La Diputació de València invertix set milions en ciberseguretat i administració electrònica en més de 200 ajuntaments
ELPERIODIC.COM - 07/11/2022La corporació gestiona i protegix el padró i la comptabilitat dels consistoris de menys de 20.000 habitants. En 2021-22 s'ha potenciat la línia Smart Cities i la seguretat enfront de ciberatacs
La Diputació de València té avançat el treball proposat per la Sindicatura de Comptes en els seus últims informes sobre el control de l'entorn de la institució en els exercicis de 2019, 2020 i 2021. L'informe més recent, que insta la corporació valenciana a millorar en matèria de ciberseguretat, ordenació de les inversions i control de la productivitat del personal, coincidix amb la posada en marxa de diferents plans tant per a millorar el procés inversor i els recursos humans com per a previndre ciberatacs, al costat d'altres mesures que avancen en la transparència i la implantació de l'administració electrònica.
La corporació valenciana ha invertit prop de set milions d'euros en 2021 i 2022 en el programa de Smart Cities i la implantació de la gestió digital als ajuntaments de menys de 20.000 habitants, on es recullen, entre altres accions, la ciberseguretat i la protecció de dades. En els últims dos anys, la Diputació ha subvencionat projectes Smart per import de cinc milions d'euros, al que cal sumar els 450.000 euros que va costar la creació d'una oficina específica per a atendre els municipis en la seua evolució cap a l'administració electrònica.
El treball que realitza la institució des del departament d'Informàtica anticipa els suggeriments de la Sindicatura sobre la necessitat de reforçar el control dels ciberatacs i la protecció de dades. Al marge de l'atenció tècnica que la Diputació presta als ajuntaments, especialment als mitjans i xicotets, l'ens provincial gestiona més de 220 comptabilitats públiques i 230 padrons, amb la gestió de 178 portals municipals i recaptació de tributs delegada per la pràctica totalitat de consistoris. Com a mesura de reforç de la seguretat, durant 2023 es desenvoluparà un projecte per a allotjar en manera cloud les aplicacions de padró, ingressos i comptabilitat.
A tot això cal afegir la distribució d'equipament informàtic entre els ajuntaments per valor d'un milió d'euros; els 270.000 euros anuals invertits en administració electrònica a través de la nova plataforma SeDiVal; i la tramitació d'un gran projecte de reforç de seguretat als ajuntaments, amb còpies de les dades, que es posarà en marxa en els municipis de menys de 20.000 habitants, amb una inversió d'1.500.000 euros en els pròxims dos anys.
Pla d'acció
L'informe realitzat per la Sindicatura de Comptes sobre l'entorn de control de la Diputació de València en els exercicis 2019, 2020 i 2021 concedix a la institució una mica més de 40.000 punts, el 80% de la màxima puntuació possible, amb qualificacions molt altes en àrees com a Intervenció (98,7%) i Comptabilitat (95,7%). Altres apartats, com el control de la ciberseguretat, reben puntuacions més discretes (63,7%) i la Sindicatura aconsella prendre mesures per a millorar el servei, igual que proposa crear un registre únic de subvencions que informe de la concessió de cada ajuda i de l'estat de la seua tramitació, al costat de l'estimació del cost de manteniment de les inversions subvencionades.
També en l'àrea de Personal i Recursos Humans, on l'informe de 2020 registra 671 funcionaris de carrera, un 5,9% menys, i 260 interins, un 17,6% més que en l'exercici de 2018, la Sindicatura recomana l'elaboració d'un informe que detalle els objectius concrets de productivitat i la remuneració de cada lloc.
La Diputació treballava en estes millores des d'abans de la publicació dels informes de la Sindicatura, la qual cosa explica que la resposta a les recomanacions realitzades per a millorar alguns aspectes de la gestió i el control intern de la institució haja sigut immediata. Especialment rellevant ha sigut l'activació d'un pla d'acció des de Presidència per a atendre les indicacions dels habilitats nacionals, en la línia marcada pel president Gaspar per a “escoltar els que més saben a l'hora d'implantar les mesures necessàries per tal de millorar el funcionament i la transparència de la institució”.
Plans estratègics de subvencions i Recursos Humans
D'esta manera, els informes anuals de control intern de la Diputació de València no cauen en sac foradat i es tenen molt en compte a l'hora de gestionar les diferents àrees de la corporació, cas del Pla Estratègic de Subvencions posat en marxa des de Presidència perquè totes les àrees definisquen i coordinen les seues línies d'ajuda i les facen públiques en la primera part de l'any, amb temps suficient per davant per a tramitar els processos amb els beneficiaris; o el Pla de Recursos Humans 2021-24 en el qual es treballa amb les aportacions d'Intervenció, sindicats, caps de servei i grups polítics.
No és esta l'única iniciativa que dona resposta a les recomanacions de la Sindicatura. La Diputació ha habilitat en el seu web un portal pioner de contractació menor que oferix de forma actualitzada la informació sobre els contractes en licitació, el servei o àrea que convoca, el període per a admetre sol·licituds, l'import i els requisits necessaris per a presentar-se a cada procés. Esta mesura reforça encara més la transparència d'una corporació que en l'últim Observatori de Governança del CEU-Cardenal Herrera complia amb el 94% dels criteris analitzats.
Un grup format per personal de Contractació, Intervenció i Informàtica va abordar la implementació d'este portal pioner, inclòs en www.dival.es, que publicita els contractes menors per a la presentació d'ofertes, la qual cosa suposa un pas més cap a la modernització i la transparència.
La Diputació que més invertix als seus pobles
La Diputació de València és la corporació provincial de la Comunitat que més invertix en els seus municipis, als quals va arribar el 70% del pressupost de 2020 en forma de transferències i subvencions. Esta xifra situa a la corporació valenciana en el més alt de l'apartat inversor, per davant de la Diputació de Castelló, que va destinar el 60% del seu pressupost als ajuntaments i la d'Alacant, que es va quedar en un 45%.
Les dades s'extrauen de l'Informe de Fiscalització dels Comptes Generals d'Entitats Locals de 2020, emés igualment per la Sindicatura de Comptes. El document de 165 pàgines inclou la comparativa entre les xifres de les tres diputacions provincials, on destaca la de València pel seu esforç inversor orientat als ajuntaments, i especialment els més xicotets o que disposen de menys recursos.
En números, la despesa per habitant és de 107 euros a Alacant, 261 a Castelló, on es registra la menor densitat de població, i 188 a València. La inversió per habitant seguix el mateix patró, amb 24,7 euros de la diputació alacantina, 33 euros de la valenciana i 39,1 a Castelló. Quant al superàvit per habitant, la Diputació de València se situa al capdavant amb 61,7 euros, enfront dels 52,8 de Castelló i els 37,4 d'Alacant, mentre que l'execució del pressupost de despeses arriba al 68% en la corporació valenciana.
En l'altre informe dedicat específicament als comptes de la Diputació de València, enfocat en el període 2019-21, la Sindicatura conclou que el romanent acaba destinant-se a reduir l'endeutament, que entre 2017 i 2019 va decréixer un 56,2% (120 milions d'euros); a reinversions en els municipis, finançant projectes nous o que no van poder tramitar-se en els terminis inicialment establits; o al pagament d'obligacions pendents d'aplicar.
I una última dada a destacar de l'informe de fiscalització. La de València és la corporació provincial amb menys factures en els calaixos pendents de pagament. En concret, les dades de 2019 apunten 10,8 milions en l'apartat de creditors per operacions no aplicades al pressupost en la Diputació d'Alacant, 12,5 milions a Castelló i 2,9 milions a València. Un any després, la Diputació d'Alacant eleva a 16,4 milions d'euros l'import global de les seues factures en els calaixos; Castelló el reduïx a 11 milions; i la Diputació de València el deixa per davall dels dos milions d'euros.