VALENCIA PROVINCIA | ENTREVISTES

Imma González, diputada de Benestar: “Vaig veure que hi havia una altra manera de fer política i ajudar a les persones, que em va captivar”

ALBA PÉREZ - 16/05/2024

Elperiodic.com entrevista la diputada de Benestar i Inclusió Social i Salut Pública de València, que aposta per la constant millora dels programes socials

La diputada de Benestar i Inclusió Social i Salut Pública, Imma González, ha posat en valor els programes que s'han posat en marxa des de la Diputació de València per a ajudar als veïns de la ciutat.

Encara que actualment existixen diversos projectes que ja estan en actiu, des de la Diputació es continua treballant per a ampliar-los i arribar a nous col·lectius de la societat valenciana, així com augmentar les subvencions.

González ha atés a elperiodic.com en una entrevista en la qual la diputada parla dels programes de la Diputació, presents i futurs, per a millorar la vida dels valencians

A punt de complir-se quasi un any com a diputada de benestar social, com ho valora?

Personalment, molt contenta i satisfeta de la labor realitzada per tota l'àrea de Benestar Social. Es tracta d'ajudar a les persones facilitant i millorant els programes existents i incorporant novetats que vagen en benefici dels objectius perseguits. Sens dubte que la valoració és positiva, però amb possibilitats de continuar ampliant objectius i millorar resultats per a anys esdevenidors. No ens conformem, tenim mires de continuar progressant en el futur.

Sempre li han preocupat els problemes socials?

Sí, sempre he tingut empatia per les causes socials. A Picassent he participat, on ara soc portaveu de Partit Popular, des de fa molt temps, en associacions civils i benèfiques, com pot ser la Junta Local contra el Càncer, AMPA, Confraria Mare de Déu de Vallivana… i sempre preocupada per millorar el benestar de les persones. Així que, és un altre nivell, però mateix objectiu social.

Va ser esta inquietud la que li va impulsar a treballar en política?

La veritat és que, encara que no estava en els meus pensaments, quan va contactar amb mi Vicent Mompó, vaig veure que hi havia una altra manera de fer política i ajudar a les persones, que em va captivar, i vaig acceptar formar part del seu equip. Un equip molt complet i compromés a treballar intensament per a fer polítiques socials d'una manera efectiva.

Quins són els objectius de la seua àrea per a esta legislatura?

En principi, millorar els programes oberts, és a dir, les línies de subvencions de projectes específics i manteniment destinades a entitats privades sense ànim de lucre i mancomunitats. Obrirem una nova edició de “Açò és la Dipu”, una part més lúdica de la Diputació de València. També, estudiar millorar el servici de portar menjar a casa “Cuina que cuida” on faça falta per a cobrir necessitats; incrementar el contacte amb les associacions amb les quals col·laborem en benefici de les persones usuàries; atendre i escoltar les seues opinions; i presentar el nostre ventall d'ofertes d'ajudes als diferents ajuntaments que formen la nostra província. En definitiva, el nostre objectiu és ser pròxims i eficaços amb els valencians i valencianes.

Quant destina la Diputació a Inclusió social?

Les línies d'ajuda de la Diputació per als ajuntaments en matèria de benestar social s'emmarquen en dos convocatòries dirigides a municipis de menys de 20.000 habitants. D'una banda, està la convocatòria de subvencions de salut pública per a municipis i entitats locals menors, la finalitat de les quals és garantir un adequat manteniment de les instal·lacions locals i millorar les condicions sanitàries de la població. D'altra banda, la destinada a la prevenció de drogodependències. Els imports que s'han destinat a estes convocatòries superen el milió d'euros.

D'altra banda, la Diputació de València col·labora amb la Generalitat per al finançament dels servicis socials de la totalitat dels municipis de menys de 15.000 habitants i mancomunitats de la província. L'aportació de la Diputació al sosteniment dels servicis socials municipals és de més de 26 milions.

Ens pot detallar algun dels programes que es duen a terme?

Per exemple, com deia, el programa ‘Cuina que cuida’, també per a municipis de menys de 15.000 habitants, que té la finalitat de garantir la manutenció alimentària bàsica a les persones majors en situació de necessitat.

Així mateix, la Diputació també treballa, braç a braç, amb entitats privades sense ànim de lucre en la realització de projectes específics en matèria de salut mental, malaltia d'Alzheimer, demències vinculades a l'envelliment i altres malalties degeneratives, discapacitats i col·lectius en risc d'exclusió. Servisquen d'exemple els projectes que es desenvolupen amb la Creu Roja Espanyola, Associació Valenciana de Caridad, Federació de Persones Sordes, Associació de Mestresses de casa Tyrius, Maides, CERMI, Càritas Diocesana i un llarg etcètera.

En l'àmbit de la salut mental, pròximament es posarà en marxa una campanya de prevenció del suïcidi, dirigida principalment a xiquets i joves que es realitzarà de manera coordinada amb la Conselleria de Sanitat dins del Pla de Salut Mental. Una coordinació que també es duu a terme en el cas de l'Hospital de Salut Mental Provincial, dependent de la Diputació.

Respecte a l'ajuda destinada a Asindown, com es pretén millorar la vida d'estes persones?

La vida de les persones amb síndrome de Down es millora, com la de la resta de persones amb qualsevol altra discapacitat, amb polítiques d'inclusió social. Hem pogut comprovar, a través de diferents visites efectuades que, amb l'aportació de la Diputació, Asindown fa una gran faena en eixa línia, on la formació i l'educació juguen un paper molt important.

Programes com a ‘ACTIVA-T’ o ‘IMPULSA-T’ són vitals per a la qualitat de vida d'estes persones. El primer és un servici especialitzat de referència sobre envelliment actiu saludable per a previndre possibles pèrdues i deterioració cognitiva associada al procés si es fes major. El segon està dirigit a aquells usuaris i usuàries amb més de 35 anys i que requerixen del reforç i manteniment de competències i capacitats a nivell cognitiu, físic, social i emocional.

Igualment, la Diputació de València també col·labora en el projecte ‘La Mare que va’. És un centre per a la formació en hostaleria i turisme de persones amb síndrome de Down i discapacitat intel·lectual, situat en La Marina de València. Este projecte oferix formació de qualitat en hostaleria i turisme, encaminada a la posterior inserció laboral de l'alumnat en tots dos sectors.

Quin és l'objectiu del projecte que s'està duent a terme amb la Fundació Mira’m?

La fundació Mira’m fa un treball encomiable fent costat a les persones amb autisme i les seues famílies i la Diputació de València té un compromís ferm amb ella. Per això, col·laborem amb la fundació a través d'aportacions econòmiques en diferents projectes.

Per exemple, per al desenvolupament del seu programa ‘bbMiradas’, una iniciativa d'identificació i intervenció primerenca del trastorn de l'espectre de l'autisme o en el programa ‘LanzaTEA’, que impulsarem també enguany.

En què consistix ‘LanzaTEA’ i quin és el seu pressupost?

És un projecte multidimensional que pretén impulsar i acompanyar a les persones amb autisme cap a la joventut i vida adulta a través de la formació. Com deia abans, la formació és fonamental per a la inclusió d'estes persones. En este sentit, la fundació compta amb un col·legi específic i programes formatius de qualificació bàsica a València i Gandia. En funció de l'edat de la persona i de les seues motivacions i necessitats, s'individualitzen els processos d'ensenyament-aprenentatge per a afavorir el seu desenvolupament personal. El pressupost que destina la Diputació, enguany, és de 10.000 euros, sense perjuí que puga incrementar-se l'ajuda en futurs exercicis.

Per què la Diputació s'ha centrat en estos projectes? Quin és el seu impacte?

Perquè tenim un compromís amb les persones més vulnerables i les seues famílies. Com a institució pública, hem de donar resposta a les necessitats socials i sens dubte, atendre estos dos col·lectius, persones amb Síndrome de Down i amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA), ho és. A més, també és la nostra responsabilitat cooperar amb les associacions i fundacions que fan una labor tan important per a millorar la vida d'estes persones i les seues famílies. Este govern està compromés i continuarà estant-lo, sobretot en comprovar que es treballa amb eficiència i que els recursos invertits tenen un impacte molt positiu en les persones que més el necessiten.

Tenen previst ampliar estes ajudes a altres projectes amb altres associacions?

La Diputació enfortix i dona suport a les iniciatives que impulsen el benestar social de la província subvencionant projectes d'entitats privades sense ànim de lucre i d'entitats privades d'acció social que atenen col·lectius vulnerables. És el nostre deure impulsar la seua labor, essencial per a la societat. El meu compromís, com a diputada responsable de l'Àrea de Benestar Social, és el de lluitar per a obtindre la major assignació pressupostària possible per a atendre estes necessitats i he de dir que a més comptem amb el suport del President de la Diputació, Vicent Mompó, que és molt sensible davant les nostres iniciatives socials i sempre mostra la seua disposició a atendre totes estes necessitats.

Quant a l'ajuda tècnica, per a la tramitació d'ajudes socials amb diferents ajuntaments: En què es basa este acompanyament en els tràmits?

Hem reunit alcaldes, representants municipals i tècnics de municipis de la província per a explicar-los les convocatòries de subvencions de l'Àrea de Benestar Social. L'objectiu d'esta trobada va ser, a més de resoldre els dubtes exposats pels assistents i repassar els detalls més significatius de les convocatòries, acostar la Diputació als municipis amb la finalitat d'agilitzar-los el treball que tenen per davant i assessorar-los amb el procediment de sol·licitud.

Quants ajuntaments han sol·licitat esta ajuda?

En tractar-se d'un assessorament continu resulta difícil quantificar el nombre de consultes que ens realitzen, però puc afirmar que es contesten totes les que es fan i, quan la complexitat de la qüestió el mereix, s'efectuen reunions amb els responsables, polítics i tècnics, dels ajuntaments i associacions amb les quals ens relacionem per a posar-nos d'acord i solucionar els dubtes que sorgixen.

MÉS FOTOS