VALENCIA PROVINCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La Institució Alfons el Magnànim publica ‘Crítica i veritat’, un volum amb textos del filòsof valencià Jacobo Muñoz

ELPERIODIC.COM - 27/09/2022

El llibre és una tria d’assaigs i textos diversos de l’autor que varen veure la llum del 1980 al 2014 i un homenatge a la seua figura

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació publica el número 43 en la seua col·lecció Novatores: Crítica i veritat. Assaigs, ressenyes i converses (1980-2015), una selecció de textos, entrevistes i converses amb el filòsof valencià Jacobo Muñoz, que va morir el 2018.

Aquesta edició commemorativa, a cura i amb una introducció de Gustau Muñoz, permet un accés directe a un dels pensadors més importants de les darreres dècades al País Valencià, creador de revistes com La Caña Gris o Materiales, que mantingué una fecunda tasca editorial i que ens ha llegat una obra fonamental, per bé que per raons d’allunyament físic no és tan conegut com caldria per les generacions actuals.

Jacobo, allunyat durant tant de temps de València, no va interrompre mai el contacte i li feia un goig especial col·laborar en publicacions valencianes. Aquest títol ve a completar la imatge de Jacobo Muñoz sempre amb una mena de consciència tràgica, derivada de la lucidesa extrema i de la familiaritat amb els diagnòstics clau d’una època d’expectatives frustrades i de promeses incomplertes. Una consciència tràgica, tanmateix, temperada per una resta de confiança en les possibilitats humanes, que s’albira en l’aposta pel republicanisme, el socialisme democràtic i una nova Il·lustració, modulacions que es desprenen dels seus darrers escrits.

En Critica i veritat es recullen textos de Jacobo Muñoz, tant en valencià com en castellà, dedicats a temes com el marxisme en la crisi, la figura de Joan Fuster, el diàleg de civilitzacions, Manuel Sacristán com a mestre, el pensament d’Adorno, reconsideracions de Marx i Fernando de los Ríos o de la historiografia contemporània, entre altres. Així mateix s’inclouen ressenyes de llibres especialment significatius d’autors com Xavier Serra o Mercè Rius, una llarga entrevista a cura de Faust Ripoll —on explica la seua trajectòria i el sentit de la seua obra—, així com una conversa sobre la filosofia actual amb Sergio Sevilla i Nicolás Sánchez Durá.

Jacobo Muñoz com un pensador d’ampli espectre i de vasta cultura

Jacobo Muñoz, (València, 1940 - Madrid, 2018), catedràtic de les Universitats de Barcelona i Complutense de Madrid, fou un dels més destacats renovadors de la filosofia a Espanya. Va incidir en la filosofia analítica, era un especialista en Wittgenstein, i va aprofundir en el marxisme i altres corrents del pensament contemporani, com l’Escola de Frankfurt. Autor d’obres com Figuras del desasosiego moderno i El ocaso de la mirada burguesa, va publicar regularment en revistes valencianes, i és autor també del llibre Inventari provisional. Materials per a una ontologia del present. Va traduir autors cabdals de la contemporaneïtat com Horkheimer, Kant, Lukács o Wittgenstein.

MÉS FOTOS