La Diputació de València invertirà 5,5 milions d'euros en la millora de xarxes d'aigua potable i sanejament a través d'Egevasa
L'empresa provincial encarregada de la gestió integral de l'aigua preveu una xifra de negoci que supera els 27 milions en 2025. El pla d'actuació inclou el proveïment a 46 municipis i el clavegueram de 38 pobles
La vicepresidenta Natàlia Enguix destaca “la missió primordial d'Egevasa d'atendre els municipis xicotets i l'incentiu per a realitzar obres de millora en les infraestructures hídriques a través del Pla Obert”
La Diputació de València que presidix Vicent Mompó invertirà l'any vinent cinc milions i mig d'euros en la millora de xarxes d'aigua potable i sanejament de diferents municipis valencians. “Estes actuacions respondran a compromisos amb ens locals i se sumaran a les obres de millora de la xarxa hídrica que posen en marxa els ajuntaments a través del Pla Obert de la Diputació”, explica la vicepresidenta primera i presidenta de la Junta General d'Egevasa, Natàlia Enguix.
D'esta manera, continua Enguix, “garantim el proveïment d'aigua potable i la gestió de les aigües residuals en els municipis més xicotets a través d'Egevasa, i incentivem amb el Pla Obert que els ajuntaments amb més de 2.000 habitants realitzen obres de manteniment i millora de les infraestructures hídriques amb part dels diners que reben de la Diputació”. “L'aigua és un bé de primera necessitat i ha de ser un element prioritari tant per a la Diputació com per als municipis”, afig la vicepresidenta.
En la mateixa línia s'expressa el president Mompó, qui insistix que “el compromís de la Diputació amb el subministrament d'un bé de primera necessitat com l'aigua és absolut, i així ho vam demostrar amb la creació d'una àrea específica del cicle integral, la que dirigix Paco Comes, i establint en el Pla Obert que coordina la vicepresidenta Enguix l'obligatorietat de destinar almenys un 10% de les ajudes rebudes a millorar estes instal·lacions, que han d'estar en condicions òptimes perquè no hi haja problemes ni en el consum ni en el sanejament”.
El Consell d'Administració d'Egevasa, l'empresa de la Diputació de València dedicada a la gestió integral de l'aigua en els municipis valencians, ha realitzat balanç de l'exercici i aprovat el seu Pla d'Actuació per a l'any vinent. El pla contempla una xifra de negoci de 27,6 milions d'euros, dels quals 15 milions són en concepte de venda d'aigua potable als municipis. Altres 15,7 milions són ingressos previstos per l'explotació de les 130 depuradores que gestiona Egevasa a la província. I en el capítol d'inversions, es contemplen els 5,5 milions esmentats per a intervindre en diversos municipis.
En paraules de Natalia Enguix, "Egevasa està complint la seua missió primordial d'atendre els xicotets municipis valencians, aquells que en grau més alt necessiten de l'ajuda de la Diputació. La gestió racional de l'aigua requerix l'esforç de tots, començant per esta institució i per retornar a Egevasa el protagonisme que ha de tindre l'empresa pública. Ens creiem el paper tan necessari que juga Egevasa i la gran faena que realitza tant en el subministrament d'aigua per a les persones com en la depuració d'aigües residuals".
Lluita contra la sequera
Seguint amb les xifres aportades en el Consell d'Egevasa, enguany es tancarà amb un resultat d'explotació de 1,4 milions d'euros, mentre que al final de 2025 s'espera incrementar el benefici fins als 2,5 milions d'euros. L'empresa de la Diputació encarregada de la gestió integral de l'aigua va proporcionar l'any passat més de 20 hm³ d'aigua potable a una població global de 366.000 habitants a través de més de 1.900 quilòmetres de xarxa que se sumen a altres 762 quilòmetres de clavegueram.
Egevasa gestiona actualment el servici de proveïment d'aigua potable en 46 municipis valencians, a més del servici de clavegueram en 38 localitats. També s'encarrega de la captació d'aigües en huit sistemes en alta, al mateix temps que gestiona més de 130 depuradores a la província. En este sentit, Paco Comes, diputat responsable del Cicle Integral de l'Aigua, assenyala que tant l'empresa mixta, amb majoria de capital públic, com l'àrea que ell mateix dirigix “s'estan mostrant com a aliades fonamentals de les poblacions valencianes en les seues mesures de prevenció i lluita contra la sequera, garantint un servici essencial com és la captació, proveïment, sanejament i depuració de l'aigua".
El Consell d'Administració, amb representació de tots els partits polítics presents en el Ple provincial, ha verificat també el compliment d'una sèrie d'actuacions destinades a la millora del servici, control i proveïment i sanejament d'aigua. Així, per exemple, s'ha implantat la Plataforma de Monitoratge d'instal·lacions de servici, igual que la Plataforma de Digitalització amb mòduls d'alarmes, informes i quadres de comandament.