L'Ajuntament aprova el pressupost de 2018
Ahir es va aprovar el pressupost municipal de 2018 en el ple ordinari de març. Els comptes ascendixen a 9.154.529,78 euros, amb un increment del 18% respecte al de 2017 (7.744.497 euros).
En tot cas, com destacava l'alcalde, Jesús Montesinos, "es tracta de la previsió feta des de l'equip de govern que, en els pròxims mesos, es veurà incrementada per la liquidació de 2017. Hi haurà un romanent de tresoreria que podrà emprar-se en inversions financerament sostenibles per augmentar partides i tractar algunes qüestions que ara no estan contemplades". També indicava que "igualment, hi ha subvencions sol·licitades o que se sol·licitaran i que ens aportaran més recursos econòmics".
L'alcalde va destacar alguns dels eixos d'estos comptes, com ara que part de l'increment es destinarà a l'adquisició de diferents terrenys per realitzar infraestructures d'utilitat veïnal, destacant les parcel·les que hi ha davant del Pavelló Multiusos on es crearà un à rea verda amb espais recreatius, d'esplai i esportius.
Pel que fa als ingressos, una de les previsions que justifiquen el seu increment és la futura venda de la parcel·la municipal del PolÃgon Industrial, a més de subvencions rellevants de la Diputació com el SOM (Pla Provincial d'Obres i Servicis Municipals) i els IFS (Inversions Financerament Sostenibles) i d'altres administracions, que ascendiran a 816.973,89 euros. També estan vinculats a la recaptació de l'IBI urbà i rústic que, amb la recent regulació del cadastre, suposarà més ingressos, tot i la rebaixa de l'IBI urbà que ha entrat en vigor en 2018 i que se suma a la reducció de 2017.
Per al primer edil "es tracta d'un pressupost que se centra en optimitzar al mà xim els recursos dels quals disposem i introduir les inversions que són necessà ries per a les demandes i necessitats dels veïns i veïnes de Vilamarxant".
Inversions
Durant la sessió, Jesús Montesinos va enumerar les principals inversions, amb un incrememt del capÃtol d'un 111%. La més important és l'esmentada compra de terrenys a la zona verda del Pavelló Multiusos (410.000 euros) i la seua urbanització (191.600 euros), que se sufragarà amb part de la partida del Pla d'Obres i Serveis de la Diputació (SOM). Altres inversions destacades són:
- La compra de terrenys per l'execució de la rontonda Monte Horquera-Llomaina (66.000 euros).
- La creació d'un carril bici, des de Benaguasil, per les antigues vies de tren, per la qual cosa s'ha sol·licitat a ADIF la cessió dels terrenys (56.000 euros).
- Actuacions de millora de l'enllumenat públic (50.000 euros).
- El condicionament dels camins rurals de Massasseit i Canyada Sanchis (112.000 euros de les Inversions Financerament Sostenibles de Diputació i 15.000 euros d'aportació municipal).
- La demolició dels nÃnxols de la part més antiga del Cementeri Municipal perquè, de cara a un futur, hi haja espai per a nous (104.000 euros).
- L'ampliació i adaptació a la normativa d'accessibilitat de l'Escola Infantil Municipal (328.225 euros provincials dels PPOS del 2017 i del SOM 2018).
Altres inversions de menor quantia (menys de 48.000 euros) seran:
- La millora paisatgÃstica del Barranc de Teulada al seu pas pel casc urbà .
- El sanejament dels carrers Judea i Buenos Aires (PPOS 2016).
- La cata del Castell, de la qual s'està a l'espera de l'autorització de Conselleria.
- La construcció d'un parc d'esplai canÃ, que va ser l'opció triada pel veïnat en els pressupostos participatius de 2017.
- La compra d'un solar per l'ampliació del Trinquet Municipal per, entre d'altres coses, instal·lar una eixida d'emergència.
- La reconversió de la Casa de Joventut en Biblioteca.
- La compra de cà meres per controlar les vies públiques, especialment per al trà nsit i robatoris als camps.
- L'adquisició d'equipament esportiu, després d'una revisió feta per l'Institut de Biomecà nica de València per complir les condicions de seguretat.
- La instal·lació d'un panell informatiu a l'Avinguda 2 de Maig.
Despeses
Els representants de l'equip de govern municipal també van desglossar altres capÃtols del pressupost. Pel que fa a les despeses, el segon tinent d'alcalde, Eliseo Sanz, es va referir a la partida de personal, que suposa al voltant del 33% del pressupost.
"El CapÃtol I ascendix a 3.022.316 euros, un 3,88% més que en 2017. Esta previsió d'increment ve donada per la consolidació pressupostaria d'alguns llocs de treball de carà cter tècnic com són el de la Sotssecretà ria-intervenció, el lloc de tresoreria o el Tècnic d'Administració General (TAG) que vénen a equilibrar la plantilla de personal; o la reestructuració de la plantilla de la Policia Local, davant les possibles jubilacions de gran part dels agents de segona activitat. Dos d'ells s'amortitzaran creant-se una plaça d'inspector i una altra d'un tercer oficial, adaptant-se a la nova Llei de Coordinació de Policies Locals", relatava.
Aixà mateix es reforçarà l'equip base de benestar social, amb un psicòleg/a i un assessor/a jurÃdic atesa la subvenció que es rep per part de la Generalitat en este à rea. A més, en esta partida també s'inclou la posada en marxa de l'Escola-Taller d'Ocupació de tecnologia, que suposarà , si finalment es concedix, una aportació de 200.000 euros del SERVEF i de 15.000 euros de fons municipals.
També hi ha previstos diners per a la consecució de la Relació de Llocs de Treball (RLT) de la plantilla municipal que està elaborant-se amb la Universitat de València.
Pel que fa a les despeses corrents de béns i serveis (CapÃtol II), que inclouen la compra de materials, el manteniment o conservació de carrers i camins ,o la contractació del serveis municipals com ara l'arreplega del fem, piscina, neteja d'edificis i instal·lacions municipals o enllumenat públic, Eliseo Sanz explicava que esta partida absorbix, per la seua importà ncia, una tercera part del pressupost municipal, ascendint a 3.047.000 euros, i que arreplega una previsió d'increment en un 5,21% respecte el 2017. Este augment es deu, principalment, a la previsió de licitar dos nous contractes per al servici de manteniment de la jardineria urbana i el de neteja vià ria per a millorar estos ambdós servicis municipals. Per contra, s'han produït des de l'any passat dues reduccions de despeses quant al contracte de residus sòlids urbans i de la prestació de servicis de la piscina.
Jesús Montesinos també detallava la reducció de despeses d'interessos i de préstecs bancaris existents. AixÃ, hi ha una reducció en el pagament d'interessos de vora el 90% des de l'inici de la legislatura, passant-se dels 191.000 euros en 2015, als 19.200 euros enguany; i pel que fa l'import d'amortització, s'ha passat de vora 400.000 euros en 2012 als 74.800 actuals, grà cies a l'amortització del deute de 2012 per fer front al pagament a proveïdors que es va dur a terme a finals l'any passat.
Segons l'alcalde, "es tracta de xifres raonables que ens permetrien fer front a qualsevol operació nova per dur endavant alguna inversió extraordinà ria i necessà ria. Considerem que la situació económica és bona, com quedarà també refrendat en la liquidació dels comptes de 2017".
El primer tinent d'alcalde, Voro Golfe, detallava les transferències corrents, on s'emmarquen les despeses relatives al Centre de Dia; les subvencions a entitats culturals, socials, educatives o esportives; o la inversió en transport públic. En este últim cas, s'ha augmentat la consignació fins als 210.000 euros per si el consistori ha de fer front en solitari a la millora del servei. "També s'emmarquen ajudes educatives com el xec escolar, on es passa de 36.000 euros en anys anteriors als 55.000 euros d'enguany; o les beques per a llibres, que es mantenen amb 13.000 euros, tot i que també està l'ajuda de Xarxa Llibres de la Generalitat que ja suposa que moltes famÃlies s'estalvien molts diners a l'hora d'adquirir llibres de text".
Intervencions de Vilamarxant Junts Podrem i del Partit Popular de Vilamarxant
El portaveu de Vilamarxant Junts Podrem, Salvador Bonet, va retreure a l'equip de govern que no hi haja "cap dotació pressupostà ria per als panells informatius en matèria d'emergència a les à rees de disseminats. Una moció que es va aprovar en 2015. L'alcalde va dir que s'invertirien uns 10.000 euros i que estarien contemplats en els pressupostos. Des del meu grup, no entenem que es mentisca en un ple".
L'alcalde va respondre que "ja vaig explicar que estem treballant en esta qüestió. La tècnica municipal ja ha elaborat un model de panells i els primers aniran a la zona de la Pedrera del Rei. Les despeses no estan especificades perquè s'acoblen perfectament a la partida de conservació de vies públiques i rurals". Afegia que "per la nostra part és un compromÃs aprovat en ple i anirà duent-se a terme, tot i que no siga al ritme que vosté voldria".
També remarcava que "estem oberts a qualsevol proposta que es faça des de la resta de grups polÃtics i del veïnat, per incorporar-les si són convenients. Nosaltres pensem que fem el millor per a la població, però no tenim la veritat absoluta".
Per la seua banda, el portaveu del Partit Popular, Ciro Ferrer, va afirmar que "este increment del pressupost és un exemple que l'economia del paÃs comença a funcionar, grà cies a la gestió que el PP està fent des de l'administració central". Va destacar que hi havia moltes propostes beneficioses per a la ciutadania tot i que, per exemple, "en el cas de les cà meres de seguretat, nosaltres ja vam fer una proposta semblant i es va votar en contra, amb la qual cosa, hem perdut temps".
Amb tot, segons explicava el portaveu "no volem posar pals en les rodes i perjudicar a la població, volem fer una polÃtica en positiu i per això, ens abstindrem en la votació".
Algunes de les objeccions fetes pels populars van ser sobre la venda de la parcel·la del polÃgon. Jesús Montesinos va explicar que es farà "per pública concurrència, amb transparència i com està estipulat que es facen estes operacions".
També va preguntar perquè no hi havia una consignació pressupostà ria per a la pavimentació de carrers i camins. L'alcalde va destacar que hi ha Plans d'Obres i Serveis (PPOS) de 2017 que no estan contemplats en els comptes d'enguany perquè són de l'any passat i que, a més, "amb el romanent de tresoreria es podran dotar partides per asfaltar els carrers que ho necessiten".
Respecte al Taller d'Ocupació projectat, Ciro Ferrer va afirmar que, per a un municipi com Vilamarxant, "seria millor fer-ne un de jardineria o agricultura". Eliseo Sanz va explicar que, des de l'equip de govern hem prés la decisió d'homologar aules de formació, que serviran per a este taller i altres iniciatives "una actuació que no es va dur a terme en 16 anys del govern popular per no tindre espais homologats per desenvolupar este tipus d'iniciatives".
Des del PP també es va preguntar perquè s'ha contractat un Pla Director sobre el sistema de Subministrament d'Aigua a una empresa, ja que la que dóna el servei actualment "ho podria fer perfectament". El segon tinent d'alcalde argumentava que "esta empresa té una concessió de molts anys i, com l'anterior govern no va fiscalitzar adequadament el servei, hem decidit contractar una empresa especialitzada, solvent i imparcial que aporte un altre punt de vista sobre la situació de tota la xarxa, l'anà lisi de materials, pèrdues... i que assessore sobre les actuacions que cal escometre per millorar-la i produir un estalvi".
Després del debat entre totes les formacions, es va procedir a la votació. El pressupost de 2018 va eixir endavant amb els vots favorables de l'equip de govern, l'abstenció del Partit Popular i el vot en contra de Vilamarxant Junts Podrem.