VALENCIA PROVINCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

La Diputació de València i la UV creen una càtedra per a impulsar la transformació digital en l'entorn rural de la província

ELPERIODIC.COM - 02/12/2024

Les dos entitats posen en marxa la Càtedra de Territoris Intel·ligents i Sostenibles, que ajudarà els xicotets municipis a implantar projectes innovadors per a augmentar el benestar dels seus habitants

La Diputació de València fa un pas més en el seu objectiu d'estendre a tots els racons de la província els beneficis que pot aportar el bon ús de la tecnologia, concretament tot allò relacionat amb els programes de Smart Cities. En esta ocasió, l'àrea d'Innovació de la corporació provincial, dirigida pel diputat Juan Ramón Adsuara, i la Universitat de València, han creat de manera conjunta la Càtedra de Territoris Intel·ligents i Sostenibles.

La càtedra, impulsada dones de la secció de Ciutats Intel·ligents de la Diputació de València, te com a objectiu la transformació digital en l'entorn rural, fomentant per a això el desenvolupament i la implantació de solucions tecnològiques i sostenibles, afavorint així la competitivitat i innovació del teixit empresarial d'estos territoris.

“L'expansió dels noves tecnologies i el concepte de smartcities ha superat l'àmbit dels grans ciutats, i cada vegada més mitjans i xicotets municipis busquen la implantació de projectes innovadors i sostenibles que els ajuden a millorar el benestar dels seus habitants”, ha declarat Juan Ramón Adsuara.

El problema que existix en l'actualitat és que estes localitats manquen del coneixement necessari i del pressupost adequat per a poder abordar projectes de gran envergadura de manera individual. Per això és fonamental el paper de la Diputació, que s'encarregarà d'aglutinar i proposar actuacions que seguixen d'utilitat als diferents municipis. A més, el treball de la Universitat de València és essencial per a, entre els dos institucions, poder atendre la creixent demanda de solucions sostenibles.

Així, a través de la càtedra dirigida pel Dr. Juan José Martínez Durá, experts del grup d'investigació LISITT de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i els Comunicacions (IRTIC) de la UV, col·laboraren amb els tècnics de la Diputació de València i dels ajuntaments de la província en la realització d'activitats de formació, difusió i consultoria tecnològiques dones d'una perspectiva independent. La Universitat de València porta ja diversos anys interactuant i col·laborant amb la Diputació de forma molt satisfactòria, relació que culmina amb la creació de la Càtedra de Territoris Intel·ligents i Sostenibles.

Programa Connecta València i altres iniciatives

Entre els activitats incloses destaca la promoció i difusió de la plataforma Connecta-València entre els ajuntaments de la província, amb la finalitat de maximitzar el seu coneixement i poder així traure el màxim rèdit dels dades que aporta. Esta plataforma de la Diputació de València integra dades dels sensors instal·lats en els diferents municipis, incorporant informació meteorològica, de mobilitat, qualitat de l'aire, aparcament, soroll, etc. La plataforma és accessible tant pels ajuntaments com pel públic en general, i oferix informació integrada mitjançant quadres de comandament, proporciona ferramentes per a l'anàlisi de dades i permet exportar els dades recopilades a través d'un portal de dades obertes.

Una altra dels activitats se centrarà en la identificació d'indicadors d'Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) d'aplicació dins del territori de la província de València, amb el propòsit de determinar els fonts disponibles i els mecanismes per a la recopilació de dades, i així poder avaluar el progrés cap a l'objectiu de crear ciutats i territoris sostenibles.

Finalment, la càtedra també fomentarà activitats de formació i investigació en el marc universitari, impulsant concursos i premis a treballs d'estudiants de grau o màster, relacionats amb l'ús dels dades obertes de la Diputació o amb la implantació de noves tecnologies en municipis de la província.