Llaurí revisita amb la Diputació el seu passat islàmic
S’ha presentat el llibre “Llaurí, un poble de la Ribera durant l’època morisca”, obra de Llorenç Rubio, amb l’assistència del diputat de Cultura, Xavier Rius, l’alcaldessa de la localitat, Ana González, i la diputada de Participació, Mentxu Balaguer
El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha visitat Llaurí per assistir a la presentació del llibre Llaurí, un poble de la Ribera durant l'època morisca, obra de l'historiador local Llorenç Rubio.
La presentació del llibre ha comptat amb la participació de l'alcaldessa de Llaurí, Ana González, la moderació de la regidora de Cultura, Maite Mateos i la presència del diputat de Cultura i promotor de la col·lecció, Xavier Rius i l’assistència de la diputada de Participació, Mentxu Balaguer. Han intervingut també l'historiador i arxiver Salvador Vercher i l'autor, Llorenç Rubio.
El llibre pertany a la col·lecció Bocins que edita l'àrea de Cultura de la Diputació de València. Esta col·lecció, en paraules del diputat Xavier Rius, qui va llegir unes poesies florals del període almoràvit, "pretén acostar-nos d'una manera didàctica a les realitats socioculturals de les comarques valencianes. Amb el llibre que hui presentem ajudem a estimular la investigació i a difondre amb l'atenció que mereix, la història local, base fonamental per la construcció d'una història de major amplària territorial".
El llibre Llaurí, un poble de la Ribera durant l'època morisca és, en realitat, la primera part d'un llarg treball de recerca històrica realitzat a dues mans per Julio Grau i Llorenç Rubio, i editat en llibres independents.
La primera part de la investigació realitzada es correspon amb l'etapa denominada pels autors "morisca", encara que també podria ser catalogada com a islàmica. Esta etapa va des del moment que Llaurí i altres dues alqueries habitades pels mudèjars foren venudes per Alfons el Magnànim i separades de la vila i honor de Corbera fins al moment de l'expulsió dels moriscos.
La presència dels moriscos en terres de la Ribera resulta cabdal per entendre les economies productives locals i l'empremta deixada en els sistemes de conreu. Una influència que segons els autors, paga la pena resseguir.
En paraules de Llorenç Rubio, "ens complau veure publicat este llibre amb l'ajuda de la Diputació. Un treball que ha sigut bastant costós de compondre per la gran dispersió de documentació, i que fa referència a Llaurí i a les seues alqueries en eixe moment històric".