VALENCIA PROVINCIA | MEDI AMBIENT

L’EMTRE aconsegueix 11.476 participants en els seus tallers de reciclatge de les escoles d'estiu dirigides al sector educatiu

ELPERIODIC.COM - 07/08/2024

Aquesta xifra confirma el creixement del programa d'educació ambiental Emtreduca, que ha obtingut una participació total de 27.578 persones durant el primer semestre de 2024

L'Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE) ha aconseguit una xifra de participació de 11.476 escolars en els tallers de reciclatge que ha organitzat aquest estiu per als ajuntaments de l'Àrea Metropolitana de València (AMV), una dada que suposa un increment del 23% respecte al mateix període de l'any 2023. Aquestes accions de conscienciació i sensibilització ambiental s'emmarquen dins del programa d'educació ambiental de l’EMTRE, conegut com Emtreduca, que és finançat per la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori.

Els esmentats tallers tenen com a finalitat donar a conèixer l’EMTRE, les infraestructures de les quals disposa l'entitat i el seu paper en la gestió dels residus de l’AMV. Així mateix, permeten a l'alumnat de primària, secundària i batxillerat familiaritzar-se amb les diferents tipologies de residus i comprendre la importància de la separació en origen per a minimitzar el seu impacte ambiental, social i econòmic. A més, les accions formatives tenen com a objectiu fomentar les 3R, que signifiquen reduir els residus, reutilitzar els materials i productes i reciclar.

Concretament, els tallers estan adaptats a totes les edats, des dels 3 als 18 anys, i s'han realitzat a les escoles d'estiu de 30 dels 45 municipis de l’AMV, la qual cosa evidencia que el programa ha arribat a 8 municipis més que l'any passat. També s'ha augmentat el nombre de sessions formatives, que han passat de 437 en 2023 a 586 en 2024. Cal destacar, a més d'una major participació global, l'increment en el rang d'edats entre 12 i 18 anys, que ha passat de 170 joves en 2023 a 944 en 2024.

Balanç del primer semestre de 2024: 27.578 persones participen en els tallers de reciclatge de l’EMTRE per a xiquets i xiquetes, adults, associacions i empreses

El nombre de participants en els tallers de reciclatge que ha organitzat l’EMTRE per a les escoles d'estiu de l’AMV, a través del seu programa d'educació ambiental Emtreduca, confirma la tendència a l'alça i de creixement del referit programa, que ha aconseguit una participació total de 27.578 persones durant el primer semestre de 2024, la qual cosa suposa un increment del 81’5% respecte a les mateixes dates de 2023.

El president de l’EMTRE, Emilio J. Belencoso, ha valorat el progrés i l'evolució del programa Emtreduca enguany i ha mostrat “la seua satisfacció per l'èxit que està collint”. I és que de 10.925 participants en total que es van comptabilitzar en el primer semestre de 2022 s'ha passat a 15.195 en 2023 i 27.578 en 2024. Per això, Belencoso també ha volgut “agrair el compromís cada vegada major dels ajuntaments de l'Àrea Metropolitana de València amb l’EMTRE i amb el programa Emtreduca a l'hora d'apostar per la prevenció i l'educació ambiental en matèria de residus”.

Cal destacar que el programa Emtreduca ha despertat un interés especial entre el sector educatiu, atés que l'increment de participació respecte al mateix semestre de 2023 és del 115,9%. No obstant això, l'entitat aposta per la conscienciació no sols del públic escolar, sinó també de la ciutadania en general. Emtreduca ha posat el focus en el teixit associatiu, els col·lectius socials i les empreses i per això està incrementant la seua presència en esdeveniments com Expojove (amb prop de 2.000 participants en els dies de gener de 2024), Expociència o la mostra agroalimentària Proava. A més, cada vegada hi ha una major demanda del públic adult d'activitats com les visites a les instal·lacions de la planta de tractament i eliminació de residus de Los Hornillos a Quart de Poblet.

El president de l’EMTRE, Emilio J. Belencoso, ha conclòs destacant: “Des de l'entitat tenim en el punt de mira la conscienciació de la ciutadania, perquè és el camí més directe per a complir els objectius de la Unió Europea, és a dir, per a reduir el percentatge de residus que acaben en abocador i, en definitiva, per a millorar el medi ambient. Volem que l'esforç i el treball siguen conjunts de tots els agents implicats i que aquest compromís done fruits ara i en les pròximes dècades. Per això aprofite novament per a animar a formar part del canvi i treballar #emtretots, com diem en l'entitat, per un futur millor, més net i sostenible”.