elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nou un impuls a la construcció de la Residència i Centre de Dia de Potries

Nou un impuls a la construcció de la Residència i Centre de Dia de Potries

    Després de mesos intensos de treball, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives dóna llum verda a l’avantprojecte de la Residència i Centre de Dia de Potries. S’aconsegueix així fer un pas decisiu en la tramitació administrativa de la nova infraestructura socio-assistencial per a la Safor.

    El director general d'Infraestructures de Serveis Socials, Enric Juan i l’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, junt als equips tècnics d’ambdues administracions, es van reunir el passat dilluns per tal de consensuar els aspectes tècnics i el cronograma de les actuacions previstes per a principis de l’any 2023.

    Assumpta Domínguez, alcaldessa de Potries, s’ha mostrat “molt satisfeta pel treball de l’equip redactor de l’avantprojecte, que després de mesos intensos de feina i dedicació ha obtés l’informe favorable de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Una Residència i Centre de dia que respon a un nou model d’atenció per als nostres majors, molt més amable i empàtic amb les seues necessitats. A aquest nou model de residències, s’impulsaran una sèrie d’iniciatives orientades a que l’atenció a les persones amb dependència siga la més semblant a una llar i no a un gran centre deshumanitzat”.

    La Generalitat Valenciana realitzarà la major inversió de la història de Potries, al voltant d’onze milions d’euros, a través del Pla Convivint d’Infraestructures de Serveis Socials 2021-2025.

    El solar on s’ubicarà l’edifici es troba excavat parcialment i compta amb 3.000 metres quadrats en la cantonada dels carrers Corts Valencianes i Jaume I.  L'Ajuntament de Potries va adquirir aquest solar per la necessitat i la continuada demanda social de residències i centres de dia per a gent gran.

    Els diferents usos de la Residència i Centre de Dia són independents. També s'han dissenyat dues zones enjardinades a la planta baixa per a l'ús i esplai dels usuaris del centre, una per a cada espai. Al mateix temps s'han creat terrasses a les plantes primera i segona per a que les persones majors puguen gaudir de l'espai exterior sense necessitat de baixar a la planta baixa.

    La Residència té capacitat per a 74 persones i es desenvoluparà a la planta baixa, primera, segona i la zona de semisoterrani que dóna al carrer Corts Valencianes. El Centre de Dia es situarà a la planta baixa, tindrà accés pel carrer Jaume I i té capacitat per a 40 usuaris. Es crearà també un garatge d’ús exclusiu per a la residència i, a l’altra part del semisoterrani, un garatge d’ús municipal, però sense comunicació entre les dues parts d’estacionament.

    A la Residència, les plantes primera i segona s'han dissenyat amb tres mòduls de dormitoris amb capacitat per a 8, 9 i 20 usuaris cadascun. A cada mòdul s'ha ubicat una sala d'estar amb comunicació exterior a una terrassa o balcó, una sala d’activitats, un menjador amb cuina-office, una zona de control d'infermeria i dos banys. També s’ha previst un bany geriàtric per planta.

    El Pla Convivint suposa una inversió de 561 milions d’euros a la Comunitat Valenciana per a la reforma o la creació de 247 instal·lacions que permeten la creació de 6.600 noves places públiques a residències i centres de dia. La Generalitat Valenciana finança amb fons propis i amb ajudes europees aquest Pla Convivint destinat als col·lectius més vulnerables.

    Dos dels objectius més importants del Pla Convivint són la cobertura de necessitats i la equitat territorial, junt amb la finalització dels plans anteriors i la lluita contra la despoblació, impulsant la posta en marxa de serveis de proximitat a l’àmbit rural i d’interior.

    El Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials ha estat l’encarregat d’elaborar el Pla Convivint a partir d’un mapa de necessitats on s’han tingut en compte tant els indicadors socials i poblacionals com la vulnerabilitat i l’edat, així com la demanda de recursos. A través de l’OCCI (Òrgan de Coordinació i Col·laboració Administrativa), les Diputacions i els diferents Ajuntaments han participat en el desenvolupament de Pla Convivint amb principis de transparència, participació i consens.

    Des del Govern valencià s’apunta que aquesta iniciativa pretén actuar como una ferramenta per a consolidar un estat social valencià amb l’objectiu d’universalitzar les prestacions de serveis socials. A més a més, el Pla Convivint contarà amb una xarxa de recursos integrats i definits d’acord amb necessitats reals i objectives. Funcionarà com un tractor de l’economia valenciana dins d’una perspectiva feminista basada en la revalorització de les cures i l’economia de criar, cuidar i curar; ja que es preveu la creació de 3.500 llocs de treball directes a tota la Comunitat.

    Pujar