elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Localitzem una Mauremys leprosa i retirem tres Trachemys scripta del riu Magre

Localitzem una Mauremys leprosa i retirem tres Trachemys scripta del riu Magre
    MÉS FOTOS
    Localitzem una Mauremys leprosa i retirem tres Trachemys scripta del riu Magre - (foto 2)
    Localitzem una Mauremys leprosa i retirem tres Trachemys scripta del riu Magre - (foto 3)
    Localitzem una Mauremys leprosa i retirem tres Trachemys scripta del riu Magre - (foto 4)

    Un any més i ja en van cinc, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat al Riu Magre. Concretament al seu pas per la subcomarca del Marquesat, on sobreviu una població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) entre Catadau i Alfarb (la Ribera Alta, València). Esta temporada, gràcies a la col·laboració del Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat (GAMM), el Grup Aventurer Carlet (GAC) i els ajuntaments de Llombai, Alfarb i Catadau, hem localitzat una tortuga autòctona ja censada l'any 2020. També hem pogut retirar del medi tres exòtiques i invasores tortugues de florida (Trachemys scripta).

    Del 6 al 19 de juny, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat al Riu Magre per a realitzar el seguiment de la població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) de la subcomarca del Marquesat (la Ribera Alta, València). Amb este objectiu, primerament es van instal·lar sis trampes flotants en dos trams del Magre pertanyents a les localitats d'Alfarb i Catadau.

    Esta no va ser una tasca fàcil, ja que a causa de les fortes pluges de la primavera, el canal del riu s'ha modificat i ens ha sigut impossible accedir a tres dels punts de mostreig estudiats en edicions anteriors. En conseqüència, els hem canviat d'ubicació, trobant-se ara un poquet més avall de l'Assut Vell de Carlet, on sí que hem pogut col·locar la resta de mornells, com és habitual.

    Durant les cinc jornades convocades enguany per a la revisió de trampes, hem aconseguit recapturar una tortuga d'aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que ja va ser censada l'any 2020 al riu Magre. També hem localitzat tres exòtiques i invasores tortugues de florida (Trachemys scripta) que han sigut traslladades al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de La Granja del Saler (Generalitat Valenciana).

    Des d’AE-Agró volem agrair la participació de les més de 70 voluntàries i voluntaris que han fet possible el Projecte Emys 2022 en el Marquesat. També la implicació i el compromís de la resta de persones que des del Tancat de la Pipa, el Barranc de l'Horteta de Torrent, els Ullals de Senillera, la Marjal de Rafalell i Vistabella, la Marjal d'Almenara, la Marjal de Moncofa, el riu Canyoles o les llacunes de Montserrat han contribuït a la conservació de les nostres tortugues autòctones.

    Finalment, recordar que el Projecte Emys encara ha de viatjar al barranc de Carraixet i, pot ser, torne a Montserrat. És a dir, que si vols, encara ets a temps de descobrir i formar part d'esta iniciativa de ciència ciutadana, que compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i, per segon any consecutiu, també amb el de Caixa Popular. Per a més informació segueix-nos en xarxes socials o envia un correu electrònic a projecteemys@gmail.com.

    Pujar