La Diputació de València presenta un 9 d’Octubre que combina modernitat i tradició entorn del llegat de Jaume I
Baix el lema ‘Càntics d’amor, himnes de pau’, la corporació celebrarà el Dia de la Comunitat promovent la identitat valenciana i la convivencia
La Diputació de València ha presentat este dimarts la seua programació per a celebrar el 9 d’Octubre. En un acte en la plaça Manises, la corporació ha posat en relleu als dos protagonistes del Dia de la Comunitat Valencina: Jaume I i el poble valencià. Com a part de l'esdeveniment, el president de la Diputació, Vicent Mompó, ha interactuat amb l'holograma del Rei Jaume I.
Amb este simbòlic retrobament entre el fundador del Regne de València i els valencians, la Diputació inicia un variat programa d'activitats que es desenvoluparà baix el lema “Càntics d’amor, himnes de pau”. La campanya, que evoca els valors d'unitat i convivència, s'articula entorn del símbol del cercle, que representa la unió del poble valencià.
El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, destaca que “les formes circulars estan en la nostra cultura, en el nostre dia a dia i són el reflex de la nostra naturalesa acollidora i oberta. I això és el que volem transmetre enguany: que el diàleg, la unitat i la pau són l'únic camí a seguir. Que les nostres diferències no ens dividisquen, sinó que ens enriquisquen”.
Per part seua, el dissenyador del programa, Javi Valiente ‘Revolution’, explica que el cercle “representa la reunió, el punt d’encontre; els valencians sempre ens reunim al voltant d'un objecte circular: una taula, una plaça, una paella”. Així, afig, “inspirat en les formes redones que ens identifiquen: la pilota, la paella, la taronja, les notes musicals… i acompanyat de la cita del nostre himne ‘càntics d’amor, himnes de pau’, es reforça el missatge de la campanya”.
Mompó ha ressaltat també que enguany el missatge de la campanya és universal: “Llancem un missatge que volem que arribe més enllà de les nostres fronteres i ho fem amb el lema ‘Càntics d’amor. Himnes de pau’. Una frase del nostre Himne Regional que reflectix el sentir de les valencianes i dels valencians. Una frase amb la qual el poble valencià diu n'hi ha prou de guerres i n'hi ha prou d'odi”.
Finalment, el president ha convidat a tota la ciutadania a participar en les activitats organitzades per la Diputació per a celebrar el 9 d’Octubre, un dia en què "renovem el nostre compromís amb la terra que estimem i amb els valors que ens definixen. Recordem les nostres arrels, honrem a Jaume I, qui va saber unir als pobles amb una mateixa bandera, i celebrem la nostra identitat".
Programació 9 d’Octubre
La programació de la Diputació amb motiu del 9 d’Octubre es desenvoluparà entre el 3 i el 14 del present mes, dates en les quals estarà oberta l'exposició ‘El 9 d’Octubre, la nostra festa’ a la Sala de Reines de la corporació provincial. A més, els dies 4 (17.00-21.00), 5 i 6 d'octubre (10.00-14.00 i 17.00-21.00) la plaça Manises acollirà un mercat d'oficis i activitats medievals.
La Real Senyera de Blasco Ibáñez, l'ensenya que va cobrir el fèretre del cèlebre escriptor en el seu trasllat des de França, podrà visitar-se entre el 4 i el 13 d'octubre (10.00-14.00 i 16.00-20.00, menys els matins del 8 i 9 d'octubre) en el Saló de Plens de la Diputació de València.
El dilluns 7, a les 18.00 hores, està programada l'activitat ‘Sona la música’, una concentració de més de 250 músics de banda que interpretarà peces com El Cant del Valencià o l'Himne Regional, amb la batuta del mestre Juan José Navarro.
Per al dimarts 8 (13.00 hores) queden la presentació del vídeo ‘El Cant d’Estil Valencià’, realitzat per l'àrea de Foment de l’Ús del Valencià de la Diputació, amb l'actuació de Xavier de Bétera i Marisé de Montolivet al Pati dels Scala. I el Pasacarrer de les Comarques (18.00 hores), que discorrerà entre el carrer Serrans i la plaça Manises.