VALENCIA PROVINCIA | FESTES

L'estiu aterra replet de festes als pobles de València: quines són les teues favorites?

ÁNGELA BOSCH - 30/06/2023

Descobreix les dates clau de les celebracions més emblemàtiques de la ciutat

Ja és estiu a València i això significa que les festes populars estan molt a la vora en molts municipis de la capital del Túria. Un sense fi de celebracions que com cada any arriben carregades de retrobaments, moments que es transformen en grans anècdotes i es recorden durant tot l'any, així com una sensació de sentir-se a casa envoltat de família, amics i molta música.

La Tomatina

Històrica és la Tomatina de Bunyol, on des de les 12.00 hores del 30 d'agost, diversos camions recorren els carrers de la ciutat, llançant milers de quilos de tomaques als assistents i tenyint-la de roig. Cada any són més els que s'animen a participar en aquesta festa, per la qual cosa s'han habilitat entrades i només podran participar aquells que hagen comprat la seua.

Des de 2002 és Festa d'Interés Turístic Internacional, però el seu origen es remunta a 1945, quan uns joves van decidir fer-se un buit dins d'una desfilada amb gegants i capgrossos, mentre en l'intent un d'ells va caure a terra i va començar a llançar les tomaques d'un lloc de verdures als assistents.

La Festa dels Alfàbegues

La Festa dels Alfàbegues a Bétera compta amb més de 400 anys d'antiguitat, per la qual cosa és especialment emotiva. Té lloc el 15 d'agost en honor a la Verge de l'Asunción, quan les figures de les obreres juntament amb els portadors de l'ombrel·la són les encarregades d'acompanyar a les plantes d'alfàbega de més de 2 metres d'altura que es passegen en una desfilada convertida en una autèntica pluja de confeti en honor a la Verge.

A més, aquesta celebració és el punt fort de les festes patronals de la localitat que transcorren entre el 12 i el 19 d'agost, on es duen a terme esdeveniments com a concursos de paelles, espectacles en directe, mercats medievals o les tradicionals “cordàes”.

El Torico de la Corda

Un altre dels actes que més reclam genera a València és la festivitat del Torico de la Corda a Xiva. Se celebra del 15 al 25 d'agost, encara que els seus dies grans són el 17, 18 i 19, quan es duen a terme les famoses carreres del Torico de la Corda, amb dues al dia a les 7.30 i les 18.30 hores en un itinerari obert.

S'utilitza una corda, una sola corda per davant, que va tallant-se conforme avança la carrera per a adequar-la al pes i la quantitat de corredors, a l'estat físic del bou. En acabar cadascuna d'elles, els corredors acudeixen a la plaça, ballen les típiques torras i realitzen la torre humana. El Torico és Festa d'Interés turístic autonòmic.

La Fira i Festa de la Verema

La Fira i Festa de la Verema de Requena abasta del 23 d'agost al 3 de setembre i el seu programa està ple d'actes com la proclamació de la reina de les festes i les seues corts d'honor, la coneguda "Nit de la Surra", el trepitjat de raïm i la benedicció del most, la famosa "Nit del Labrador", la gran cavalcada de carrosses, el dia del Requenense Absent, la Nit del Vi o la crema del monument al vi.

A més, també desfila la comitiva del poble abillada amb els vestits regionals i, per descomptat, no falta la pólvora en les mascletaes i castells de focs artificials. Per tot això, és Festa d'Interés Turístic Nacional des de 1966.

Danses de Guadassuar

També les Danses de Guadassuar són Festa d'Interés Turístic i Bé d'Interés Cultural. Molts afirmen que són un moviment social amb origen en la conquesta de Jaume I, perquè conta la llegenda que les dones musulmanes del municipi el van rebre danses i coreografies.

Se celebren del 21 al 28 d'agost i cada nit una dels carrers de Guadassuar es converteix en l'escenari per al ball. Els veïns es visten d'època per a l'ocasió i abans de la dansa realitzen una cercavila que repeteixen en sentit contrari després del sopar. Finalitzat conviden a la resta de veïns a unir-se a ells i la dansa recorre els carrers en tots dos sentits.

Festes de la Mare de Déu Algemesí

D'altra banda, són molt importants també les Festes de la Mare de Déu Algemesí, entre el 7 i 8 de setembre, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. El municipi es transforma en un museu viu de la tradició valenciana. S'efectuen desfilades processionals amb la participació de més de 1.400 figurants.

Les Festes Patronals de Sogorb i la Fira d’Agost de Xativa 

Les Festes Patronals de Sogorb es prolonguen del 26 al 3 de setembre. La programació es divideix en dues setmanes: durant la primera es produeixen presentacions de les Reines de les Festes, la tradicional Ofrena a La nostra Senyora de la Cova Santa o la romeria a l'ermita de La nostra Senyora de l'Esperança. Mentre que en la segona té lloc l'Entrada de Bous i Cavalls de Sogorb, que és Bé d'Interés Cultural Immaterial, considerat com un dels esdeveniments més importants de la Comunitat.

Finalment, la Fira d’Agost de Xativa se celebra del 15 al 20 d'agost. Els carrers s'omplin de mercats ambulants, atraccions de fira i activitats culturals com el Festival de la Cançó.