La Gola de Quartell serà element clau en la futura gestió de la marjal Sagunt-Almenara
La posada en marxa de la infraestructura prevista garantirà els nivells hídrics adients per la conservació dels hàbitats i la biodiversitat
El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, ha visitat la zona que acollirà la infraestructura hidràulica prevista per a la restauració del funcionament de la Gola de Quartell, una instal·lació que permetrà el control dels nivells d'aigua en el LIC/ZEPA d'Almenara a Sagunt.
Estes millores de l'espai natural, que té un pressupost assignat de 360.096,44 euros i estarà subvencionada amb fons europeus Feder, tindrà un termini d'execució de set mesos i permetrà regulars els nivells hídrics de la marjal en un àrea natural d'especial importància pel que fa a la biodiversitat i espècies de flora i fauna.
La visita també ha comptat amb l'alcalde de Sagunt, Josep Francesc Fernández, associacions de llauradors, col·lectius conservacionistes, veïnat de la zona, els quals han conegut de primera mà els detalls i característiques de la infraestructura projectada.
Unes instal·lacions que se situaran en sòl urbà en una zona d'elevada protecció ambiental (LIC/ZEPA), per la qual cosa "ha sigut necessari realitzar un esforç per a compatibilitzar les solucions tècniques amb l'entorn natural i que garantirà l'adequada preservació dels valors ambientals i la comptabilitat amb altres usos permesos en la zona", ha assenyalat Quesada.
La infraestructura
La instal·lació contemplada es basa en l'aprofitament de l'Estació de Bombament d'Aigües Pluvials (EBAP) de la urbanització l'Almardà (Sagunt), situada al costat del canal, i que disposa de tres bombes que són capaces de desaiguar un total de 4,5 m3/s al propi canal.
També es preveuen dues noves comportes en el canal, l'adequació de la desembocadura de la gola a la mar i la retirada i transport de graves i arenes a les Cases de Queralt (Sagunt) i a la platja d'Almenara.
En conjunt, aquesta actuació millorarà la capacitat de gestió hídrica de la marjal i contribuirà per tant a preservar una de les zones humides valencianes de major rellevància ambiental, incorporada en 2018, a proposta de la Generalitat, a la llista RAMSAR d'aiguamolls d'importància internacional.