L’IVAM proposa activitats familiars, cine, ‘performance’ i visites comentades a les seues exposicions durant les vacances de Pasqua
El museu, que roman obert en horari habitual, organitza una programació especial a les seues seus de València i Alcoi
L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ha preparat una programació especial amb motiu de les festes de Pasqua, amb activitats per a un públic familiar en les quals experimentar amb la creació contemporània, un cicle de cine sobre les treballadores de la llar, una ‘performance’ d’El Conde de Torrefiel i visites comentades a totes les seues exposicions, inclosa una mirada feminista a la col·lecció de l’IVAM. El museu romandrà obert en horari habitual a les seues seus de València i Alcoi.
Entre les diferents propostes, es convida les famílies a gaudir del joc i dels llibres del museu, de manera autònoma, transformant l’esplanada i el ‘hall’ de l’IVAM en un lloc d’experimentació i d’intercanvi amb els públics.
Del 6 al 16 d’abril, l’IVAM posarà a l’abast de les famílies i dels visitants cinc sets on participar en la construcció dels ‘Autoslocos’, els cotxes dissenyats per Javier Molinero amb formes impossibles; ‘Apardalats’, un trencacaps imantat per a muntar figures dels ocells autòctons que sobrevolen la ciutat, o la desconstrucció d’una obra de Julio González amb un trencacaps en 3D. Completen el set una versió de la biblioteca itinerant de l’IVAM amb ‘Moguda pasqüera!’ i un conjunt de cordes i guixos, d’ús lliure, per a homenatjar els clàssics jocs de Pasqua.
Recorreguts acompanyats i mirades feministes
A partir de les exposicions de l’IVAM Centre Julio González, l’equip de mediació ha preparat diversos recorreguts en els quals acostar-se a la creació contemporània. Els recorreguts inclouen visites dinamitzades a totes les exposicions del museu: ‘En una casa. Genealogia del treball de la llar i de les cures’ (7 d’abril, a les 12 hores); ‘Ser artista. Julio González’ (8 d’abril, a les 18 hores); ‘La creació oberta i els seus enemics. Asger Jorn en situació’ (9 d’abril, a les 12 hores); a més d’una visita especial, com a clausura, a l’exposició de ‘Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert’ (16 d’abril, a les 18 hores).
A aquestes propostes se sumen dues visites, el 9 i el 15 d’abril, que busquen rellegir la col·lecció de l’IVAM des d’una perspectiva de gènere. La del 9 d’abril està adaptada per a un públic infantil. Amb el taller ‘La guerrilla de l’IVAM’, el museu proposa un recorregut en el qual observar algunes de les seues peces amb ulleres morades, una mirada feminista a la seua col·lecció des de la infància.
Treballadores de la llar en la pantalla. La Filmoteca
En col·laboració amb la Filmoteca, del 5 al 14 d’abril, continua el cicle de cinema ‘Treballadores de la llar en la pantalla’, amb motiu de l’exposició ‘En una casa. Genealogia del treball de llar i de les cures’, d’Ana Penyas i Alba Herrero.
El dimecres 5 d’abril, a les 18 hores, i el dijous 6 d’abril, a les 20.30 hores, la Filmoteca projecta ‘Una segunda madre’ (‘Que Horas Ela Volta?’, 2015), escrita i dirigida per la directora brasilera Anna Muylaert.
El dimecres 12 d’abril, a les 18 hores, i el divendres 14 d’abril, a les 20.15 hores, es projectarà, en la mateixa sessió, dues pel·lícules de la directora catalana Clara Roquet: el curtmetratge de 15 minuts ‘El adiós’ (2015), Espiga d’Or al millor curtmetratge en la SEMINCI de Valladolid i millor curtmetratge en els Premis Gaudí de 2015, i ‘Libertad’ (2021), guanyadora de dos Premis Goya (millor direcció novella i millor actriu secundària) i de quatre Premis Gaudí.
‘Performance’ i visita a IVAM Alcoi
Com a tancament de l’exposició ‘Un contínuum comú indefinidament llis. Projeccions sobre la contemporaneïtat en la col·lecció de l’IVAM’, el dissabte 15 d’abril, a les 12 hores, IVAM Alcoi, de la mà de la companyia El Conde de Torrefiel, acull la ‘performance’ ‘Si el meu cos esta nit parlara’. Una creació específica de la companyia a partir de la invitació de l’IVAM a revisitar l’exposició comissariada per Diana Guijarro des del cos, el text i el moviment. Després de la ‘performance’, s’inicia una visita, al costat de Tono Vizcaíno, en la qual es proposa un diàleg entre art contemporani i arqueologia, des de la sala de l’exposició fins al Museu Arqueològic Municipal-Camilo Visedo Moltó, per a buscar ressons i connexions amb algunes de les seues peces.