VALENCIA PROVINCIA | SOCIETAT

La Diputació de València llança una campanya per visibilitzar i acabar amb l'assetjament escolar

LAURA HERRERAS - 28/04/2021

El 23% de l'alumnat escolar pateix bullying o és testimoni d'ell

El 23% de l'alumnat escolar pateix bullying, és assetjador o és testimoni d'ell. Són xifres molt elevades que mostren com l'assetjament escolar és molt més comú del que s'explica -ara més que mai amb les xarxes socials- i és especialment greu entre els 10 i 13 anys.

Així ho recullen en un estudi dels doctors en Psicologia Sandra Molines i Jorge Perpinyà, que coincideixen que moltes vegades ni la pròpia família de l'assetjat és conscient i és important conscienciar perquè ixca a la llum i es faça visible. Amb aquest objectiu la Diputació de València ha llançat la campanya Alerta convivència! per sensibilitzar contra l'assetjament escolar.

Es tracta d'un vídeo amb la participació de influencers, al costat d'una guia didàctica i la cançó 'Alerta convivència!' I el material es repartirà en tots els centres d'educació primària i secundària de la província, tant públics com privats i concertats .

Aquest dimecres ha tingut lloc la presentació de la campanya al Centre Cultural La Beneficència, amb la diputada d'Educació Empar Folgado, l'àrea ha impulsat el projecte, així com el president de la institució provincial, Toni Gaspar, a més de nombrosos alcaldes i diputats provincials.

L'acte també ha comptat amb l'actuació dels artistes que han donat vida a la cançó 'Alerta convivència!', Creada per a l'ocasió amb un missatge positiu i motivador sobre la necessària implicació de l'alumnat en la convivència en els centres i el rebuig actiu a l'assetjament. Compta amb música original del compositor Hugo Chinesta i lletra de l'escriptor Manuel Andrés Zarapico; mentre que José Beteta i Artur Martínez, de la fumiga; Marina Bolea, de Maluks, i Flora Sempere i David Payà, de l'Diluvi, són les veus del nou tema.

La campanya, que s'emmarca dins dels actes de commemoració del Dia Internacional contra l'Assetjament Escolar el proper 2 de maig, pretén fomentar "l'educació en el respecte i en la diversitat", ha explicat Folgado, que considera "imprescindible declarar un avís a favor de la convivència i la pau en els entorns educatius ".

"Tots hem de treballar per aconseguir escoles integradores", ha explicat el president de la Diputació, Toni Gaspar, per a qui el voler fer una societat millor dia a dia, hauria de ser el principi de tot comportament.

Com prevenir l'assetjament escolar?

Els psicòlegs Sandra Molines i Jorge Perpinyà coincideixen que hi ha diversos senyals d'alarma que poden indicar que un xiquet pateix bullying: que el comportament canvie radicalment, que baiein les notes, que no vulguen anar a l'escola amb excuses com que els fa mal la panxa etc .

Amb les xarxes socials el ciberbullying ha complicat encara més les coses ja que són un canal permanent i dolorós: "L'impacte és molt més gran perquè no hi ha un descans", detalla Jordi Perpinyà.

Tots dos doctors en Psicologia han elaborat una guia didàctica que ja ha estat repartida entre els centres educatius de Primària i Secundària, i que inclou activitats de reflexió i recursos per saber com actuar a l'hora de prevenir casos d'assetjament o bullying. "Capacitar l'alumnat per a participar de manera constructiva en el conflicte i viure la diferència com una font de riquesa, oportunitat i diversitat és el propòsit que perseguim", assenyalen els responsables de la guia.

MÉS FOTOS