''Les falles tenen molts missatges i cal veure més enllà de la bellesa en elles''
La Falla Plaza Doctor Collado va dur a terme una taula redona per al debat i estudi de temes relacionats amb la festa més important de València
La Falla Plaça Doctor Collado va reunir en una taula redona a doctors que van centrar la investigació de la seua tesi doctoral en l'anàlisi d'aspectes del món de les falles amb motiu de la celebració del 50 aniversari de la Comissió Infantil. La trobada tub per lema ''Falles. Honor i Causa'' on els convidats van debatre, van estudiar i van exposar dades i anècdotes relacionades amb el món de les falles.
L'acte destinat a ''ser un punt de trobada on gaudir de curiositats i anècdotes relacionades amb el món de les Falles'' va comptar amb nombrosos convidats. Presidint la taula van estar els Doctors Gil Manuél Hernández, Antoni Colomina, Jose Miguel Arce i Jesús Ovejero. L'acte va comptar amb el Dr. Quique Collado com a moderador de la taula des de la sala de la muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València, qui va destacar el ''treball de recerca de la gent que ha passat bona part de la seua vida investigant les falles i donant-los visibilitat''.
Després de la presentació dels convidats, cadascun va compartir anècdotes personals i van explicar els seus motius per a fer una tesi doctoral que girara entorn de la festa fallera. El Dr. Gil Manuel Hernández, la tesi del qual gira entorn de les falles en l'època del franquisme a Espanya, parlava que anteriorment a les falles se'ls veia com a ''cultura popular degradada o de segona categoria'' i, al costat dels seus companys de taula van coincidir en la dificultat que comportava realitzar la tesi doctoral sobre aquest tema.
El Doctor Quique Collado va comentar com ''les falles tenen molts missatges i cal veure més enllà de la bellesa en elles'' ja que ''possiblement és la festa amb més multi missatges del món''. El Dr. Gil Manuel reivindicava que ‘’el poder sempre intentarà controlar les festes carnavalesques'' i que ‘’aquesta lluita de poders seguirà visca sempre que existisquen les festes''. El Dr. Antoni Colomina va parlar de la ''transmissió del coneixement'' que hi ha en festes d'aquest tipus i com aquestes festes ''són importants per a la nostra identitat cultural'' ja que ''en la mesura que creem llaços amb la identitat estarem creant patrimoni''. El Dr. Jesus Ovejero reivindicava que ''hem de sentir-nos orgullosos de les nostres festes i del potencial humà i artístic que aquestes creen’’ i, d'altra banda el Dr. José Miguel Arce concloïa la xarrada dient que ''No es pot dir que hui dia les falles són un art menys ni una simple artesania'' i que ''l'art faller es deu a la gent''.