des del Tancat de la Pipa, el Barranc de l'Horteta de Torrent, els Ullals de Senillera, la Marjal de Rafalell i Vistabella, el riu Canyoles, les llacunes de Montserrat, la Marjal d'Almenara, Cofrents, el Marquesat o Begís han contribuït a la conservació de les nostres tortugues autòctones.

Destacar també que esta iniciativa de ciència ciutadana, que compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i, per segon any consecutiu, també amb el de Caixa Popular, ha llançat un audiovisual per sensibilitzar a la ciutadania sobre l'estat d'amenaça de les tortugues autòctones. Realitzat per Kalei2còpic i La Pinza Studio, hem decidit publicar el vídeo durant les festes nadalenques per intentar influir positivament en la compra de regals.

Ja que, recordem, la compra-venda d'animals vius catalogats com exòtics invasors, d'igual manera que el seu abandonament en el medi natural (com el que succeïx amb les tortugues de florida), és il·legal i a hores d'ara constitueix una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat.

 

MÉS FOTOS