L’ajuntament arriba a un acord per a la compra de l’antic balneari els Banys del segle XIX
El ple aprova una modificació del pressupost per a l’adquisició dels Banys
El ple de l’Ajuntament de la Llosa de Ranes va aprovar ahir dijous una modificació del pressupost per reservar una partida per a l’adquisició de l’antic balneari de Santa Anna. L’ajuntament ha arribat a un acord amb els propietaris i era necessaria aquesta modificació per formalitzar la compra. L’acord plenari ha sigut aprovat per majoria absoluta amb els vots a favor dels regidors de l’equip de govern del PP i del PSPV-PSOE i l’abstenció de Compromís.
Una compra anhelada des de fa dècades per la importància cultural, patrimonial i paisatgística dels Banys i es farà amb recursos propis de l’ajuntament sense haver de recórrer a cap préstec. El paratge es troba prop de la població, de camí a l’ermita de Santa Anna. Des de sempre ha sigut un lloc on els veïns de la Llosa de Ranes han anat per a gaudir d’un entorn en plena naturalesa.
L’alcalde de la Llosa de Ranes, Evarist Aznar, va avançar que “s’ha arribat a un acord amb els propietaris i s’ha passat al ple aquesta modificació del pressupost per dur a terme l’adquisició en les pròximes setmanes, quan culmine l’expedient de compra i posem fi així a anys de negociacions”. La compra dels Banys és una aspiració de l’ajuntament “des de fa molts anys”, encara que “per diferents circumstàncies mai s’ha pogut portar endavant”. Actualment, “s’han donat les condicions adequades per poder negociar la compra, ja que l’ajuntament pot fer front a la mateixa sense haver de recórrer a cap préstec”, indica l’alcalde.
La primera autoritat municipal va incidir que amb aquest acord es podrà adquirir una propietat “de gran valor sentimental per al poble” i a més “millorem i incrementem el patrimoni del nostre poble amb un espai molt singular i referent de la nostra història i tradicions i molt estimat pels veïns”.
Balneari del segle XIX amb aigües curatives
El balneari de Santa Anna fou fundat l’any 1869 als peus de la muntanya de Santa Anna. La seua propietària i fundadora, Ana Micó, aprofità les qualitats terapèutiques de l’aigua sulfurosa que allí brollava, així com el magnífic entorn que oferia la serra de Santa Anna per obrir l’establiment. Des de maig a octubre, els estiuejants arribaven als Banys atrets per les activitats recreatives i curatives que el balneari oferia.
Forasters adinerats i famílies burgeses de Xàtiva, València i Madrid visitaven sovint el balneari d’aigües termals. Les instal·lacions del balneari es completaven amb la font d’aigües curatives. L’aigua de la font era embotellada i venuda a farmàcies de la Ribera, València, i fins i tot de Madrid.
El balneari continuà en funcionament fins ben entrat el segle XX. La construcció d’una piscina atragué el turisme dels anys cinquanta seixanta. Es construí un nou “merendero”. Però, finalment, les instal·lacions foren tancades. En 1998 foren reobertes, però sols amb servici d’alberg i restaurant i fa uns anys, de nou, es van tancar.