VALENCIA PROVINCIA | POLÍTICA

Una dotzena de vots ha virat la Diputació de València de dretes a esquerres en 24 hores

LAURA HERRERAS - 30/05/2023

Un diputat –el de la Vall Ens Uneix– havia estat atribuït en un primer moment al PP, deixant la institució provincial en mans de la dreta. El Ministeri ha rectificat

Dotze vots. Són els que han tingut en suspens la Diputació de València aquestes últimes hores perquè el recompte electoral va donar en un primer moment la majoria a la institució provincial als partits de dretes però un recompte posterior sembla haver-la deixat en mans de l'esquerra, sent la única diputació de la Comunitat Valenciana que sobreviu a la 'marea blava'. En qualsevol cas, tot podria canviar ja que estan pendents de comptabilitzar-se els vots estrangers i fins al proper 5 de juny no se sabrà amb seguretat.

Com ha pogut passar això? Per una qüestió d'un diputat, el de la Vall Ens Uneix -el partit de l'exsocialista i expresident de la Diputació Jordi Rodríguez- que era el que feia decantar la balança després de l'empat entre el bloc d'esquerres i el de dretes. Però el web del Ministeri de l'Interior atribuïa a la Diputació de València aquest dilluns al matí aquest diputat al PP, i per això el bloc de la dreta passava a ser majoritari.

Tot estava en joc al partit judicial d'Ontinyent, i més en concret a les votacions de dues petites poblacions: Beniatjar i Bufali. La llei orgànica del règim electoral general (Loreg) a l'article 205.2 diu textualment: “Als municipis de menys de 250 habitants a què fa referència l'article 184 d'aquesta Llei, el nombre de vots a tenir en compte per cada candidatura es obté dividint la suma dels vots obtinguts per cadascun dels seus components entre el nombre de candidats que formaven la llista corresponent fins a un màxim de quatre. Es corregeixen per defecte les fraccions resultants”.

Aquesta és la norma que s'havia d'aplicar al cas de Beniatjar i Bufali encara que no es va fer, es va aplicar la norma de poblacions més grans i es van dividir els vots entre els cinc regidors que es jugaven i no entre quatre com a marca la Loreg. La diferència entre una forma i una altra resultava en dotze vots, que han estat els crucials per decantar la balança cap al partit de Jorge Rodríguez.

Així les coses, finalment el ministeri ha rectificat i ha deixat la institució provincial d'aquesta manera: la suma dels sufragis obtinguts per cadascuna de les formacions polítiques que han presentat candidatura als 266 municipis de la província permetrà al PP tenir 13 diputats a la Diputació de València, mentre que el PSOE en tindrà 12, Compromís tres, Vox dos i La Vall ens Uneix un, quedant sense representació provincial Ciutadans.

En comparació amb la composició de la Diputació sortida de les urnes el 2019, amb 31 diputades i diputats que han exercit la seua responsabilitat els últims quatre anys, el PP disposarà de cinc representants més a la corporació provincial; mentre que el PSOE en tindrà un menys. A més, Compromís perd dos escons, Vox en suma un al que ja tenia, La Vall ens Uneix manté el seu representant provincial i Ciutadans ix de la Diputació en perdre els tres diputats amb què comptava.

Fins al juliol no es conformarà la Diputació

Si tenim en compte els nou partits judicials i el repartiment de les diputades i diputats a cadascun d'ells, a València, amb 18 diputats en joc, el PP tindrà set representants davant dels quatre de l'anterior legislatura; el PSOE manté els seus sis escons; Compromís en perd un i se'n queda amb tres; Vox suma un diputat a qui ja tenia i tindrà dos representants a la Diputació i surt Ciutadans.

Pel que fa a la resta de partits judicials, a Alzira el PSOE conserva el seu diputat i el PP es queda amb el que tenia Compromís; a Requena, els populars guanyen el diputat que es va emportar el PSOE fa quatre anys; a Sueca, el PSOE manté l'escó; Ontinyent ho continua conservant La Vall ens Uneix; i als partits judicials de Gandia, Llíria, Sagunt i Xàtiva es mantenen un diputat per al PSOE i un altre per al PP.

Després de la constitució dels ajuntaments de la província i la presa de possessió dels alcaldes i alcaldesses d'aquest nou període legislatiu, prevista per al 17 de juny, la Diputació serà la darrera institució a formar-se i donar inici a la nova legislatura, en un període que abasta des de finals de juny fins a mitjans de juliol.