VALENCIA PROVINCIA | POLÍTICA

La Diputació de València deixa arrere “el fantasma que la sobrevolava” posant el focus en els municipis més xicotets

CARLOS MEDINA - 15/07/2024

La nova Diputació de València complix un any i el seu president Vicente Mompó i la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, han fet balanç d'este primer quart de legislatura este dilluns.

Sobre aquest tema Mompó ha assegurat que e els últims mesos “hem acabat amb el fantasma que sobrevolava sobre la utilitat d'esta institució”.

En este sentit, el president ha destacat la importància de la gestió, especialment per a afavorir als municipis més xicotets. “No es tracta de ser un caixer automàtic sinó que els diners es queden als pobles i puguen executar els seus projectes”, ha expressat sobre la nova política de col·laboració amb els municipis perquè la burocràcia no deixe les inversions en punt mort i es convertisquen en una realitat.

D'altra banda, tant Mompó com Enguix han valorat que el govern província és “sòlid” i està “assentat sobre un clima de total confiança” amb l'objectiu compartit d'abundar en el municipalisme perquè els municipis més humil “puguen tirar avant tots els seus projectes: El nostre principal objectiu és que els ajuntaments no hagen de renunciar a les ajudes i els diners es quede als pobles, i per a això és fonamental la implicació de la Diputació en els procediments”.

Quant a les principals fites d'enguany, destaquen l'aposta per la continuïtat en un Fons de Cooperació amb més pes dels pobles i per un nou i més flexible Pla Obert d’Inversions a la mesura dels xicotets municipis, el projecte d'humanitzar la xarxa de carreteres que connecta la província o les inversions en els bombers forestals per a previndre els focs abans que es produïsquen.

Així, la institució arranca ara segon any amb la mirada posada en l'execució de les inversions demanades en cada municipi perquè puguen ser una realitat, noves inversions en la plaça de bous, la posada en marxa d'una nova instal·lació que unifique les oficines de la diputació per a millorar la coordinació, la millora del Teatre Principal o continuar amb les inversions en la xarxa de 2.000 quilòmetres de carreteres per a vertebrar totes les comarques.

Un any en xifres

En xifres, els primers 12 mesos de treball conjunt entre els populars i Ens Uneix deixen un Pla Obert amb 340 milions d'euros per als municipis i 10 per a les mancomunitats en el període 2024-27. El principal programa inversor de la Diputació, que es va aprovar sis mesos abans que l'últim pla de l'anterior govern, es complementa amb el Fons de Cooperació, que l'executiu de Mompó i Enguix manté amb els 80 milions d'euros anuals que va aportar la corporació provincial en 2022 i 2023, destinats a inversió o despesa corrent i amb un repartiment que “protegix els municipis més xicotets”.

A estes quantitats se sumen altres partides com els 10 milions per a recuperació del patrimoni històric, els vuit milions per a la rehabilitació de trinquets i instal·lacions esportives, i 2,3 milions per al Cicle Integral de l'Aigua, que s’afigen als més de 30 milions que al llarg de la legislatura es preveu que invertisquen els municipis en la millora de les infraestructures hídriques per a garantir este servici bàsic per a la ciutadania.

El president, Vicent Mompó, ha posat l'èmfasi en “la recuperació de la gestió que ens ha permés incrementar les línies d'inversió, però sobretot estar més prop dels alcaldes i alcaldesses en el seu dia a dia i facilitar-los les coses, amb el repte que puguen tirar avant tots els seus projectes i estos es traduïsquen en millores reals per a les seues veïnes i veïns”. “El nostre principal objectiu és que els ajuntaments no hagen de renunciar a les ajudes i els diners es quede als pobles, i per a això és fonamental la implicació de la Diputació en els procediments”, apunta Mompó.

El màxim responsable provincial ha valorat molt positivament les fites aconseguides en este primer any de govern, des de “la posada en marxa en temps rècord del major programa inversor en la història de la Diputació fins al manteniment d'una ferramenta molt important per als ajuntaments com és el Fons de Cooperació; sense oblidar que l'àrea de Carreteres ha desbloquejat la Ronda de Pedralba; que en Innovació s'ha potenciat el concepte de municipis intel·ligents i es treballa amb ells l'obtenció de fons europeus; i que la cultura s'ha convertit en un element vertebrador en el nostre territori, amb la itinerància dels espectacles i recursos culturals”.

Vicent Mompó ha ressaltat que la corporació que dirigix “ha obert les seues portes a tots els valencians i valencianes, donant a conéixer el nostre patrimoni i reforçant els senyals d'identitat en jornades festives com el 9 d'Octubre, les Falles o el Dia de la Constitució, i a través de les visites de ‘*Açò és la Dipu’, una iniciativa de l'àrea de Benestar Social”. Mompó ha posat en valor igualment la col·laboració en programes d'inclusió social com ‘Cuina que et Cuida’; la consolidació de la província com a seu de grans esdeveniments esportius; i “el treball de València Turisme en la redistribució de fluxos turístics per a projectar l'interior i l'ús de sensors intel·ligents per a millorar l'experiència del turista”.

Pla Obert d’Inversions

El Pla Obert de la Diputació de València és la principal demostració del present i del futur d'una corporació que “més enllà de la pluja de milions que anunciaven els nostres predecessors, vol que els diners es quede en els municipis”. Ho explica Natàlia Enguix, vicepresidenta primera i responsable de Cooperació Municipal, qui es mostra satisfeta “de l'acceptació que ha tingut este pla quadriennal que pretén llevar la pressió als ajuntaments i els deixa presentar els projectes en qualsevol moment, quan els tenen clars i no hi ha dubtes que són les actuacions que necessiten”. A partir d'eixe moment, “la Diputació rstà ací per a acompanyar-los en la tramitació i l'execució de les obres”, afig.

La vicepresidenta, al costat del mateix Mompó, va acompanyar a l'equip de Cooperació que dirigix Pedro Domingo en les diferents jornades comarcals en les quals es va convocar als responsables locals per a explicar-los el Pla Obert. “El resultat és que al llarg de l'estiu tindrem aprovats més d'un centenar de projectes, quan l'últim pla, a hores d'ara, no havia donat llum verda a cap sol·licitud”, apunta Enguix, qui insistix que “no cal esperar a un termini tancat o una convocatòria per a continuar presentant eixos projectes, que segons avança la legislatura s'aniran incrementant i executant, que és el nostre gran repte, millorar considerablement els baixos nivells d'execució d'anteriors plans”.

Natàlia Enguix ha repassat els primers projectes aprovats dins del Pla Obert, entre els quals destaquen actuacions de millora en el cicle de l'aigua dels municipis i en instal·lacions esportives, dos dels tipus de projecte incentivats en el nou pla d'inversions, que en general “promou les iniciatives innovadores, sostenibles i trencadores que servisquen per a transformar els nostres pobles i ciutats”. La vicepresidenta posa com a exemple els projectes urbanístics amb perspectiva de gènere, “la qual cosa coneixem com a urbanisme feminista i que impulsem per a tindre municipis més justos i habitables per a qualsevol persona”.

Infraestructures, emergències i innovació

El president Mompó ha repassat altres àrees de gestió en les quals s'han produït importants novetats en l'últim any. En el cas de Carreteres, l'àrea que dirigix la vicepresidenta segona Reme Mazzolari, “el pressupost s'ha incrementat de 57 a 64 milions amb una doble intenció: humanitzar la xarxa provincial tenint en compte les necessitats de les persones; i reforçar el Pla de Camins d'Interés Territorial que, sense ser vies principals, resulten de vital importància per a la comunicació entre els nostres pobles i comarques”. Quant a projectes, Mompó ha destacat “el desbloqueig de la Ronda de Pedralba, una actuació enquistada des de fa deu anys, i la finalització del desdoblament en la carretera de Manises a Riba-roja”.

També el Consorci Provincial de Bombers que dirigix Avelino Mascarell ha vist incrementat el seu pressupost fins a fregar els 94 milions d'euros. Amb esta partida, segons ha destacat el president, “hem posat el focus en la prevenció a través de la reorganització de les brigades forestals, s'ha començat a renovar la flota de vehicles i es traslladarà la nova Central Operativa de Bombers a Beniparrell, amb més de 6.000 metres quadrats de superfície i un important estalvi en els costos”.

En matèria d'Innovació, l'àrea que coordina Juan Ramón Adsuara “té la vista posada a convertir els nostres pobles i ciutats en espais intel·ligents, consolidant la posició actual de València com HUB innovador a nivell internacional”. A més, “ajudem els ajuntaments a gestionar l'obtenció de fons europeus i apliquem un concepte transversal de la innovació que pot aplicar-se a àmbits com el turisme o la lluita contra la despoblació”

Mompó s'ha referit també a l'aposta pel desenvolupament rural, amb iniciatives com el suport a emprenedors per a protegir l'hostaleria als pobles i ajudes als agricultors per al control de plagues. Altres polítiques de nou encuny són “l'impuls de la pilota com a esport autòcton, amb subvencions a la Federació i un pla especial per a la rehabilitació de trinquets, l'adequació de casernes de la guàrdia civil als pobles i la programació d'actes culturals en els municipis, que han pogut disfrutar i continuaran disfrutant de l'òpera amb ‘Els Arts Volant’, el piano amb l'Iturbi, el teatre de l'Escalante, la música del Etnomusic o les nostres bandes i exposicions amb el patrimoni artístic de la Diputació”.

Igualtat i memòria democrática

La vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, ha completat el balanç d'este primer any de gestió provincial amb el repàs a la resta d'àrees que coordina, a més de Cooperació. En el cas d'Igualtat, la Diputació “ha incrementat fins als 900.000 euros les ajudes als 236 municipis que integren la Xarxa contra la Violència de Gènere i ha duplicat les subvencions a les associacions, que es concedixen per concurrència competitiva i són prepagables”.

També en Memòria Democràtica s'ha produït un increment de les ajudes, que aconseguixen els 700.000 euros enguany per a la subvenció d'una trentena de projectes presentats pels ajuntaments; 200.000 euros de concessió directa per a ajuntaments i associacions en matèria d'exhumació i identificació; i altres 150.000 euros per als col·lectius memorialistes. En este sentit, Enguix ha posat el focus a “treballar la història amb perspectiva de futur, des de l'educació, el respecte i el coneixement, rescatant eixa part dels fets que algunes generacions desconeixen i que han de conéixer perquè no tornen a repetir-se”.

En resum, la vicepresidenta ha defensat “les polítiques progressistes que hem mantingut en la Diputació amb total respecte i col·laboració per part del president i l'equip de govern”. “Encara que l'oposició ha volgut fer veure que determinades àrees estaven en perill, la realitat és que les seues crítiques són absolutament injustificades i que estem destinant més recursos no sols a Igualtat i Memòria, sinó també a Diversitat i a Cooperació Internacional, on acabem de renovar les ajudes amb les agències de l'ONU en països en conflicte i altres ONG’s amb presència a la província”.

Finalment, la responsable de Cooperació ha fet referència a les subvencions per a la recuperació de patrimoni històric, tant civil com eclesiàstic, una línia que la Diputació ha tornat a activar sis anys després amb l'objectiu d'ajudar els municipis a adequar espais que poden convertir-se en “dinamitzadors de la vida social i econòmica dels nostres pobles”.

MÉS FOTOS