VALENCIA PROVINCIA | SOCIETAT

Emperador, primer municipi a senyalitzar el Camí del Sant Greal

ELPERIODIC.COM - 31/10/2021

L'Associació de mestresses de casa han realitzat de manera altruista el bonic treball de realitzar les rajoles que ja formen part de l'itinerari del camí

Després de la concessió en 2014 del jubileu a perpetuïtat a la Catedral de València per la custòdia i devoció al Sant Calze de l'últim sopar del Senyor, cada cinc anys (el pròxim comença l'últim dijous d'octubre de 2025), Emperador ha sigut el primer municipi a senyalitzar el camí.

Emperador és considerat el municipi més xicotet d'Espanya. No obstant això, no per ser el menor ha de tindre un tracte diferent en el camí. Al contrari, que don Alberto Bayarri Remolí, Alcalde de l'Ajuntament d'Emperador crea en la vertebració del territori i en la posada a punt del camí després de la celebració de dos anys jubilars, demostra el seu tarannà i la seua visió.

"Sembrar futur, il·lusió i esperança amb projectes tan solvents com el Pla Estratègic Integral Sostenible del Camí del Sant Greal és una meravellosa forma que té aquest municipi de crear oportunitats de desenvolupament per als seus habitants", comenta don Alberto.

És per això que Emperador ha realitzat una acció que passarà a la història pel seu calat. Una trobada que no necessita un pressupost faraònic per a consolidar un producte turístic, un camí de peregrinació que, com el de Santiago, pot donar menjar a centenars de milers de famílies valencianes i aragoneses.

L'Ajuntament d'Emperador, abrigallat per tots els seus components, veïns a més de Donya María José Ferrer, Sotssecretària autonòmica de Territori, Comunitat i Cultura del PPCV.

També ha acudit a l'esdeveniment entre molts altres convidats don Carles Recio, fundador del Camí del Sant Greal i membre de l'Associació Cultural El Camí del Sant Greal, membres de la Confraria del Sant Calze de Torrent, Pedro Barberan Real i Vicente Arocas Ortega, veïns de Museros, Massamagrell i Alboraia.

L'Associació de mestresses de casa d'Emperador són els qui han realitzat de manera altruista el bonic treball de realitzar les rajoles que ja formen part de l'itinerari del camí.

L'Associació del Sant Greal, presidida per la Dra. Ana Mafé i don Jesús Gimeno secretari de la mateixa han col·laborat igualment en la celebració d'aquest esdeveniment fonamental per a la consolidació del Camí del Sant Greal.

Durant una primera part, s'han tingut paraules d'agraïment per part de la presidenta de l'Associació, la Dra. Ana Mafé al municipi d'Emperador, al seu alcalde i a tots els edils. La Dra. Mafé ha posat en valor de la importància del temps dedicat pel seu anterior president, don Enrique Senent al Camí perquè va ser qui va deixar el testimoni de senyalitzar aquest traçat.

Per part seua, María José Ferrer ha corroborat aquestes paraules i ha subscrit el seu suport al projecte. Tenint en compte que tots els municipis governats pel PP han presentat un projecte de finançament per als fons Next Generation destinats a plans turístics.

Finalment, don Alberto Bayarri ha donat les gràcies als presents, per a posteriorment convidar a visitar la col·locació de les rajoles dins del municipi,

Aquesta acció ha costat 0 euros a l'Ajuntament d'Emperador, ja que la posada de les rajoles a sigut realitzada per empleats i l'elaboració de les mateixes a sigut portada per les mestresses de casa del municipi que han donat el seu treball.

Aquest esdeveniment no lleva que en un futur es demane senyalitzar tot el Camí com un itinerari Cultural Europeu, per part de les administracions.

Recordarmos en aquest punt que, en els seus inicis, el camí de Sant Jaume va ser senyalitzat de manera altruista per la societat civil, perquè després es realitzaren senyalitzacions homologades per part de l'Administració.

Amb aquesta acció es pretén animar a altres municipis a realitzar aquesta acció de senyalització del Camí, sense cost per al contribuent.

Ha sigut don Carles Recio qui ha recordat que Albalat dels Sorells fa vint anys, sota el mandat de Vicente Almenar, ja va intentar una consolidació d'ornamentació en una de les seues rotondes, amb un Sant Calze de 30 metres, truncat per les circumstàncies del moment i que ha donat peu al fet que siga Emperador qui posa la primera senyalística, en la Comunitat, en aquest aspecte.

Senyalitzar el Camí del Sant Greal

Hi ha tantes coses per fer en aquest camí que tal vegada aquest és el detonant que necessiten els alcaldes per a començar a sembrar.

El camí naix del fruit del treball de l'Associació Cultural El Camí del Sant Greal després de realitzar diferents auditories i traçats a peu i a cavall.

L'any 2014 la unió de sinergies entre don Fernando Avilés i donya Carolina de Funes, membres de la Junta Directiva de l'Associació Cultural El Camí del Sant Greal i la Universitat de Saragossa, va permetre la realització del projecte europeu HOLY GRAIL ROUTE.

La base de finançament del Projecte Europeu Cultural i Patrimonial Holy Grail Route, va sorgir dels projectes de cooperació per a donar suport al turisme transnacional basats en “Europea Cultural i Patrimoni Industrial”.

Aquest projecte europeu es va impulsar gràcies a la col·laboració desinteressada de l'Associació Cultural El Camí del Sant Greal qui va proporcionar tot el treball de camp, -el traçat eqüestre i altres dades necessàries del recorregut- a la responsable del projecte europeu en la Universitat de Saragossa, la Dra. Victoria Sanagustín.

L'objectiu general d'aquest projecte europeu tracta de planificar, promoure i difondre la ruta espiritual i cultural de Sant Greal.

De nou, l'Associació Cultural es posa al servei dels municipis del camí i al setembre de 2021 presenta un total de 13 projectes europeus destinats a 13 municipis amb una dotació de dos milions d'euros per a cadascun d'ells. Tot amb l'ànim que no es retornen fons per falta de projectes (cada any l'Estat “retorna” més de 32.000 milions per falta d'ells).

Si en l'Evangeli de Sant Mateu (Mt 20,16) Jesús diu: “els últims seran els primers”, així és com s'ha plantejat aquesta senyalística en el Camí del Sant Greal. “Ho ha volgut així la Provisió”, diu la Dra. Ana Mafé García Presidenta de l'Associació Cultural El Camí del Sant Greal.

Esperem que la resta dels municipis s'animen i comencen a senyalitzar el seu traçat local amb la finalitat d'ajudar als pelegrins i caminantes que desitgen realitzar el Camí del Sant Greal.

Recordem que, des de fa vint anys l'Associació Cultural el Camí del Sant Greal disposa de Credencials de Peregrinació on el pelegrí pot col·laborar amb la donació de 3€ al sosteniment d'aquesta, tal qual es fa en el camí de Sant Jaume.