VALENCIA PROVINCIA | POLÍTICA

Fundacions comunitàries d’arreu de l’Estat i internacionals se citen a Torrent i a Betxí

ELPERIODIC.COM - 16/09/2021

La Fundació Horta Sud i la Fundació Novessendes han sigut les amfitriones del primer seminari presencial del programa d’acompanyament a fundacions comunitàries de l’Asociación Española de Fundaciones

El programa d’acompanyament per a la creació de noves fundacions comunitàries impulsat per l’Asociación Española de Fundaciones, amb més de 800 fundacions associades d’arreu de l’Estat, s’ha reunit per primer cop de forma presencial després d’un any de treball telemàtic. La trobada, amb una programació de dos dies, s’ha celebrat a Torrent i a Betxí, on es troben situades les seus de la Fundació Horta Sud i la Fundació Novessendes, les dues úniques fundacions comunitàries de la Comunitat Valenciana.

Després d’un any de treball telemàtic, les fundacions comunitàries i fundacions que estan treballant per esdevenir comunitàries que formen part de l’Asociación Española de Fundaciones (AEF), associació amb més de 800 fundacions associades, s’han emplaçat presencialment ahir i hui en unes jornades-seminari de dos dies. La localització elegida per celebrar aquesta primera trobada presencial ha sigut la Comunitat Valenciana, i més concretament Torrent i Betxí, localitzacions on estan les seus de la Fundació Horta Sud i la Fundació Novessendes respectivament.

La trobada, emmarcada en el programa de suport a la creació de fundacions comunitàries, ha comptat presencialment amb la participació de membres de l’Asociación Española de Fundaciones, la Fundació Cívica Oreneta del Vallès (Catalunya), Mas de Noguera (Castelló), Comunalia (Mèxic) i les dues amfitriones, Fundació Horta Sud i Fundació Novessendes, mentre que altres fundacions associades han seguit les jornades en streaming.

La primera part del seminari es va realitzar ahir a Torrent. A primera hora de la vesprada, les persones assistents van visitar el Museu Comarcal de l’Horta Sud i, tot seguit, a les 16:30 h, al mateix pati del Museu va començar l’estudi del cas de la Fundació Horta Sud, repassant la història, els programes, el model de governança i les línies de futur de l’entitat. Per Rosa Gallego, directora de Relacions Internacionals i Fundacions Comunitàries de l’AEF, la Fundació Horta Sud “és un exemple a seguir per totes les fundacions, per la seua història, recorregut i arrelament en el territori” i per açò era “un espai idoni per a iniciar els encontres presencials del programa”. Dues hores més tard, a les 18:30 h, el consultor en innovació territorial, emprenedoria ciutadana i sostenibilitat de la vida Adolfo Chautón va ser l’encarregat d’impartir una sessió tècnica sobre “Comprendre les necessitats i oportunitats, impacte social, ODS i valors”.

Amb la sessió de Chautón va finalitzar la primera sessió del seminari, que ha seguit hui a Betxí, en la seu de la Fundació Novessendes. En la mateixa línia que el dia anterior, la jornada ha començat a les 10:00 h amb l’estudi del cas de la fundació amfitriona, exposant el seu model i programes i fent una repassada històrica des dels seus inicis fins als reptes de futur. Posteriorment, a les 12:00 h, s’ha iniciat una ronda d’actualització dels grups fundadors i, finalment, s’ha avaluat conjuntament l’estat del programa de suport a les fundacions comunitàries, teixint sinergies per a possibles intercanvis d’empoderament mutu.

Les Fundacions Comunitàries

En la Comunitat Valenciana només hi ha dues fundacions que complisquen els requisits per a ser considerades fundacions comunitàries: la Fundació Horta Sud i la Fundació Novessendes. Les fundacions comunitàries es distingeixen de la resta de fundacions per complir amb una sèrie de característiques, entre les quals haver estat constituïda per diverses persones i/o institucions de diferents sectors i activitats per aportar el seu temps, talent i diners, ser independent del control de qualsevol altra organització, donant o poders públics, reflectir en els òrgans directius tots els interessos de la comunitat en la qual actua, tenir com a objectiu principal millorar la qualitat de vida de la comunitat o actuar en una zona geogràfica delimitada.