VALENCIA PROVINCIA | EDUCACIÓ

La Diputació de València intensifica el treball en matèria de qualitat educativa a través de la seua Escola de Viticultura i Enologia

ELPERIODIC.COM - 06/03/2024

El president Vicent Mompó, acompanyat pel diputat titular d'Educació, Paco Comes ha visitat el centre d'estudis Félix Jiménez de Requena

El responsable provincial ha recalcat que, amb més de 60 anys en marxa, “l'Escola de Viticultura i Enologia és un clar exemple de l'aposta de la Diputació per oferir una formació pràctica de qualitat”

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, ha visitat l'Escola de Viticultura i Enologia Félix Jiménez de Requena, on s'ha reunit amb el professorat del centre d'estudis dependent de la corporació provincial amb la finalitat d'aprofundir en les dinàmiques de l'escola i en les necessitats d'esta.

Acompanyat pel diputat d'Educació, Paco Comes, i la directora, Águeda Serrano, el president provincial ha recorregut les instal·lacions del centre, que té capacitat per a 240 estudiants i que compta amb residència pròpia i servici de menjador, així com celler experimental, almàssera, laboratoris de química enològica, d'anàlisi instrumental, microbiologia, enologia i tast, tallers forestals i hivernacles.

Vicent Mompó, que ha comprovat com els estudiants es preparen realitzant pràctiques en els laboratoris, ha aprofitat la visita per a agrair al professorat el seu treball en esta escola que, amb més de 60 anys en marxa, “s'ha convertit en tot un referent en la Comunitat Valenciana i a nivell nacional, formant als millors enòlegs, així com a grans tècnics forestals”. Des dels seus inicis, en 1960, han passat pel centre ‘Félix Jiménez’ 2400 alumnes a través d'algun dels seus cicles formatius.

El president provincial ha remarcat que esta escola “és un reflex del compromís de la Diputació en matèria d'educació”, i ha posat l'accent en les seues “magnífiques instal·lacions, que suposen una garantia de qualitat i que han permés fer un salt qualitatiu en l'aposta de la corporació provincial per oferir una formació pràctica en la qual l'alumnat puga formar-se a partir de l'experiència”.

Cicles formatius

L'Escola de Viticultura i Enologia ‘Félix Jiménez’ oferix quatre cicles de Formació Professional, dos relacionats amb la indústria alimentària: Tècnic en Olis d'Oliva i Vins (grau mitjà) i Tècnic en Vitivinicultura (grau superior); i altres dos orientats a activitats agroforestals: Tècnic en Aprofitament i Conservació del Medi natural (grau mitjà) i Tècnic en Gestió Forestal i del Medi natural (grau superior). Els alumnes podrán, en finalitzar els seus estudis, treballar com a agents forestals, gestors cinegètics, guardes d'espais naturals, gestors d'aprofitaments forestals, bombers forestals, planteristes, intèrprets de la naturalesa i educadors ambientals, tècnics vitivinícoles, cellerers i elaboradors de vi, entre altres professions.

El centre compta també amb el camp de pràctiques i experiències ‘Els Acoloriu-vos’, situat en la carretera de Requena-Villar de Olmos i amb set hectàrees de vinya per a realitzar pràctiques de viticultura, i la finca ‘L'Ametler’, amb 33 hectàrees de terreny forestal per a les activitats pràctiques forestals.

Formant a altres professors

L'Escola Félix Jiménez col·labora amb el Centre de Formació del Professorat de la Conselleria d'Educació (Cefire), impartint cursos formatius als professors de la branca agrària de la Comunitat Valenciana.

Així, el professorat d'este centre d'ensenyament provincial impartix anualment a altres formadors un curs de mecanització centrat en el maneig de motoserres i desbrossadores.

Una altra acció formativa aborda l'apicultura, en la qual s'aprén a gestionar un colmenar; i també s'oferix formació en aparells forestals, que inclou entre altres temes la dasometria, una branca de la ciència forestal que tracta de quantificar i caracteritzar les masses forestals per a oferir dades que faciliten la gestió d'estes.

Col·laboracions amb altres entitats i programes

L'activitat de l'escola de Requena també inclou la participació en projectes i programes relacionats amb els sectors formatius que impartix el centre de la Diputació de València.

Un exemple d'això és el programa europeu Erasmus+, a través del qual alumnat del centre Georgikon School de Sátoraljaújhely (Hongria) ha dut a terme pràctiques en el cicle de viticultura durant tres setmanes en cellers de Requena. Així mateix, també emmarcat en este programa, el departament forestal de l'Escola Félix Jiménez rebrà el mes vinent de maig la visita d'un grup de professors del centre de Södra Viken (Suècia). Per part de l'escola de Requena s'ha sol·licitat un projecte per a desplaçar a alumnes i professors dels cicles d'enologia i de forestals a estos dos centres formatius europeus.

D'altra banda, l'Escola de Viticultura i Enologia Félix Jiménez ha passat a formar part de la Xarxa d'Entitats Responsables amb els Boscos, integrant-se en una plataforma que promou la gestió sostenible de l'entorn forestal i la certificació del qual és la més implantada en el món. El Programa per al Reconeixement de Certificació Forestal (PEFC) va reconéixer el treball realitzat per la Félix Jiménez en la Finca de Pràctiques i Experiències Forestals El Almendro per a garantir que els productes forestals que arriben al mercat s'obtinguen de boscos gestionats de manera responsable.

MÉS FOTOS