Festa de l’escaldà a Terrateig: 24 i 25 d’agost
Els darrers anys s’ha aconseguit revitalitzar a la Vall d’Albaida una activitat quasi desapareguda a les nostres terres, l’escaldà de raïm moscatell per a convertir-lo en riques i daurades panses. Des de l’estiu de 2018 que l’elaboració de la pansa es considera Bé de Interés Cultural del Patrimoni Immaterial valencià.
Cal recordar que les panses foren als segles XIX i XX el principal conreu a pobles com Rugat, Aielo, Terrateig, Montitxelvo i Benicolet. Però a inicis de la dècada de 1970 els llauradors deixaren de conrear moscatell per a fer panses, abandonant els ceps.
Este estiu de 2019, la Colla de Dimonis Correcagarneres de Terrateig celebra el seu 20 aniversari i és per això que s’han implicat més que mai en les celebracions de l’escaldà. Juntament amb l’Ajuntament de Terrateig i la col·laboració del col·lectiu Riuraus al Vernissa han organitzat tota una sèrie d’actes per tal de recuperar aquesta tradició dels nostres avantpassats.
Entre els diferents actes programats, per a dissabte 24 hi ha previst un taller de decoració de cabassos de llata al carrer Palau a les 18 hores, també n’hi haurà un taller de Circ a càrrec de Kanijo Circus. De nit, a les 20.30h, la Colla de Dimonis farà un espectacle pirotècnic on es fa una recreació de l’encesa del fornal i un correfocs. En acabar, sopar popular a la plaça de la Font. Cal inscriure’s a la botiga o l’Ajuntament.
Diumenge 25 d’agost a les 9 del matí començarà la festa de l’escaldà en si. Al Riurau dels Oficis s’escaldarà el raïm de moscatell amb explicacions didàctiques als assistents. N’hi haurà una dansà popular al riurau a càrrec del grup Dolçaina i Tabal Font de la Falzia, a més d’una paradeta de begudes per a nodrir als assistents.
Aquesta festa de l’escaldà ha estat coordinada amb els ajuntaments de Montitxelvo i Benicolet, que celebraran escaldades els pròxims diumenges. I és que cal unir sinergies entre els pobles d’aquesta zona de la Vall per tal de posar en valor el patrimoni.