La Diputació de València exposa a Europa la seua estratègia de desenvolupament urbà sostenible per als pròxims 15 anys
El diputat de Fons Europeus, Juan Ramón Adsuara, explica en la Setmana Europea de les Regions de Brussel·les l'Agenda Urbana de la corporació per a tota la província
El diputat de Fons Europeus i Innovació, Juan Ramón Adsuara, ha presentat a Brussel·els en què consistix l'Agenda Urbana que la Diputació de València implantarà durant els pròxims anys a la província. Ho ha fet en el context de la Setmana Europea dels Regions que s'està celebrant en la capital belga, a la qual ha anat acompanyat per els vicepresidents primera i segona de la institució, Natàlia Enguix i Reme Mazzolari.
Adsuara, que també ha participat en la sessió de treball ‘Discussió sobre els oportunitats i els desafiaments de la concepció i implementació de l'Agenda Urbana a nivell local intermedi’, ha destacat que “l'Agenda Urbana que estem impulsant des-de la Diputació és un full de ruta per als pròxims 15 anys que implica a totes els àrees de la corporació. És una manera de planificar com volem que seguixen els nostres municipis en el futur i mostrar-els als alcaldes quines són eixes línies d'actuació. És tracta, en definitiva, d'una manera de fer Europa”.
El que és pretén amb el desenvolupament de l'Agenda Urbana és la implantació dels objectius de desenvolupament establits per la Unió Europea per a fer dels nostres pobles i ciutats territoris sostenibles (territorial, mediambiental, social i econòmicament), inclusius, segurs i resilients. El principal benefici de comptar amb una Agenda Urbana és ordenar la presa de decisions sobre este tema amb una visió estratègica perquè totes elles siguen coherents, per a això és necessària la coordinació i cooperació de totes els àrees de la Diputació, i també amb la resta dels administracions i agents involucrats.
Quatre àmbits estratègics
Les accions contemplades en l'Agenda Urbana de la Diputació se centren en potenciar quatre àmbits estratègics: digitalització i intel·ligència, economia urbana i rural, resiliència mediambiental i capital social.
En el primer dels àmbits, la institució provincial està realitzant una aposta ferma per a transformar el nostre territori en un referent d'innovació i digitalització, amb la posada en marxa de 29 projectes que redefinixen l'eficiència pública, potencien el talent local i preparen a la ciutadania per a liderar el futur digital. Entre els projectes destaquen aquells relacionats amb l'aprofitament de la intel·ligència artificial, aconseguir una administració pública eficaç, atraure esdeveniments d'innovació a la província, o el desenvolupament dels portals municipals i els plans de formació digital.
Quant a l'economia urbana i rural, el que pretén la Diputació és dinamitzar el teixit econòmic valencià a través de projectes que enfortixen el sector primari, impulsen la competitivitat de les pimes i promouen una indústria innovadora per a un creixement equilibrat i sostenible. “Per a això s'estan duent a terme accions com la transformació, promoció i comercialització de carn de ramaderia extensiva, el foment del comerç local en zones rurals, la millora de carreteres i la seguretat viària, i un pla de vertebració territorial”, ha ressaltat Juan Ramón Adsuara.
D'altra banda, les iniciatives desenvolupades per la corporació en matèria mediambiental van encaminades a aconseguir un futur sostenible, combinant protecció del patrimoni verd amb accions concretes enfront del canvi climàtic, garantint un ús responsable i equilibrat del territori. Per a això la Diputació està impulsant l'ús d'energies renovables, el patrimoni verd valencià, una millor gestió i prevenció d'incendis forestals, la reforestació i regeneració de rius, riberes i zones humides, la millora de l'eficiència del cicle integral de l'aigua, i la humanització i renaturalització de carreteres.
Finalment, en l'àmbit del capital social, “la Diputació està reforçant el seu paper vertebrador del territori amb projectes que milloren el benestar ciutadà i promouen el lideratge per a construir un territori atractiu i vibrant per a 2,6 milions d'habitants”, ha subratllat Adsuara. Exemples d'això són la posada en valor i desestigmatización de l'Hospital Provincial de Salut Mental de Bétera, la protecció, desenvolupament i promoció del patrimoni cultural i els servicis culturals, els equipaments per a hàbits saludables, l'oficina de suport a projectes de plans comarcals i la comarcalització dels servicis de la corporació.