Greu robatori en una explotació ramadera de Algímia de Alfara: 140 ovelles, cabres i gossos desapareguts
Denuncien la indefensió dels ramaders davant els robatoris i demana més seguretat
La Unió Llauradora i Ramadera denúncia el robatori de 140 ovelles, 3 cabres i 2 gossos d'una explotació familiar oví-caprina de la localitat d'Algímia d'Alfara (Camp de Morvedre), davant la impotència i indefensió dels dos germans ramaders afectats. El valor del sostret ascendeix a una quantitat pròxima als 13.000 euros.
Els fets van succeir el passat 11 de setembre quan després d'accedir a la granja a primera hora del matí van comprovar com els havien sostret eixe elevat nombre d'ovelles, les cabres i fins i tot els dos gossos, després de trencar el cadenat que donava accés als animals. Els dos ramaders van presentar eixe mateix dia una denúncia davant la Comandància de la Guàrdia Civil del lloc d'Estivella.
L'elevat nombre d'animals robats fa sospitar que els autors formen part de grups organitzats que posseeixen els mitjans de transport adequats i que tenen també perfectament assegurada la compra posterior dels corders.
La retallada d'efectius de vigilància, tant de forces de seguretat com la Guàrdia Civil, del Seprona o de les guarderies rurals o policies locals, provoquen majors facilitats per a cometre aquests actes delictius i que queden també impunes. En aquest sentit, LA UNIÓ sol·licita major vigilància en les zones rurals i una efectiva coordinació entre les diverses forces de seguretat de l'Estat, del Seprona i de les policies locals per a evitar que es cometen més robatoris.
Insisteix per tant l'organització en la necessitat d'incrementar els pressupostos destinats a la seguretat en l'àmbit rural, amb les mateixes obligacions que els habitants de les zones urbanes, però també amb els mateixos drets. Així, LA UNIÓ proposa reforçar els mitjans de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, particularment els equips ROCA, per a augmentar la seguretat en el medi rural i combatre els robatoris en les explotacions agràries.
També insta a perseguir el comerç de mercaderia robada perquè “és clar que si algú roba és perquè algú el compra com és el cas d'aquestes 140 ovelles. És important la vigilància per a intimidar, però també el compliment de la justícia i la persecució dels canals de comercialització il·lícits. Per això insta a inspeccionar tots aquells canals que siguen sospitosos de comercialitzar amb eixos productes robats”, assenyala LA UNIÓ.
Una altra de les demandes de LA UNIÓ passa per facilitar i agilitzar la presentació de denúncies per part de les persones afectades, perquè en moltes ocasions desisteixen d'interposar-les davant les dificultats que troben. En aquest sentit l'organització reclama agilitzar la càrrega burocràtica de cara a presentar les denúncies de tal forma que s'incentive als llauradors i ramaders a interposar-les de cara a comptar amb un mapa real de la situació de robatoris, així com estudiar els recursos que fan falta per a atallar-los. “Els propis llauradors i ramaders no denuncien per la dificultat que els suposa fer-ho, amb sistemes administratius poc àgils, així com pel desànim davant la sensació d'impunitat amb què opera aquesta delinqüència” afigen. Malgrat això LA UNIÓ recomana que es denuncie sempre perquè “si no tenim les dades reals del problema, serà més difícil que ens facen cas per a trobar solucions”, afirmen.