L’EMTRE consultarà a la Generalitat com procedir per a cobrar l’impost autonòmic d’ús d’abocador
També analitza la manera premiar els ciutadans que facen ús de la xarxa d’ecoparcs fixos i mòbils
La Comissió Informativa Especial de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) creada per a estudiar i millorar el funcionament de la taxa TAMER ha abordat, en la segona reunió, de quina manera s'ha de fer front a l´impost autonòmic per ús d'abocador. La Comissió està integrada pel president de l'EMTRE i per representants de tots els grups polítics que tenen presència a l'Assemblea de l'entitat metropolitana. La futura Llei de Residus estatal que s'està tramitant al Congrés dels Diputats també recull la penalització per l'ús de l'abocador. Una vegada siga aprovada, l'impost autonòmic quedarà suprimit, sent l'estatal el que estarà vigent. La Generalitat serà l'encarregada de gestionar-lo i els consorcis de residus i àrees metropolitanes com l'EMTRE l'hauran de recaptar. També s'ha tractat en esta segona reunió com premiar els ciutadans que utilitzen la xarxa d'ecoparcs metropolitans.
En la reunió de hui no s'ha pres cap decisió, sinó que s'ha presentat un document elaborat per l'EMTRE on es detalla la naturalesa d'este impost autonòmic d'abocadors i els dubtes que hi ha sobre la manera de repercutir-lo. El document s'ha entregat als grups polítics perquè l'estudien de cara a una pròxima reunió. L'entitat metropolitana ha anunciat que remetrà una consulta jurídica tant a l'Agència Tributària Valenciana com a la Conselleria d´Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per a aclarir els dubtes que presenta este impost, tant pel que fa la recaptació com al pagament, ja que la Generalitat és qui els ha de resoldre com a administració titular del tribut.
Per al president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, "és un impost autonòmic que hem de suportar els titulars dels abocadors, com és el cas de l'EMTRE perquè té l'abocador de Dos Aguas, però tenim dubtes de com aplicar-lo." Campillo ha afegit que "per això este matí he anunciat als membres de la Comissió que anem a fer una consulta formal a la Generalitat Valenciana per a que ens indique com procedir al cobrament d'este impost perquè no està gens clar com fer-ho".
Premis per utilitzar els ecoparcs
La Comissió també ha analitzat els premis als usuaris dels ecoparcs fixos i mòbils i com es repercutiran en un descompte en la taxa TAMER a aquelles ciutadanes i ciutadans que més i millor reciclen. S'està estudiant si es premia per la quantitat de visites o per la quantitat de residus que es depositen. També s'analitza l'import de la rebaixa, ja que s'han de tindre en compte uns límits per a no perjudicar la sostenibilitat econòmica de l'EMTRE. La informació sobre com recicla cada ciutadà es pot conéixer gràcies a la informatització de les instal·lacions de l'entitat i queda reflectida en l'aplicació EMTRE per a telèfons mòbils que els usuaris es poden descarregar des de Google Play i l'App Store.
Amb la taxa TAMER, l'EMTRE finança la gestió i valorització dels residus urbans dels 45 municipis de l'àrea metropolitana de València, més d'un milió i mig d'habitants en total. Ho fa a través de les plantes d'Hornillos, a Quart de Poblet, i de Manises i de l'abocador de residus no perillosos de Dos Aguas. També s'encarrega de la gestió dels 20 ecoparcs fixos i 6 mòbils on els ciutadans poden depositar tots els residus que no es poden tirar als contenidors que hi ha a la via pública.
Les possibles modificacions en la TAMER que isquen de la Comissió no seran les primeres que s'implementaran. L'Entitat ja va aprovar, en l'Assemblea del 23 d'octubre, rebaixar la taxa per la prestació d'este servici a més de 50.000 empreses i autònoms de l'àrea metropolitana de València que han patit especialment els efectes de la crisi econòmica provocada per la COVID-19. La bonificació, per la qual l'EMTRE deixarà d'ingressar més de 2 milions d'euros, és d'entre el 15% i el 20% i es mantindrà durant tot el 2021.