VALENCIA PROVINCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

La Diputació de València sol·licita fons europeus per a digitalitzar la xarxa de proveïment i sanejament d'aigua

ELPERIODIC.COM - 09/01/2024

Paco Comes, diputat del Cicle Integral de l'Aigua, destaca la “rellevància del projecte per als municipis d'interior, ja que també respon al repte demogràfic, garantint el proveïment d'aigua potable”

La Diputació de València ha presentat la seua sol·licitud a la segona convocatòria del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de Digitalització del Cicle de l'Aigua, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. El projecte de la corporació provincial té com a objectiu la digitalització del servei del cicle de l'aigua en els municipis de la província que realitzen gestió directa del mateix o mitjançant l'empresa provincial EGEVASA, i amb especial incidència en els municipis de l'interior de la província.

L'actuació consistix en millorar el servei públic del cicle de l'aigua de manera integral, des de la captació fins al retorn al medi natural. El projecte arriba a 148 municipis, els quals sumen una població de 470.796 habitants, el 18,18% de la província, i s'estén sobre el 50,6% de la superfície total de les comarques valencianes. Quant al nombre total de municipis implicats, el 89% té una població inferior a 5.000 habitants i el 48% compta amb una població inferior a 1.000 habitants.

El diputat del Cicle Integral de l'Aigua, Paco Comes, ha assenyalat que el projecte “té una aplicació rellevant en els municipis de les comarques d'interior, on el risc de despoblament és major. Per això, la implantació de la iniciativa en estos municipis pretén donar resposta també al repte demogràfic, assegurant que els habitants d'estes regions tinguen garantit el proveïment d'aigua potable”.

“Entre els objectius d'esta iniciativa figura la reducció de pèrdues d'aigua potable, la prestació adequada dels serveis que integren el cicle de l'aigua, assegurar el proveïment d'aigua potable domiciliària amb garanties sanitàries i en definitiva, garantir el dret d'accés a l'aigua a la població”, ha apuntat el diputat provincial.

El pressupost global del projecte ascendix a 11,4 milions d'euros, dels quals 9,9 milions se sol·liciten en terme d'ajuda i els 1,5 restants els aporta la Diputació, “per a garantir la posada en marxa de la primera fase d'un pla de digitalització ambiciós que pretén adequar per complet els municipis a la normativa associada a la gestió del cicle de l'aigua i modernitzar la seua gestió, de tal forma que la presa de decisions siga el més eficient possible”, ha apuntat el responsable del Cicle Integral de l'Aigua.

Així, el projecte contempla la instal·lació de diferents equips de mesura digitals en la capçalera de la xarxa de subministrament d'aigua potable, en la xarxa de distribució domiciliària i a l'inici i final de la xarxa de canalització d'aigües residuals de cadascun dels municipis que participen en el projecte. Estos equips alimentaran de dades una eina digital de gestió del cicle urbà de l'aigua amb la finalitat de proporcionar als municipis participants un coneixement en temps real de l'estat de les seues xarxes.

Això permetrà, entre altres beneficis, reduir les pèrdues i un millor manteniment i renovació de les infraestructures del cicle integral de l'aigua, així com una major transparència en la gestió municipal del servici, amb la millora que suposarà en la labor de sensibilització de la ciutadania quant a l'ús de l'aigua. La proposta de la Diputació inclou a més l'obligat compliment normatiu dels municipis quant als protocols de vigilància, plans sanitaris i de gestió del control de la qualitat de l'aigua potable, plans de control d'abocats/alleujaments i plans municipals enfront de situacions d'inundacions.

En definitiva, les principals actuacions a executar inclouen, entre altres punts, la redacció dels Plans Sanitaris del Proveïment, l'estudi per al control de fugides estructurals, l'alçament cartogràfic de les xarxes de sanejament i l’inventari de punts d'alleujament, la modelització matemàtica dels sistemes d'aigua potable i sanejament, el monitoratge dels paràmetres de qualitat de l'aigua potable i la implantació del sistema de telelectura en usuaris municipals i grans consumidors.

També contempla el monitoratge de paràmetres de qualitat de l'aigua residual i de punts d'alleujament i desbordament en sistemes urbans i estacions depuradores d'aigües residuals, així com un portal d'informació i transparència per a l'administració i el ciutadà, una plataforma de millora del rendiment hidràulic, la gestió d'actius i actuacions en matèria de ciberseguretat.