GIRSA repassa els seus 30 anys de vida caminant cap a la sostenibilitat
ELPERIODIC.COM - 01/03/2023L'empresa de gestió de residus sòlids dependent de la Diputació ha celebrat una jornada en el MuVIM destacant els projectes innovadors d'economia circular que ha posat en marxa
GIRSA, l'empresa de gestió de residus sòlids dependent de la Diputació de València, ha celebrat el seu 30 aniversari amb socis, clients i amics en una jornada desenvolupada en el MuVIM i presentada per la periodista Carolina Ferre, en la qual ha demostrat el seu camí fins la sostenibilitat, tant financera com d'objecte de negoci. En l'acte, s'han posat sobre la taula els diferents projectes que convertixen a GIRSA en una empresa que va més enllà de la gestió de residus en municipis, origen de la seua fundació en 1993.
“Som un referent a les nostres comarques i volem continuar sent-ho, complint amb uns estàndards de qualitat adaptats a les noves realitats, amb tots els certificats legals que el demostren, amb un compromís ferm amb el més estricte compliment de totes les normatives, actualitzant-nos a totes les novetats del sector”, ha explicat Mentxu Balaguer, diputada provincial i presidenta de GIRSA.
Per part seua, el gerent de GIRSA, Luis Tejedor, ha exposat que en els últims anys “hem completat un procés de modernització de l'empresa que ens ha portat a ampliar la nostra oferta i al mateix temps caminar cap a la sostenibilitat empresarial i financera”.
La jornada ha comptat amb dos parts. En primer lloc, s'han presentat les quatre grans àrees que componen GIRSA: Medi Ambient, Instal·lacions i Operacions, Serveis, i Obres i Manteniments. Cadascun dels responsables ha incidit en els grans projectes posats en marxa per l'empresa valenciana en els últims anys, des de xicotetes instal·lacions, l'arribada del cinqué contenidor, gestió tècnica d'un pla de residus, treballs de recerca amb la Universitat o projectes més concrets com la realització d'un tanc de tempestes.
A continuació, ha tingut lloc una taula redona en la qual s'han posat en valor dos dels grans projectes en els quals participa GIRSA en matèria d'economia circular i sostenibilitat. D'una banda, Smartmulch, el projecte amb el qual s'han buscat alternatives per al reciclatge de la palla de l'arròs, aprofitant la baixa taxa de descomposició d'esta mena de palla, utilitzant-la com a coberta del sòl dels camps de fruiters de la nostra zona. La fi principal és reduir la quantitat d'aigua utilitzada per al reg d'estos fruiters i reduir els costos d'eliminació de les males herbes, evitant l'ús d'herbicides de síntesi química. Per a ampliar informació, s'ha comptat amb la presència de Vicente Castell, responsable del projecte en la Universitat Politècnica de València.
La segona taula redona ha presentat el projecte Oracle, mitjançant el qual s'impulsa el reciclatge de matalassos com a aïllant acústic en el sector de la construcció, a més de per al fabricat de nous matalassos d'alta qualitat. Per a això, Tomás Zamora, responsable de l'empresa Grup Relax, que participa activament en el projecte, ha pogut explicar cap a on camina el mateix i les seues aplicacions pràctiques.
Les jornades han finalitzat amb el missatge de comiat de la presidenta de GIRSA, Mentxu Balaguer, qui ha felicitat a tot l'equip per “estos 30 anys de treball dur per a posar en marxa accions que s'encaminen en la millora de la vida de la ciutadania”. També han assistit a l'acte, com a membres del Consell de l’empresa, els diputats provincials Xavier Rius, Carlos Gil i Rocío Gil.