VALENCIA PROVINCIA | SANITAT I SALUT

L’ETNO organitza junt amb l'Hospital de Bétera un taller per a persones amb malaltia mental

ELPERIODIC.COM - 16/10/2023

El museu aborda la configuració de la identitat, des de l'exposició permanent ‘No és fàcil ser valencià’, al costat de persones amb malaltia mental severa del centre psiquiàtric de la corporació provincial i altres hospitals i centres de dia

La construcció de la identitat és un procés complex que no pot concebre's sense un context familiar, educatiu, social o cultural. Este procés elaborat durant anys té especial importància en les persones amb malalties mentals cròniques severes

El Museu d’Etnologia i l'Hospital Psiquiàtric de Bétera, dependents de la Diputaciói de València que presidix Vicent Mompó, col·laboren en una interessant iniciativa dirigida a les persones amb malaltia mental severa del centre sanitari de la corporació provincial i d'altres hospitals i centres de dia. Amb el títol ‘Recreant identitat’, el taller organitzat per L’ETNO pren com a base l'exposició permanent del museu ‘No és fàcil ser valencià/na’, en la qual s'aborda el concepte de la identitat valenciana en un món global.

A partir dels elements de l'exposició es proposa un treball de creació artística i creativa en el qual els participants reflexionen, partint de la seua experiència, sobre el procés de construcció de la identitat social i la identitat personal, i sobre la identificació dels factors que han intervingut en este procés de construcció.

Els objectius principals de l'activitat són, d'una banda, entendre, analitzar i treballar la identitat a través de l'art i l'expressió, reflexionant sobre les implicacions que el diagnòstic en salut mental i el context social han tingut en la pròpia construcció d'eixa identitat. D'altra banda, es tracta de connectar a la persona participant amb la construcció social de la seua pròpia identitat en tant que pertany a la cultura valenciana.

Quatre sessions

El taller es desenvoluparà en quatre sessions durant els mesos d'octubre i novembre i està dirigit a persones amb malaltia mental severa procedents d'hospitals i centres de dia, habitatges tutelats, associacions, etc. Així mateix, el taller acollirà a persones procedents de l'Hospital de Bétera, la qual cosa suposa l'establiment d'una relació entre dos servicis de la Diputació de València, en el qual L’ETNO es presenta com un recurs que pot millorar la situació de les persones usuàries del centre .

El programa està desenvolupat pel psicòleg Alberto Fernández, la llicenciada en Belles arts Mónica Cases, i l'equip d'especialistes de l'Hospital Psiquiàtric de Bétera format per Humberto Echevarria i Mari Cruz Rua, en el marc dels projectes que L’ETNO treballa al voltant de la salut i el benestar (L’ETN(H)OSPITAL, i Alzheimer).

El director de L’ETNO, Joan Seguí, considera esta iniciativa compartida com una novetat a nivell mundial, “una novetat disruptiva en l'aplicació de l'activitat museística per a estes situacions, que tenen com a objectiu la reintegració i rehabilitació de les persones per a dotar-les del major grau d'autonomia i llibertat, sent un procés d'innovació en el que es coneix com a art teràpia, que sempre ha anat enfocat al benestar (wellness) en les malalties mentals lleus i moderades”.

“Este tipus de programes servixen com a element de lluita contra les situacions d'estrés o tensió emocional i, en altres ocasions, en la recuperació de malalties somàtiques o físiques”, afig el psicòleg Alberto Fernández.

“Des de les àrees de Cultura i Benestar social de la Diputació es generen inèrcies noves de treball transversal, que donen sentit a l'aprofitament de recursos propis i generen benefici per a tots els usuaris del sistema de salut, com una prova pilot que segur podrà traslladar-se a altres àrees i organitzacions”, apunta Imma González, diputada de Benestar i Inclusió Social.

MÉS FOTOS