Domeño i Gestalgar aproven els seus Plans Generals Municipals gràcies a l'impuls de la Diputació
L'ajuda prestada per l'àrea d'Assistència a Municipis ha permés tirar avant un instrument fonamental per al creixement i el desenvolupament de totes dos localitats
La Diputació de València continua donant mostres del seu compromís per a ajudar i acompanyar permanentment als municipis més xicotets, una tasca essencial per a l'àrea d'Assistència a Municipis que dirigix Amparo Orts, i que s'exemplifica de la manera més clara en l'ajuda que presta a estes localitats a l'hora d'elaborar els seus Plans Generals Municipals (els antics Plans Generals d'Ordenació Urbana).
Els últims ajuntaments que han aconseguit tirar avant els seus plans generals gràcies a l'impuls de la corporació provincial han sigut els de Domeño i Gestalgar, tots dos pertanyents a la comarca de la Serranía. Amb esta aprovació, es posa fi a una situació d'anomalia, en la qual les dos poblacions estaven regides per una sèrie de desfasades normes subsidiàries del segle passat, amb les quals no es podia donar resposta als desafiaments propis d'un període com l'actual.
Davant les dificultats que dos ajuntaments de la grandària de Domeño i Gestalgar tenen per a superar per si sols un farrogoso procés d'elaboració del Pla General Municipal, caracteritzat per la gran quantitat de tràmits pels quals cal passar, la Diputació s'encarrega de tota la tasca de coordinació i supervisió del Pla General, des de la contractació de l'equip redactor a l'aportació de tècnics especialitzats en esta classe de treballs. Per a la seua realització, l'àrea d'Assistència a Municipis ha destinat una inversió total de 160.000 euros.
Domeño
El nou pla de Domeño, que fins ara comptava amb una normativa aprovada en 1994, dota als seus habitants d'una regulació urbanística actualitzada que recull les noves necessitats i al mateix temps incorpora unes ordenances de l'edificació que respecten la singularitat i qualitats estètiques del patrimoni edificat de Domeño.
En les zones residencials de nou desenvolupament es flexibilitzen els paràmetres d'edificació per a permetre uns habitatges de menor cost i grandària que atraguen a població jove, obrint el ventall de tipologies disponibles a totes les necessitats.
També s'ordena detalladament el sòl urbà vacant pendent d'edificació, per al qual es preveu el seu desenvolupament a curt o mitjà termini, dotant de rellevància a la integració paisatgística i la continuïtat de les zones verdes.
El cas de Domeño destaca a més per ser el primer Pla General Municipal de la Comunitat Valenciana que s'aprova íntegrament sota la LOTUP (Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge de la CV), la qual cosa ha suposat l'elaboració tant d'un Pla General Estructural com d'un Pla d'Ordenació Detallada.
Gestalgar
Per part seua, el nou Pla General de Gestalgar substituix un planejament de Normes Subsidiàries aprovades fa 42 anys. El document dóna solució, entre altres, a problemes precedents en àmbits i parcel·les afectades per riscos geològics.
El nou pla ordena el possible creixement del nucli urbà regularitzant una nova façana urbana en el seu front sud, que actualment no té una definició clara i presenta una imatge que empobrix el paisatge en el seu conjunt, i a més organitza la connexió del nucli urbà amb les zones d'equipament vinculades al riu Túria.
El pla proposa també una seqüència lògica del desenvolupament del sòl urbanitzable tenint en compte les condicions de connexió i execució. Així mateix, adequa les ordenances d'edificació dividint el sòl urbà en zones amb diferent qualificació, considerant el creixement històric del municipi.
“Gràcies a l'impuls de la Diputació hem aconseguit finalitzar el procés d'aprovació del nostre pla, una norma que s'adequa als temps actuals i que permetrà un desenvolupament sostenible i raonable de Gestalgar”, declara Raúl Pardos, alcalde de la localitat serrana.
Durant la present legislatura, la corporació provincial ha impulsat l'aprovació dels plans generals de Fontanars dels Alforins, Almiserà, Casas Bajas, Aielo de Malferit, Palmera i Montesa.
El Pla General Municipal és un instrument fonamental per a l'ordenació del territori de qualsevol localitat, sense el qual no seria possible, per exemple, modificar el pas del trànsit per dins del terme municipal; ampliar el sòl destinat a ús industrial per a acollir noves empreses o activitats terciàries; o permetre la construcció de més habitatges. Es tracta, en definitiva, de definir el model territorial al qual es desitja que botiga el desenvolupament d'un municipi, amb l'ordenació urbanística del mateix i la seua concreció en diferent grau de detall segons la classe de sòl de què es tracte. Estem parlant, per tant, de la norma de major importància que pot dictar un ajuntament.