Dia internacional dels boscos 2021 a l'IES Sivera Font
Per a celebrar una data tan senyalada i com a símbol de lluita i adaptació contra el canvi climàtic, s'ha plantat un exemplar de Cupresus dupreziana a l'IES Sivera Font (Canals).
Plantar Cupressus Dupreziana en el seu àmbit de distribució natural té poques possibilitats d'èxit, no sols per les condicions climàtiques extremes sinó també pel sobrepastoreig el qual evita les plàntules prosperen. Amb una baixísima pluviometria - es calcula que està entorn als 30 mm anuals - aquestos arbres aconsegueixen sobreviure malgrat que la seua supervivència com a espècie està amenaçada per la seua baixa taxa de regeneració i el fet de que tots els exemplars són idèntics, clons uns dels altres, impedint la seua adaptació en cas de que les condicions canvíen. Plantant exemplars en arboretums, jardins botànics o centres educatius geogràficament distribuïts incrementa les possibilitats de supervivència d'aquesta espècie tan amenaçada en el seu àmbit natural de distribució.
Aquestes condicions l'han fet guanyar-se la fama de l’arbre més amenaçat del món, limitant les opcions a la plantació d'exemplars ex-situ en arboretums o jardins botànics per garantir la viabilitat de l'espècie. Cal recordar que en el seu àmbit natural de distribució sols queden uns 230 exemplars vius - alguns al voltant dels 2000 anys d’antiguetat - relictes d’un temps on les condicions climàtiques eren més favorables, i per tant, els dupreziana formaven boscos més extensos.
Per a treballar com a afectat el canvi climàtic a l'espècie, l'alumnat ha el·laborat un mural amb la descripció, distribució actual i els esforços per assegurar la seua supervivència.
Este arbre pot servir d'inspiració tant per a l'alumnat com per al professorat, acostant-los al món de la reforestació, la conservació i la lluita contra el canvi climàtic. Açò permet escalar la quantitat de persones que participen activament en projectes per a millorar el medi ambient. Un bon exemple és el fòrum https://repoblacionautoctona.mforos.com o les diferents associaciones i moviments ecologiestes dels quals Josep Vidal, autor de la proposta i Xavier Anduix professor de biologia del centre, en són membres.
Cada vegada més gent té interés en aportar el seu granet d'arena, criant plàntules en xicotets vivers a casa per a plantar-les en diversos projectes de micro-reforestació.
Per últim, destacar alguns dels projectes que ja s'han posat en marxa al centre com la creació d'un viver forestal amb més de 1000 espècies autòctones on destaquen carrasques, aurons, freixos, sàlvia i garrofers. De ben segur que aquestos plançons ajudaràn a reforçar la biodiversitat i covertura forestal de la nostra terra.
Així també, amb la col·laboració del Jardí Botànic de la Universitat de València, IES Sivera Font i AVAMET, també ha començat a caminar la mesura de la viabilitat de les llavors de vàries espècies en funció de les variables climàtiques gràcies a l'estació meteorològica instal·lada en el centre.